Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Babenko_2.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
8.56 Mб
Скачать

10.2. Умови збалансованості економічного зростання національного господарства.

Розглянемо умови забезпечення збалансованості макроекономіки в стані статики. Для простоти нашого дослідження ми обмежимося тільки сферою матеріального виробництва, тому будемо спиратися на показник сукупного суспільного продукту, який і розглядає обсяг і структуру продукції галузей матеріального виробництва.

Спочатку розглянемо умови збалансованості структури макроекономіки в статиці для простого відтворення. Для того, щоб макроекономіка розвивалася збалансовано, вона повинна забезпечити необхідну кількість засобів виробництва продуктивного споживання, і предметів особистого вжитку. Звідси, структура підрозділів, які виробляють:

- Засоби виробництва (I);

- Предмети споживання (II);

Між цими підрозділами повинні встановлюватися зв'язки, обсяг та структура яких повинні підтримувати рівноважний стан макроекономіки в цілому. Для того, щоб такі взаємозв'язки існували, кожен підрозділ має забезпечувати не тільки свої потреби, але і потреби іншого підрозділу. Це означає, що підрозділ I, що виробляє засоби виробництва буде виробляти продукцію як для внутрішнього споживання, так і для II підрозділу, що виробляє предмети споживання. Одночасно в II підрозділі, де створюються предмети споживання, продукція випускається як для потреб II підрозділу, так для задоволення потреб I підрозділи. На схемі структуру макроекономіки можна подати так:

I засоби виробництва

I1

I2

II 2

II 2

II предмети споживання

Підвідділ I 1 виробляє засоби виробництва для потреб I підрозділи, підвідділ II 2 виробляє засоби для потреб II підрозділу; підвідділ II1 виробляє предмети споживання для потреб I підрозділи, підвідділ II2 для потреб II підрозділи. Звідси, для того, щоб забезпечити стабільність макроекономічної структури, в умовах простого відтворення (тобто при його незмінних масштабах), необхідно, рівність I2 = П1. Це означає, що вартість продукції (засобів виробництва) направляється з першого у другий підрозділ, повинна бути дорівнює вартості продукції (предметів споживання), що направляється з другого в перший підрозділ. Якщо зробити підстановку, то структуру макроекономіки можна подати так:

I = I1 I2,

II = II1, II 2.

I2 = II1

I = I1 II1,

II = I2 II 2.

При розширеному відтворенні у кожному підвідділу I і II підрозділів

випуск продукції зростає на додаткову величину

У даному випадку:

I1+ ∆I1

I2+∆ I2

II1+∆ II1

II 2+ ∆II 2

Умовою забезпечення збалансованості макроекономіки при розширеному відтворенні є рівність обсягу виробництва I1 Δ I2 = II1 Δ II1, тобто вартість засобів виробництва, що передаються з першого підрозділи у другому з урахуванням їх додаткового приросту повинна бути рівна вартості предметів споживання, що передаються другий в перший підрозділ з урахуванням їх додаткового приросту. Умови збалансованості макроекономічної структури в динаміці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]