Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы ГОС.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
190.15 Кб
Скачать
  1. Аналіз стану та руху робочої сили. Аналіз використання робочого часу.

Найважливішим ресурсом підприємства є його працівники, які цілеспрямовано використовують усі інші ресурси для виробництва продукції. Під час аналізу фактичну середньооблікову кількість працюючих у цілому і по окремих категоріях порівнюють з плановими показниками та даними за попередній період, визначають абсолютні відхилення та їх причини. Вивчають також можливі зрушення у структурі працюючих і дають оцінку стану загальної забезпеченості підприємства робочою силою. Кількісною характеристикою використання робочої сили є показники тривалості робочого часу. Використання робочого часу по категоріях робітників звичайно аналізується за допомогою таких двох показників: середня кількість днів, відпрацьованих робітником за звітний період (місяць, квартал, рік), і середня тривалість робочого дня (зміни). Ці показники можна обчислити на підставі даних звіту підприємства з праці. Перший показник, який характеризує тривалість робочого періоду в днях (явочні дні). Тривалість робочого дня (зміни) робітника визначають такі фактори:

  • величина нормативного робочого тижня;

  • час простою упродовж дня, зафіксований в обліку;

  • час понадурочної роботи (збільшує величину показника);

  • час інших скорочень робочого дня, передбачених законодавством (для підлітків, матерів-годувальниць тощо).

Під час аналізу знаходять відхилення цих показників від плану, порівнюють їх з аналогічними показниками за минулі періоди, встановлюють конкретні причини можливих відхилень. Особливу увагу при цьому необхідно звертати на величину зафіксованих в обліку непродуктивних втрат робочого часу через такі обставини:

  • неявка на роботу з дозволу адміністрації;

  • прогули та цілодобові простої;

  • внутрішньозмінні простої, зафіксовані в обліку;

  • облікований брак продукції.

  1. Аналіз фондовіддачі, фондомісткості та фондоозброєності виробництва.

Ефективність промислового виробництва аналізується за показниками:

  • фондовіддача;

  • фондомісткість;

  • фондоозброєність;

Фондовіддача — показник ефективного використання основних виробничих засобів. Розраховується за формулою:

ФВпрt = ВВПпрt/ ОВЗпрt

де ФВпрt — фондовіддача в промисловості в році t; ВВПпрt — валовий внутрішній продукт промисловості в порівнянних цінах у році t; ОВЗпрt — вартість основних виробничих засобів у промисловості в році t.

Фондомісткість (ФМпрt) характеризує потребу в основних виробничих засобах для виробництва одиниці продукції промисловості. Визначається як показник, обернений фондовіддачі

Фондоозброєність — це показник оснащеності працюючих у промисловості основними виробничими засобами. Він розраховується за формулою:

ФОпрt = ОВЗпрt/ Чпрt

де ФОпрt — фондоозброєність у промисловості в році t; Чпрt — чисельність працюючих у промисловості в році t.

  1. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів.

Матеріальні ресурси класифікуються за певними ознаками. За способом виробництва — на ресурси сільсь-кого господарства та промислові. У свою чергу, сільськогосподар-ські ресурси поділяються на ресурси тваринного і рослинного по-ходження. За періодами споживання розрізняють матеріальні ресурси та сировину звітного, планового і перспективного періодів. Іх розподіл виконується за допомогою \матеріальних балансів — основного знаряддя забезпечення збалансованості між наявними ресурсами і потребою в них. Матеріальні баланси ув'язують мате-ріальні ресурси з урахуванням всіх джерел надходження з їх розпо-ділом за напрямами використання. Загальний обсяг наявних мате-ріальних ресурсів обчислюють як суму перехідних залишків матеріальних і сировинних ресурсів, обсягів їх виробництва, обся-гів імпорту та інших надходжень.

Цілі аналізу ефективного використання матеріальних ресурсів полягають в одержанні найбільш інформативних ключових параметрів, які дають об'єктивну й точну оцінку наявності у підприємства різних видів матеріальних ресурсів з погляду забезпечення його конкурентоспроможності, уможливлюють оцінку ефективності управлінських рішень щодо формування портфеля замовлень на матеріальні ресурси, виявлення резервів підвищення ефективності використання ресурсів, розробку заходів для їх мобілізації.

Для досягнення поставлених цілей необхідно розв’язати комплекс таких завдань: 1.Вивчення строків, умов поставок та порядку розрахунку обсягів матеріальних ресурсів за укладеними договорами, оцінка обґрунтованості та ефективності формування портфеля замовлень на матеріальні ресурси. 2.Визначення характеру складських запасів, оцінка руху та структури споживання матеріальних цінностей за певний період і в динаміці. 3.Систематизація факторів, які зумовили відхилення фактичних показників використання матеріальних ресурсів від прогнозованих у звітному та в попередніх періодах. 4.Моделювання взаємозв’язків між обсягами випуску продукції та матеріаломісткістю, матеріаловіддачею, іншими факторними показниками. 5.Оцінка рівня ефективності використання матеріальних ресурсів через кількісне вимірювання впливу факторів на виявлені відхилення показників матеріаломісткості та матеріаловіддачі. 6.Аналіз динаміки оптових цін на матеріальні ресурси та транспортно-заготівельних витрат, а також норм витрачання матеріальних цінностей. 7.Підрахунок резервів економії матеріальних ресурсів. 8.Оцінка можливих варіантів мобілізації виявлених резервів підвищення ефективності використання матеріальних ресурсів. 9.Розроблення політики управління виробничими запасами і

матеріальних ресурсів є такі дані: планові дані, які використовуються для аналізу постачання підприємства матеріальними цінностями: плановані обсяги запасів та обсяги надходження (портфель замовлень), договори, угоди, контракти на постачання сировини та матеріалів; облікові дані, які використовуються:задля аналізу забезпеченості підприємства необхідними запасами, тобто всі дані документів складського, синтетичного й оперативного обліку; б) для аналізу використання матеріальних ресурсів, тобто дані зі звітності про матеріальні витрати на виробництво, віднесені на собівартість товарної продукції;• нормативно-довідкові дані, які регулюють господарську діяльність (Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», положення (стандарти) бухгалтерського обліку в Україні;господарсько-правові документи; технічна й технологічна документація; інформація, отримана в ході маркетингових досліджень, тощо).