Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Babenko_2.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
8.56 Mб
Скачать

Розділ 3. Макроекономіка

Тема 9. Національне господарство: рівні і макропоказники(с.52-57) План

9.1. Рівні національного господарства. Макроекономіка.

9.2. Система показників національного господарства.

9.3. Національні рахунки.

9.1. Рівні національного господарства Макроекономіка.

Виділяють три основні рівні національного господарства:

- мікроекономіка;

- мезоекономіка;

- макроекономіка.

Ці назви походять від грецьких термінів:

- MIKROS (малий);

- MESOS (середній);

- MAKROS (великий).

Мікроекономіка заснована на приватній власності і конкуренції і охоплює малі суб'єкти господарювання.

Мезоекономіка формується в кінці XIX століття на базі спільної часткової власності і недосконалої конкуренції і включає середні і великі фірми. Формування мезоекономікі відбувається під впливом концентрації і централізації капіталу, у результаті чого виникають господарські асоціації, акціонерні товариства, товариства, кооперативи та ін злиття власності призводить до того, що дрібні та середні фірми підпорядковуються більшим. На цій основі виникають холдинги, фінансово-промислові групи, синдикати, картелі, трести, концерни та інші монополістичні утворення

Макроекономіка являє собою вищий, якісно новий рівень національного господарства, який складається в промислово розвинених країнах в середині 20 століття. Макроекономіка - складна система, народногосподарський комплекс, органічно зв'язує в єдине ціле мікро- і мезо- рівні.

Формування макроекономіки отримало теоретичне висвітлення в роботах цілої плеяди вчених-економістів. Одним з основоположників теоретичної моделі макроекономіки був відомий французький вчений Франсуа Кене, який вперше запропонував використовувати таблицю для розрахунку кількісних пропорцій національного господарства. Теорія макроекономіки далі отримала розвиток в роботах Адама Сміта і Карла Маркса. Але засновником сучасної теорії макроекономіки Джона Мейнарда Кейнса. Саме його роботи стали відправною точкою впровадження в практику державного регулювання господарської діяльності. Досліджуючи особливості макроекономіку, слід зазначити, що вона включає приватну, загальноділову власність і загальне спільне привласнення. Тут складається поділ суспільної праці в загальнонаціональному масштабі, яке формує єдиний народногосподарський комплекс (виникає стійкий зв'язок між окремими галузями і видами виробництва, територіями і регіонами).

Для макроекономіки характерні виникнення загальнонаціонального ринку який пов'язує окремі локальні ринки в єдину цілісну систему. У загальнонаціональному масштабі відбувається формування неринкового, державного сектора економіки на базі загального спільного присвоєння.

Макроекономіка характеризується виникненням державного регулювання національного господарства.

Дані особливості дозволяють говорити про макроекономіку, як про якісно новий рівень господарських відносин. Макроекономіка інтегрує в єдине ціле мікро- і мезо- рівні національного господарства. Тут спостерігається найвищий ступінь усуспільнення суспільного виробництва в масштабах національної економіки. Звідси, виникнення системи макроекономічних показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]