Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія_лекції.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

Курс "Основи екології"

Лекція 1.

Тема: Екологія як наука про довкілля.

План:

1. Сучасні уявлення про екологію.

2. Структура сучасної екології.

3. Основні екологічні поняття і визначення.

4. Основні екологічні закони.

1.1. Сучасні уявлення про екологію.

Екологія - наука, яка вивчає умови існування живих організмів в їх взаємозв'язку між собою і середовищем, в якому вони проживають.

Слово "екологія" походить від грецьких слів - дім і вчення. Цей термін був вперше використаний в 1866 р. Німецьким біологом-дарвіністом Е.Геккелем який розумів екологію як "науку про взаємовідносини живої речовини з навколишнім її середовищем".

Науковою основою екології стало вчення Ч.Дарвіна про боротьбу організмів за існування. В це поняття він вкладав не тільки конкуренцію організмів за життєві ресурси, але і їх реакцію на різні фактори навколишнього середовища, за допомогою яких вони пристосовуються до існування в конкретних умовах.

Кожна людина тією чи іншою мірою впливає на навколишнє середовище. І том}1 вона повинна знати близькі й віддалені наслідки цього впливу, щоб, враховуючи їх, сприяти збереженню і раціональному використанню природних ресурсів. Виникнувши понад 100 років тому, екологія на наших очах трансформується в науку про структуру і функціонування природи в цілому.

Сучасна екологічна наука виходить з двох принципових положень: величезного кількісного і якісного використання природних ресурсів і нездатності природи повністю самовідновлюватись за таких темпів і обсягів експлуатації. Немає сумніву, що в майбутньому розвиток продуктивних сил буде ще значнішим і глибшим. Тому дуже важливим є поєднання науково-технічного прогресу з науково обгрунтованим використанням природних ресурсів. Прогрес у техніці й промисловості не повинен бути джерелом небезпечного забруднення води і повітря, виснаження землі.

Сучасна екологія є однією з головних фундаментальних наук, своєрідною філософією виживання людства, стратегією перебудови цивілізації в ХХІст., що має відповідати сучасним реаліям у взаємовідносинах населення планети та Природи, головним чином, • моральної перебудови на базі розвитку колективного інтелекту, • повного взаєморозуміння, • взаємодії й • взаємодопомоги всіх націй у справі збереження біосфери та стабільного розвитку.

Екологія - наука про середовище нашого існування, його живі й неживі компоненти, взаємозв'язки, взаємодію між цими компонентами - людиною, рослинним і тваринним світом, літосферою, гіідросферою та атмосферою. Це наука про особливості взаємозв'язків і узгодження стратегії Природи та стратегії людини, що має базуватися на ідеї самообмеженості, розумної коеволюції Техносфери та Біосфери.

Екологічна діяльність нині є обов'язковою складовою, а здебільшого й одним із головних елементів будь-якої сфери людської активності - промислового виробництва, енергетики, сільського та лісового господарства, транспорту, наукових досліджень, культури, релігії тощо.

Усі рішення, пов'язані з використанням природних або людських ресурсів із втручанням в процеси життєдіяльності біосфери, мають прийматися з урахуванням його найближчих і віддалених екологічних наслідків.

Останнім часом у всьому світі започатковані найрізноманітніші напрями екологічних досліджень, метою яких є забезпечення фахівців необхідною для життя рішень екологічною інформацією у всіх сферах діяльності.

Основними завданнями універсальної екології е такі:

1) вивчення з позицій систематичного підходу загального стану сучасної біосфери, причин його формування та особливостей розвитку під впливом природних та антропогенних факторів (тобто вивчення закономірностей формування, існування та функціонування біологічних систем всіх рівнів у взаємозв'язку з літосферою, гідросферою, атмосферою, техносферою);

2) прогноз динаміки стану біосфери в часі та просторі;

3) розробка шляхів гармонізації взаємовідносин людського суспільства й природи, збереження здатності біосфери до самовідновлення та саморегулювання з урахуванням основних екологічних законів.

Сучасні екологічні дослідження мають бути науковою базою для розробки стратегії й тактики поведінки людства в природному середовищі, раціонального природокористування, охорони та відновлення довкілля.

Найважливішим висновком екологічних досліджень повинно бути визначення екологічної ємності територій, що повністю залежть від стану їх екосистем.

Екологічна ємність території - це її здатність прогодувати певну кількість видів із збереженням можливостей самовідновлення, нормального функціонування і саморегулювання екосистем.

Об'єктами екології або її галузевих підрозділів є екологічні системи чи елементи екосистем.

Головний предмет досліджень - вивчення особливостей та розвитку взаємозв'язків між організмами, їхніми угрупуваннями різних рангів, екосистеми й неживою компонентою екосистем, а також дослідження впливу природних і антропогенних факторів на функціонування екосистем і біосфери в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]