Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вплив на біооб’єкт електростимуляції

Під впливом імпульсного електричного струму відбувається деполяризація збудливих мембран, що зумовлена зміною їх проникності. При перевищенні амплітуди електричних імпульсів над рівнем критичного мембранного потенціалу відбувається генерація потенціалів дії (спайків).

У нормі мозок через центральну нервову систему посилає м'язам електричні імпульси. Досягнувши м'яза, такий сигнал викликає хімічну реакцію, яка примушує м'яз скорочуватися. При електростимуляції природний нервовий імпульс, що викликає скорочення м'яза, замінюється електричним сигналом, який генерується зовні спеціальним приладом, - міостимулятором.

Міостимулятор є генератором імпульсного струму з електродами, які накладаються на м'язи. Чим більше електродів, тим на більшу кількість м'язів за одну процедуру можна впливати.

Здатність збудливих тканин реагувати певним чином на конкретні види і величину імпульсного струму, лежить в основі електродіагностики, викладеної вище.

Лікувальний ефект електростимуляції:

Міонейростимулюючий, нейротрофічний, вазоактивний, місцевий анальгетичний.

Покази

Мляві парези і паралічі м'язів обличчя, шиї, тулуба і кінцівок унаслідок травм і захворювань периферичної і центральної нервової системи (травматичний неврит, плексит, поліомієліт, поліневрит, дитячий церебральний параліч), атрофія м'язів в результаті гіподинамії, тривалій іммобілізації при переломах кісток і суглобів, оперативних втручаннях, атонія гладких м'язів внутрішніх органів (шлунку, кишечника, біліарної системи, сечоводу, сечового міхура), парези і паралічі м'язів гортані, діафрагми, нейросенсорна приглухуватість, сексуальний невроз, енурез.

Протипокази

Гострі запальні (особливо гнійні) процеси, спастичні паралічі і парези, підвищена електрозбудливість м'язів, патологічні скорочення співдружності м'язів, ранні ознаки контрактури, анкілози суглобів, переломи кісток до їх консолідації, шов нерва, судини протягом першого місяця після операції.

Методика проведення електроміостимуляції

Після проведення електродіагностики приступають до електростимуляції нервів і м'язів. При незначно виражених ураженнях, її проводять по монополярній методиці. Активний електрод площею до 4 см2 з гідрофільною прокладкою розташовують в області рухових точок нерва або м'яза. Інший направляючий електрод (площею 100 см2) фіксують в області відповідного сегменту.

Для електростимуляції нервів і м'язів, при їх виражених патологічних змінах доцільно використовувати біполярний метод. В цьому випадку застосовують два рівновеликих електроди площею 6 см2. Один з них (катод) розміщують на руховій точці, а інший (анод) в місці переходу м'яза в сухожилля.

Мал. Розташування електродів при електростимуляції м'язів-розгиначів кисті

При проведенні процедур необхідно добиватися скорочення тільки, патологічно змінених м'язів. У разі ж скорочення здорових м'язів-антагоністів, необхідно замість однополярної методики скорочення перейти до двохполярної. У міру відновлення функції м'язів, хворому рекомендують поєднувати активні рухи кінцівки з пасивними ритмічними скороченнями м'язів. Виділяють пасивну (ритмічну) і активно-пасивну стимуляцію. У першому випадку хворий не приймає участі в активному скороченні м'язів. При активно-пасивній електростимуляції електричні імпульси поєднують з ортодромними еффекторними впливами з головного мозку, що формуються при вольовому скороченні м'язів.

Електростимуляцію внутрішніх органів проводять по локальній і рефлекторно-сегментарній методиці з використанням модуляцій імпульсів струму переважно низької частоти.

Дозування

Тривалість процедур, що проводяться щодня або через день, залежить від характеру і ступеня тяжкості ураження нервів і м'язів і не перевищує 15 хв. Курс лікування складає 15-20 процедур і при необхідності може бути повторений через 2 тижні -1 місяць.

ЗАСТОСУВАННЯ ЗМІННОГО ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ

НИЗЬКОЧАСТОТНА ЕЛЕКТРОТЕРАПІЯ

Ампліпульстерапія

Ампліпульстерапія (СМТ— синусоїдальна модульована терапія) — вплив з лікувальною метою синусоїдальними струмами середньої частоти, модульованими за амплітудою низькою частотою в межах 10-150 Гц (СМТ). Як несуча, використовується частота 5000 Гц, при якій, унаслідок малого опору шкіри, забезпечується добре проходження струму в глибину тканин.

Механізм впливу на біообєкт

Синусоїдальні модульовані струми (СМТ) викликають в тканинах струми, які збуджують нервові і м'язові волокна. Нейроміостимулюючий ефект СМТ параметрично залежить як від частоти, так і від глибини їх модуляції. Він виражений сильніше, ніж у постійного струму.

Унаслідок значної напруженості електромагнітного поля, що наводиться в тканинах, до процесу збудження залучаються рецептори шкіри, м'язів і внутрішніх органів, а також рухові і вегетативні нервові волокна. Анальгетична дія СМТ реалізується тими ж шляхами, що і при діадинамотерапії. Разом з тим, вони викликають ефективнішу блокаду периферичних провідників больової чутливості, аж до їх парабіозу. Крім того, в центральній нервовій системі формується виражена домінанта ритмічного подразнення, яка приводить до швидкого згасання больової домінанти, що стимулює трофічну функцію симпатичної нервової системи і виділення опіоїдних пептидів в стовбурі головного мозку. СМТ активує мікроциркуляторне русло ішемізованих тканин, зменшує венозний застій і параневральні набряки. Поєднання цих механізмів обумовлює більш значний болезаспокійливий ефект у 90% хворих.

Ампліпульстерапію здійснюють окремими серіями коливань струму, що слідують в певній послідовності, які в сучасних апаратах типу «Ампліпульс», забезпечують набір струмів для п'яти видів роботи.

Мал. Графічне зображення синусоїдальних модульованих струмів

  • НК - немодульовані коливання частотою 5000 Гц.

  • I PP (рід роботи) - коливання частотою 5000 Гц, модульовані якою-небудь однією частотою (в межах 10-150 Гц): а - неповна (близько 50%) глибина модуляції; б - повна (100%).

  • II РР - чергування посилок модульованого струму з паузами.

  • III РР - чергування посилок струму, що модулюється вибраною частотою, з посилками немодульованого струму.

  • IV РР - чергування посилок струму з різними частотами модуляції, одна з яких 150 Гц, а інша – вибирається.

  • V РР - чергування посилок струму, що входять в IV РР, з паузами.

Перший рід роботи (I РР, постійна модуляція, ПМ) - модуляція струму основної (несучої) частоти струмами фіксованої частоти (у діапазоні 10-150 Гц) і глибини модуляції. Сила збудливого ефекту наростає із зменшенням частоти модуляції і збільшенням її глибини.

Другий рід роботи (II РР, посилки-паузи, ПП) - поєднання посилок струму несучої частоти, що модулюються однією частотою (у діапазоні 10 - 150 Гц) з паузами. Тривалість посилок струму і пауз дискретна в межах 1-6 с. Такий режим забезпечує виражену контрастність дії СМТ на тлі пауз і володіє найбільш вираженою нейроміостимулюючою властивістю.

Третій рід роботи (Iiiрр, посилки -несуча частота, ПН) - поєднання посилок струму, що модулюється певною частотою (у діапазоні 10-150 Гц) з посилками змодульованого струму з частотою 5 кГц. Тривалість посилок струму дискретна в межах 1-6 с. Стимулююча дія СМТ при такому поєднанні виражена менше, ніж при попередньому режимі, але починає виявлятися анальгетичний ефект.

Четвертий рід роботи (IV РР, переміжні частоти, ПЧ) - поєднання посилок струму, що чергуються, з частотою модуляції 150 Гц і іншою частотою в діапазоні 10-150 Гц. СМТ в цьому випадку дають найбільший анальгетичний ефект, який зростає при зменшенні різниці між частотою 150 Гц і вибраною частотою модуляції.

П'ятий рід роботи (V РР, переміжні частоти - паузи, ПЧП) - поєднання посилок струму, що чергуються, з різними частотами модуляції в діапазоні 10-150 Гц і пауз між ними. Такий режим забезпечує слабо виражену контрастність дії СМТ на тлі пауз і володіє м'якою нейроміостимулюючою і трофічною властивістю.

Стимулюючий ефект збільшується у випрямленому режимі при використанні II і V PP. У цьому режимі СМТ за своїми ефектами найбільшою мірою схожа з діадинамотерапією. Крім того, у випрямленому режимі можливе проведення ампліпульсфорезу медикаментозних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]