Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Дозування

Дози високочастотних магнітних впливів:

  • І ступінь – слабо- теплові (1-3 положення перемикача потужності).

  • ІІ ступінь – середньо-теплові (4-5 положення перемикача потужності).

  • ІІІ ступінь – високо-теплові (6-8 положення перемикача потужності).

Тривалість впливів 15-30 хв, курс – 10-15 процедур

Процедури високочастотної магнітотерапії поєднують з гальванізацією (гальваноіндуктотермія), медикаментозним електрофорезом (електрофорезоіндуктотермія і індуктотермо-електрофорез.

Дозування лікувальних процедур здійснюють за тепловідчуттям хворого і вихідною потужністю приладу.

Застосування з лікувальною метою електромагнітних випромінювань

Зверхвисокочастотна електротерапія:

  • Дециметровохвильова терапія.

  • Сантиметровохвильова терапія.

  • Крайньовисокочастотна електротерапія: міліметровохвильова терапія.

НВЧ-терапія (мікрохвилі) - метод електролікування, який базується на дії на хворого електромагнітними коливаннями з довжиною хвилі від 1 мм. до 1 м., частота 300-30000 мГц. У лікувальній практиці використовують мікрохвилі дециметрового (0,1 - 1 м.), сантиметрового (1 - 10 см) і міліметрового (до 1 мм) діапазону, відповідно до цього розрізняють дециметровохвильову терапію (ДМХ-терапію), сантиметровохвильову терапію (СМХ-терапію), міліметровохвильову терапію (ММХ-терапію).

Мікрохвилі за фізичними властивостями подібні до світлової енергії. Вони відбиваються, заломлюються, розсіваються, їх можна концентрувати у вузький пучок, використовувати локально. 30-60 % мікрохвиль поглинаються тканинами організму, решта - відбивається. Міліметрові хвилі повністю поглинаються тканинами організму. При віддзеркаленні мікрохвиль (особливо СМХ), енергія, що поступає і відбита, можуть складатися, що створює загрозу місцевого перегріву тканин.

Мікрохвилі надають теплову і осциляторну дію, пов'язану з резонансним поглинанням електромагнітної енергії. Внаслідок цього, під впливом мікрохвиль, підвищується активність різних біохімічних процесів, утворюються біологічно активні речовини (серотонін, гістамін і ін.). Теплова і осциляторна дія мікрохвиль лежить в основі нейрогуморальних і рефлекторних реакцій, які виникають при цьому.

Під впливом мікрохвиль відбувається розширення кровоплинних судин, посилюється кровоплин, зменшується спазм гладкої мускулатури, нормалізуються процеси гальмування і збудження нервової системи, прискорюється проходження імпульсів по нервовому волокну, змінюється обмін речовин. Мікрохвилі стимулюють функцію ендокринних органів, надають протизапальну, спазмолітичну, гіпосенсибілізуючу, знеболюючу дію. Глибина проникнення СМХ - 5-6 см, ДМХ- 10-12 см, ММХ-до 1 мм.

Дециметровохвильова терапія

Дециметрова (ДЦХ) терапія - дія з лікувальною метою електромагнітного випромінювання дециметрового діапазону. В порівнянні з сантиметровою терапією володіє достатньою локальністю дії, але підвищеною глибиною проникнення (до 9 см і більше).

Для апаратів ДЦХ-терапії виділені наступні частоти: 460 МГц (Україна), 433 МГц (Європа) і 915 МГц (США).

Вихідна потужність, як правило, не перевищує 100 Вт. Так, наприклад, апарати ДЦХ-терапії серії “Волна” мають максимальну потужність 20 Вт.

При використанні методу НВЧ-терапії необхідно також враховувати, що до 75% енергії випромінювання відбивається і розсіюється на межах поділу випромінювач-повітря-біосередовище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]