Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Методика

У клінічній практиці використовують дію лазерним випромінюванням на вогнище ураження і розташовані поруч тканини, рефлексогенні і сегментарно-метамерні зони (розфокусованим променем), а також на місце проекції ураженого органу, задніх корінців, рухових нервів і біологічно активних точок (лазеропунктура).

Дію розфокусованим променем здійснюють за дистантною методикою, при якій зазор між випромінювачем і тілом хворого складає не більше 25-30 мм. Вісь випромінювача орієнтують по видимій світловій плямі. Лазеропунктуру проводять по контактній методиці, в якій випромінювач встановлюють безпосередньо на шкіру або слизові оболонки хворого.

Залежно від техніки опромінювання виділяють стабільну і лабільну методики лазеротерапії. Стабільна методика здійснюється без переміщення випромінювача, який знаходиться у фіксованому (частіше контактно) положенні протягом всієї процедури. При лабільній методиці випромінювач довільно переміщають по полях, на які ділять опромінювану зону (опромінювання по полях). Протягом однієї процедури опромінюють одночасно 3-5 полів, а їх загальна площа не повинна перевищувати 400 см2. У іншому варіанті випромінювач поволі переміщають по спіралі до центру, із захопленням здорових ділянок шкіри, на 3-5 см по периметру патологічного вогнища (сканування лазерним променем).

При проведенні АЛОК інфрачервоне лазерне випромінювання направляють перпендикулярно поверхні ліктьового згину в проекції кубітальної вени.

Дозування

Дозування впливів здійснюють за щільністю потоку енергії лазерного випромінювання. Її оцінюють за допомогою спеціальних вимірників потужності лазерного випромінювання ИМ-1 або ИМ-2. Величину щільності потоку енергії розраховують з урахуванням площі опромінюваної ділянки за спеціальною формулою.

Тривалість лазерної терапії строго індивідуальна - від 20 с до 5 хв на полі, сумарно до 20 хв. Час дії на кожну точку 20 с, а сумарна тривалість процедури не перевищує 2 хв. Процедури проводять щодня або через день, на курс призначають 10-20 процедур. При необхідності повторний курс лазеротерапії призначають через 2-3 міс.

Мал. Лазерне опромінювання трофічної виразки гомілки

Дія лазеру на рани, що повільно заживають, трофічні виразки

Рану (виразку) очищають від мазі, гнійного вмісту, некротичного нальоту. Опромінювання поверхні рани (виразки) гелій-неоновим лазером проводять дистанційно, по стабільній методиці. Режим роботи лазерного апарату безперервний або імпульсний з частотою 10 Гц. Діаметр плями лазерного променя 5-7 см (щільність потоку потужності 0,5-1 мВт/см2), експозиція 5-8 хв. Потім краї рани опромінюють по лабільній методиці протягом 1-2 хв при щільності потоку потужності 5-10 мВт/см2. Процедури проводять щодня. Курс лікування 20-30 процедур.

Опромінювання поверхні рани (виразки) інфрачервоним лазером проводять дистанційно, по лабільній методиці. Зазор між випромінюючою головкою і поверхнею рани (виразки) встановлюють рівним 1 см, причому, ранева поверхня може бути накрита стерильною марлевою серветкою. Режим випромінювання імпульсний, з частотою 10-80 Гц і потужністю імпульсів 10 Вт, експозиція 10 хв. Курс лікування 15-20 процедур.

ЗАСТОСУВАННЯ З ЛІКУВАЛЬНОЮ МЕТОЮ МЕХАНІЧНИХ ФАКТОРІВ

УЛЬТРАЗВУКОВА ТЕРАПІЯ

Ультразвукова терапія – використання ультразвуку з лікувальною метою.

Багато років тому дослідники помітили, що поранене вухо кролика швидше заживає, якщо 3 рази по 5 хв обробити його ультразвуком.

В основі ультразвукової терапії лежить специфічний характер взаємодії з біологічними тканинами. В фізіотерапевтичній практиці використовують ультразвукові коливання частотою від 800 до 3000 кГц, в ультразвуковій хірургії — від 20 до 100 кГц.

Дозування здійснюється за інтенсивністю ультразвуку, тривалістю впливу, за режимом генерації (безперервний, імпульсний). Глибина проникнення ультразвуку в тканини сягає 20-50 мм.

Інтенсивність ультразвуку до 0,4 Вт/см2 вважають низькою, в межах 0,5—0,8 Вт/см2 — середньою, 0,9—1 Вт/см2 і вище— високою. Як правило, з лікувальною метою використовують ультразвук інтенсивністю не вище 1 Вт/см2.

В безперервному режимі генерується потік ультразвукових хвиль протягом всього часу впливу. Імпульсний режим передбачає застосування імпульсів ультразвука з частотою 50 Гц і тривалістю 2, 4 і 10 мс. Частіше використовуємо безперервний режим. При імпульсному режимі зменшується тепловий ефект і загальна інтенсивність ультразвуку. Імпульсний режим рекомендують у дітей, у людей похилого віку, у людей з супутніми захворюваннями. Ультразвук діє лише на обмежену поверхню площею від 100 до 250 см2 (так зване поле впливу); це рефлексогенні зони або ділянка ураження (місця прекції болі, суглоб, м’яз…)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]