Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія_лекції.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

2. Міжнародне співробітництво в галузі збереження й відновлення довкілля та забезпечення стійкого розвитку людства.

Для побудови справедливого та ефективного світового економічного порядку, створення сприятливих умов для майбутнього процвітання розвинених країн і розвитку відсталих країн, збереження природних ресурсів та біосфери прийдешнім поколінням необхідно налагодити відносини партнерства між всіма країнами світу, організувати зусилля і можливості всіх народів світу, а також додержуватися міжнародних правил, угод, законів, що регламентуватимуть діяльність людей у XXI ст.

Жодна країна світу сьогодні самостійно, ізольовано від інших країн не зможе позитивно вирішити свої екологічні, економічні й соціальні проблеми. Лише спільними зусиллями всього людства ми зможемо досягти стійкого розвитку в майбутньому. Зусилля всіх країн повинні координуватись через відповідні міжнародні організації ООН та її структурні елементи. Тільки нове і рівноправне співробітництво всіх країн з участю урядів, народів і основних громадських угруповань на основі прийнятих міжнародних угод про охорону біосфери і системи майбутнього розвитку можуть призвести до позитивного вирішення проблеми. Адже неконтрольоване зростання населення, виснаження майже всіх видів природних ресурсів, накопичення величезних об'ємів відходів людської діяльності призвели до того, що біосфера сьогодні вже не спроможна самоочищуватися, саморегулюватися - вона дедалі активніше деградує.

Людству загрожує загибель найближчими десятиліттями, якщо воно терміново не змінить свого ставлення до природи, не змінить стилю свого життя, не переоцінить життєвих цінностей.

"Подібно до того, як буває хвороба тіла, буває також хвороба способу життя " (Демокріт).

У XXI ст. людина повинна ввійти з новою філософією життя - екологічною, згідно з якою вона є часткою єдиної людської родини, планетарного братства з новою екологічною етикою, що базується на шануванні всіх живих істот на Землі.

Варто запам'ятати слова римського мислителя Л.Сенеки, сказані ще в 1 ст. н.е.: "Жити щасливо і жити в злагоді з природою - одне й те саме".

Враховуючи той факт, що йде швидке скорочення всіх видів наявних ресурсів - лісів, грунтів, корисних копалин, чистої прісної води, повітря, риби, тварин тощо, вихід із критичної ситуації, що склалася, може бути лише один: реалізація в глобальному масштабі стратегії самозбереження й запровадження нових технологій природокористування, які не суперечать законам нормального функціонування екосистем біосфери.

3. Міжнародні екологічні організації, угоди.

Протягом останніх сорока років під егідою ООН було створено десятки органів, центрів і програм з охорони довкілля:

1970 р. Міжнародна програма МАБ ("Людина і біосфера");

1972 р. ЮНЕП (Програма міжнародного співробітництва з проблем природного середовища);

ВОЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я);

МКОСР (Міжнародна комісія з охорони довкілля і розвитку);

ЕФОС (Глобальний фонд навколишнього середовища з 1990 р.);

АМО (Всесвітня метеорологічна організація) та ін.

В останні ЗО років проведено кілька дуже важливих міжнародних конференцій, присвячених проблемі охорони довкілля ( у Стокгольмі, Тбілісі, Москві), а також по проблемі сталого екологічно безпечного розвитку (Ріо-де- Жанейро, 1992). Україна завжди брала активну участь у роботі міжнародних організацій, пов 'язаних з охороною довкілля.

У майбутньому Україна розширюватиме свою міжнародну активність у напрямі співробітництва з такими організаціями, як ЮНЕП, МАГАТЕ, КОМІСІЯ сталого розвитку та інші, співпрацюватиме у виконанні міжнародних програм з охорони Чорного моря, Дунаю, Карпат, з проблем утилізації відходів, водного та повітряного перенесення забруднень.

Громадські "Зелені" організації та рухи.

Громадські організації, рухи та окремі особи, які почали активну діяльність у галузі охорони довкілля, відіграють важливу роль в позитивному вирішенні екологічних проблем локального, регіонального і глобального масштабів.

Найбільш активні і екологічно освідчені ентузіасти природоохоронної справи почали організовувати "зелені" організації й рухи. Так, у 1970 році виникла незалежна міжнародна організація ГРІНПІС ("Зелений світ").

її метою стала організація дій для запобігання деградації й руйнування екосистем як регіональних, так і глобальних, а девізом - "Діючи локально - мисли глобально!"

На початку 90-х років в Італії була створена громадська екологічна організація "Довкілля", яка значну увагу приділяла оздоровленню українських і білоруських дітей, що постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи, організовувала різні природоохоронні акції та міжнародні форуми.

У 1991 році почала виконуватися програма "Зелених" в Австралії - "Мільярд дерев", згідно з якою до 2000 року мало бути відновлено понад 10 млн. га лісу на цьому континенті.

Ширився "зелений рух" в усьому світі. Активізували свою діяльність і правоохоронні організації України — Товариство охорони природи, асоціація "Зелений світ", спілка "Чорнобиль" та ін. Сприяють екологічній освіті й поширенню серед населення екологічної інформації нові "зелені" газети та часописи: "Зеленим світ", "Екологія і здоров'я", "Вісник Чорнобиля", "Ойкумена", "Екологічні дзвони", "Рідна природа" та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]