Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіотерапевтична апаратура.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вплив ультразвуку на біооб’єкт

Поглинання ультразвуку патологічними тканинами залежить від їх акустичних властивостей і частоти ультразвукових коливань.

Інтесивність ультразвуку частотою 800—900 кГц зменшується приблизно вдвічі в м’ягких тканинах на глибині 4—5 см, а при частоті біля 3000 кГц — на глибині 1,5—2 см. Жирова тканина поглинає ультразвук приблизно в 4 рази сильніше, ніж кров, м’язова — в 10 разів, а кісткова — в 75 разів. Найбільш сильне поглинання ультразвуку спостерігається на межі тканин, що володіють різними акустичними властивостями (шкіра — підшкірна клітковина, фасція — м’яз, окістя — кістка). Поглинання ультразвуку помітно змінюється при зміні стану тканини в зв’язку з розвитком в ній патологічного процесу (набряк, інфільтрація, фіброз та ін.).

Вплив ультразвуку на біооб’єкт, на тканинні і внутріклітинні процеси

Ультразвук має механічний, термічний, фізико-хімічний вплив.

Вплив на клітину:

  • Зміна проникливості клітинних мембран.

  • Інтенсивність протікання ферментативних процесів.

  • Інтенсивність процесів окислення, кислотно-лужну рівновагу.

  • Електричну активність клітини.

На тканину:

  • Активація обмінних процесів.

  • Збільшення вмісту нуклеїнових кислот.

  • Стимуляція тканинного дихання.

Підвищення проникливості судинних стінок (при гострому запаленні відбувається підвищення проникливості судин, тому ультразвук застосовувати не бажано, проте добре його застосовувати при підгострих та хронічних запальних процесах)

Лікувальний впливів ультразвуку

  • Спазмолітична дія (усуває бронхоспазми, дискінезії, спазми).

  • Розволокнююча дія – розсмоктує рубці (розщеплює колагенові волокна на окремі фібрили, їхнє відділення від аморфної цементуючої речовини сполучної тканини). Застосовують при пошкодженнях опорно-рухового апарату, нервів, рубцевих і спайкових процесах.

  • Стимулюючий вплив на процеси регенерації. Невеликі дози стимулюють регенерацію, великі дози пригнічують.

  • Знеболююча дія (остеохондроз, невралгія, міозит) – гальмування проведення больового імпульсу в нервових клітинах спеціальних гангліїв і по нервових волокнах.

  • Стимуляція захисних механізмів, стимуляція імунної відповіді.

  • Протиалергічний ефект.

Метод іонофорезу

Метод іонофорезу (ультрафонофореза, сонофореза) медикаментів. Об’єднується дія 2-ох агентів – фізичного (ультразвуку), хімічного (медикаменту). Під дією ультразвуку медикамент проникає в епідерміс, звідки дифундує в лімфу та кров.

Покази

Запальні і дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів, з вираженим больовим синдромом (артрит, артроз, ревматоїдний артрит, остеохондроз, періартрит, епіконділіт), наслідки травм і пошкоджень кістково-м'язової системи (контрактура, тендовагініт і ін.), запальні захворювання периферичних нервів (неврити і невралгії, радикуліти), захворювання органів дихання (бронхіт, плеврит, туберкульоз легенів), травлення (виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки, дискінезія жовчовивідних шляхів), сечостатевої системи (сальпінгоофоріт, аднексит, ерозії шийки матки, простатит), захворювання ЛОР-органів, очей, слизових порожнини рота, склеродермія, трофічні виразки.

Протипокази

Ішемічна хвороба серця, стенокардія напруження ФК, гіпотонія, вегето-судинні дисфункції, вагітність в ранні терміни (при опромінюванні нижньої третини живота), тромбофлебіт.

Методика

Для забезпечення акустичного контакту з ультразвуковою голівкою апарата шкіру в ділянці впливу перед процедурою змазують контактною речовиною (вазелінове масло, рослинне масло, медикаментозна суміш).

Вплив на кисті, стопи, променево-зап’ясні, ліктьові, гомілково-ступневі суглоби проводять, загрузивши їх в ванночку з водою (t° води 32—36°).

Переважно застосовують лабільну методику впливу, при якій ультразвукову голівку повільно переміщають по шкірі; при проведенні процедури в воді відповідні рухи випромінювачем проводять на відстані 1—2 см від поверхні шкіри. Іноді застосовують, так звану стабільну методику, при якій ультразвукова голівка на протязі всього періоду дії, є нерухомою відносно ділянки, що опромінюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]