Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вплив електромагнітних хвиль міліметрового діапазону на біообєкт

Через малу довжину хвилі вкрай високочастотного випромінювання добре поглинаються молекулами води, гідратованих білків і колагеновими волокнами. Внаслідок цього вони володіють низькою проникаючою здатністю в біологічні тканини (0,2-0,6 мм) і істотною просторовою неоднорідністю сформованого електромагнітного поля. Випромінювачі-хвилеводи концентрують міліметрові хвилі в паралельні пучки, що визначає, на відміну від хвиль більшої довжини, виключно локальний характер дії на окремі ділянки тіла хворого.

У основі лікувальної дії вкрай високочастотних випромінювань лежить індукована міліметровими хвилями конформаційна перебудова структурних елементів шкіри і активація нервових провідників шкіри, що володіють тонічною активністю. В результаті модуляції їх імпульсної активності змінюється структура висхідного імпульсного потоку, що приводить до активації шкірно-вісцеральних рефлексів.

Під дією міліметрових хвиль на зони локального впливу, рефлексогенні зони і біологічно активні точки, відбувається зміна діяльності вегетативної нервової і ендокринної систем, що сприяє поліпшенню трофіки слизової гастродуоденальної зони, залозистого апарату шкіри. Разом з цим, конформаційні зміни дермальних структур шкіри під дією міліметрових радіохвиль індукують її імуногенез та здатні впливати на гуморальний і клітинний імунітет, реактивність організму. Реакції організму на міліметрові радіохвилі розвиваються в рамках загального адаптаційного синдрому і виявляються в збільшенні неспецифічної резистентності організму до чинників зовнішнього середовища. Нейрогуморальна активація антиоксидантної системи організму, яка виникає при міліметровохвильовому опромінюванні блокує процеси перекисного окислення ліпідів, що відіграє істотну роль в патогенезі ряду захворювань і їх загострень.

Деякі дослідники розглядають специфічну біоінформаційну функцію КВЧ-випромінювань, пов'язану з резонансним поглинанням енергії, запуском автоколивальних процесів і конформаційною перебудовою в біологічних структурах. У основі таких уявлень лежить збіг частоти КВЧ-випромінювань з частотою релаксаційних коливань деяких біологічних молекул. Це створює теоретичні передумови для формування ансамблів біологічних макромолекул, що синхронно коливаються. При аналізі таких уявлень необхідно, проте, враховувати, що феномен частотно-залежного поглинання електромагнітної енергії, виявлений для простих і клітинних культур. У реальних біологічних об'єктах таке явище до цих пір коректно не встановлене. Виходячи з цього, в даний час немає достатніх наукових підстав для побудови теорії механізму дії КВЧ-випромінювань на основі так званого біологічного резонансу.

Лікувальні ефекти

Нейростимулюючий, секреторний, іммунокорегуючий.

Покази

Підгострі і хронічні запальні захворювання периферичної нервової системи (невралгія, неврит), хронічні захворювання внутрішніх органів (виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки у стадії загострення, дискінезія жовчовивідних шляхів, пневмонія, ішемічна хвороба серця, стенокардія напруги II ФК), захворювання шкіри (гніздова алопеція, псоріаз, обмежена склеродермія), ерозія шийки матки, консолідовані переломи кісток.

Протипокази

Гострі гнійні запальні захворювання, гіпертиреоз, нейродерміт, бронхіальна астма (інфекційно-залежна форма).

Апарати

Для лікування хворих використовують генератори монохроматичних хвиль Явь-1-5,6 і Явь-1-7,1, МАВІ, а також Електроніка КВЧ-101, Шлем 01-05, Шлем 01-07 і КВОТЕР. Апарат Ініціація-2МТ працює на двох фіксованих частотах, що дозволяє змінювати частоту КВЧ-випромінювань в діапазоні 57-65 ГГц, а апарат ГЗ-142 Поріг-1 генерує електромагнітні коливання в ширшому діапазоні міліметрових хвиль. Всі апарати можуть бути використані в безперервному і імпульсному режимах генерації міліметрових хвиль, а також в режимі частотної модуляції.

Методика

Дію міліметровими хвилями здійснюють на шкірні проекції патологічного вогнища, вегетативних гангліїв, рухові точки, рефлексогенні зони і біологічно активні точки. Після підготовки апарату до роботи рупор випромінювача-хвилеводу встановлюють на відстані 2-5 мм від вибраної ділянки опромінювання. У апаратах Явь відстань фіксують за допомогою пластмасової насадки хвилеводу.

Мал. КВЧ-терапія середньої третини грудини

ВИКОРИСТАННЯ З ЛІКУВАЛЬНОЮ МЕТОЮ ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Лазер (оптичний квантовий генератор) - пристрій, що генерує когерентні електромагнітні хвилі за рахунок вимушеного випуску світла активним середовищем, що знаходиться в оптичному резонаторі.

Термін "лазер" походить від перших букв англійської назви цього пристрою: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiаtion - посилення світла за рахунок вимушеного випускання випромінювання.

Використання цих принципів дозволило отримати лазерне випромінювання, яке має фіксовану довжину хвилі (монохроматичність), однакову фазу випромінювання фотонів (когерентність), мале розходження пучка (високу спрямованість) і фіксовану орієнтацію векторів електромагнітного поля в просторі (поляризацію).

Метод лікування лазерним випромінюванням полягає в дії на хворого електромагнітними хвилями оптичного діапазону. В даний час у фізіотерапії застосовують монохроматичне червоне світло гелій - неонового лазера і випромінювання в інфрачервоній частині спектру від углекислого лазера. Інтенсивність випромінювання ОКГ виміряють по густині потоку енергії (джоуль на 1 см.кв.) або потоку потужності Вати на 1 см.кв. Потужність випромінювання лазерів коливається від декількох міліват до кіловата, чим і визначається їх поділ на низько- та високоенергетичні. Випромінювання високоенергетичних ОКГ застосовують в хірургічних цілях для розтину, припікання, припалювання тканин, а низькоенергетичних (до 75 мВт) - у фізіотерапії. Є численні типи лазерів, відмінних між собою активними середовищами, методами перетворення різних видів енергії в лазерне випромінювання. В медицині використовують твердотільні і газові лазери, які діляться на установки з імпульсним і постійним режимом випромінювання.

Лазеротерапія - це терапевтична дія на організм людини електромагнітним випромінюванням оптичного діапазону (світлом).

З існуючих фізіотерапевтичних методів дії на організм людини низькоенергетичне лазерне випромінювання є оптимальним із наступних причин:

  • Терапевтичний лазер за енергетичними параметрами надає дію, яка не пошкоджує біосистему, але в то же час цієї енергії достатньо для активації процесів життєдіяльності організму.

  • Лазерне випромінювання викликає не тільки місцеву реакцію організму, але і робить загальний нормалізуючий вплив на функцію всього організму, активізує біосистему.

Клінічний ефект застосування низькоенергетичного лазерного випромінювання:

  • протизапальний;

  • знеболюючий;

  • десенсибілізуючий;

  • імунокорегуючий;

  • регенеративний (поновлюючий);

  • загальнозміцнюючий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]