Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія_лекції.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

2. Природні ресурси та їх використання.

За природними ресурсами Україна належить до найбагатших держав світу.

У геологічних структурах України Державним кадастром зареєстровано 5,5 тис. родовищ корисних копалин. Перш за все - це величезні запаси гранітів, вапняків і будівельного піску.

Серед горючих копалин у достатку є кам'яного та бурого вугілля, газу, у меншій мірі - нафти.

В Україні є багаті поклади залізних та марганцевих руд. Є також поклади уранових, нікелевих, титанових руд, ртуті, олова, графіту, родовища фосфатів, калійних солей, сірки, солей йоду, брому.

Останнім часом виявлені досить значні запаси золота, але в розсіяному вигляді, що потребує складної технології видобування.

Важливий ресурсний потенціал України - родючі ґрунти з вмістом гумусу від 3 до 7 % і товщиною близько 1 м.

Земельний фонд України складає 60,4млн.га. Господарська освоєність території дуже висока - 92-95%. При цьому сільськогосподарське освоєння земель перевищує 70% (одне з найвищих у світі), а розорюваність становить 56%, Це найвищий показник у світі. Через відсутність резерву вільних земель для розміщення продуктивних сил продовжують залучатися землі сільськогосподарського призначення. Загальні втрати сільгоспугідь за останні 30 років перевищили 2 млн. га. через залучення їх у сфери промислової діяльності, будівництва, урбанізації.

Кліматичні умови України є також важливим природним ресурсом. Сприятливий клімат і багаті рослинністю та красою ландшафти - важливий рекреаційний ресурс, а таких районів в Україні багато.

Одним з найважливіших рослинних ресурсів планети є ліси - енергетична база біосфери. Це зелені легені планети, безцінний природний очищувач повітряного простору, краса і багатство. Вони здатні активно поглинати і переробляти атмосферні забруднення і виділяти цілющі фітонциди. Значна роль лісів у санітарно-гігієнічному, оздоровчому, естетичному та економічному аспектах. Ліс підтримує нормальний гідрологічний режим річок, захищає поля.

В Україні внаслідок ненормованих вирубок лісистість значно скоротилася і зараз становить лише 14,3% її території (проти 37% у колишньому СРСР і 29% у світі).

На жаль, останнім часом і цей надзвичайно важливий природний ресурс нещадно вирубується, гине від забруднень і пожеж (Карпати, Полісся, Закарпаття), втрачаючи свої оздоровчі та рекреаційні властивості.

Ресурси тваринного світу піддані інтенсивній деградації у зв'язку з істотними змінами умов середовища їх проживання. Основні причини вимирання: мисливство і руйнування місць існування, а також інтенсивне забруднення навколишнього середовища.

Площа природно-заповідних об'єктів України становить лише 2,1% її території, в той час, як у розвинутих країнах наближається до 10% (у США - 7,8%). Заповідні території в наш час відіграють важливу роль в житті біосфери, збереженні генофонду біорізноманіття. Еколого-економічні розрахунки, виконані вченими різних країн, свідчать, що більш-менш нормальне функціонування й самовідновлення біосфери будь-якого регіону можливе лише за умови наявності в цьому регіоні не менше 10-15% площі зайнятої заповідниками, тобто дикими, первісними, неушкодженими людською діяльністю територіями.

Дуже гострою в нашій державі є проблема питної води. Україна є одним з найменш водозабезпечених регіонів Європи. Потенційні місцеві ресурси поверхневих і підземних вод становлять 60 км куб., знижуючись у маловодні роки до 37 км.куб., населення і народне господарство щорічно використовує близько 30 млрд.м.куб. води в той же час величезні об'єми забрудненої води скидається у поверхневі водоймища.

Річки, водосховища, акваторії Азовського і Чорного морів характеризуються підвищеною забрудненістю, втратою значної частини водних, рибних і мінеральних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]