Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вплив лазерного випромінювання на біооб’єкт

При поглинанні тканинами організму лазерного випромінювання, вже на відстані 250-300 мкм його когерентність і поляризація зникають. У цій області (specie- структура) є різкі максимуми інтенсивності, особливо при безперервному режимі випромінювання. Далі, в глиб тканин, розповсюджується потік монохроматичного випромінювання. Він викликає вибіркову активацію молекулярних комплексів біологічних тканин (фотобіоактивація). Поглинаючи енергію кванта лазерного випромінювання, електрони нижніх орбіталей можуть переходити на вищі енергетичні рівні, внаслідок чого наступає електронне збудження біомолекул. У такому стані біомолекулярні комплекси набувають високої реакційної здатності, що дозволяє їм активно брати участь в різноманітних процесах клітинного метаболізму.

Поглинання енергії фотонів викликає ослаблення або розрив слабких між- і внутрішньомолекулярних зв'язків (іон-дипольних, водневих і ван-дер-ваальсових). Збільшення енергії квантів може приводити до селективного фотолітичного розщеплювання біомолекул і наростання вмісту їх вільних форм, що володіють високою біологічною активністю. Такі процеси виявляються переважно в діапазоні червоного випромінювання, енергія квантів якого достатня і для розриву сильних іонних і ковалентних зв'язків. Вибіркове поглинання лазерного випромінювання біомолекулами обумовлене збігом довжини хвилі лазерного випромінювання і максимумів спектру поглинання біомолекул. У зв'язку з цим, максимальне поглинання червоного лазерного випромінювання (0,632 мкм) здійснюється переважно молекулами ДНК (0,620 мкм), цитохромоксидази (0,6 мкм), цитохрому з (0,632 мкм). Лазерне випромінювання ближнього інфрачервоного діапазону (0,8-1,2 мкм) поглинається переважно молекулами нуклеїнових кислот (0,820 мкм) і кисню.

Лікувальні ефекти

Лікувальні ефекти: метаболічний, протизапальний, анальгетичний, імуномодулюючий, десенсибілізуючий і бактерицидний.

Покази

Захворювання і пошкодження опорно-рухового апарату (консолідовані переломи кісток, деформуючий остеоартроз, обмінні, ревматичні і неспецифічні інфекційні артрити, плечо-лопаточний періартрит) і периферичної нервової системи (травми периферичних нервових стовбурів, невралгії і неврити, остеохондроз хребта з корінцевим синдромом), захворювання серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, стенокардія напруження І-ІІ ФК, судинні захворювання нижніх кінцівок), дихальної системи (бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма), і травної системи (виразкова хвороба, хронічний гастрит, коліт), захворювання сечостатевої системи (аднексит, ерозія шийки матки, ендоміометріт, простатит), пошкодження і захворювання шкіри (рани, що тривало не гояться, і трофічні виразки, опіки, пролежні, відмороження, герпес, дерматози, що зудять, фурункульоз, червоний плоский лишай), захворювання ЛОР-органов (тонзиліт, фарингіт, отит, ларингіт, синусит), тимусзалежні імунодефіцитні стани.

Протипокази

Доброякісні новоутворення в зонах опромінювання, цукровий діабет, тиреотоксикоз, індивідуальна непереносимість чинника.

Параметри

Для лазеротерапії найчастіше використовують оптичне випромінювання червоного (0,632 мкм) і інфрачервоного (0,8-1,2 мкм) діапазонів, що генерується в безперервному або імпульсному режимах. Частота проходження імпульсів складає 10-5000 Гц. Вихідна потужність випромінювання досягає 60 мВт.

Для лікувальної дії використовують переважно низькоінтенсивне випромінювання з щільністю потоку енергії до 0,2 Вт×см-2, тоді як нижня межа теплового ефекту складає 0,5 Вт×см-2. Щільність потоку енергії при дії лазерного випромінювання на паравертебральні зони, рухові і біологічно активні точки складає 5-10 Вт×см-2.

В клінічній практиці в даний час знайшли застосування лазери різних конструкцій і модифікацій. З них найчастіше використовують твердотільні і напівпровідникові низькоінтенсивні лазери. Вони працюють як в безперервному, так і імпульсному режимах тривалості генерації лазерного випромінювання.

Найчастіше застосовують наступні моделі гелій-неонових лазерів, що випускають випромінювання червоного кольору: установку фізіотерапевтичну лазерну УФЛ-01 "Ягода", апарат лазерний фізіотерапевтичний малий ФАЛМ-1, лазерний апарат внутрішньовенного опромінювання крові АЛОК-1. З напівпровідникових лазерів інфрачервоного діапазону використовують комплект для лазерної терапії Колокол, що працює в безперервному режимі, а також апарати лазерні терапевтичні: Узор і Узор-2К, працюють в імпульсному режимі. До останніх додаються магнітні насадки (індукція магнітного поля 25-60 мТл) для магнітолазерної терапії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]