Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы ГОС.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
190.15 Кб
Скачать
  1. Прибуток підприємства : характеристика, формування та використання

Прибуток – частинна виручка яка залишається після відшкодування усії витрат підприємства на виробничу і комерційну діяльність.

Прибуток є основним джерелом розвитку підприємства, а також засобом заохочення до ефективної праці персоналу.

Джерела формування прибутку:

1. продаж продукції, послуг, робіт.

2. продаж іншого майна

3. прибуток від позареалізаційних операцій.

  1. Оцінка фінансового стану підприємства

Для фінансового економічного стану підприємства використовуються звіт про фінансові результати діяльності і балансу.

Для оцінки фін. Підприємства використовуються такі показники:

1. показники оцінки прибутковості підприємства

  • прибуток

  • рентабельність – це відносний показник ефективності діяльності підприємства який обчислюється як відношення прибутку до витрат або ресурсів

«Управління витратами»

  1. Поясніть поділ витрат за економічними елементами.

За економічним змістом (видами) відрізняють такі елементи витрат:

  • матеріальні витрати;

  • оплата праці;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • амортизаційні відрахування;

  • інші витрати.

  1. Практичне значення поділу витрат на змінні та постійні?

Важливе практичне значення має розмежування витрат на змінні та постійні в реальних умовах виробництва. Найпоширеніші методи такого розподілу — прямий (бухгалтерський) розподіл сукупних витрат на змінні та постійні, виходячи з їх змісту та аналітичний метод, який ґрунтується на динаміці витрат і обсягу виробництва. Перший метод достатньо точний, але трудомісткий, другий дає приблизні результати і може застосовуватися за зміни обсягу виробництва в певних періодах і стабільних норм.

  1. За якими ознаками вивчається структура витрат і в чому її практичне значення?

Для управління витратами вивчають й аналізують їх структуру, тобто співвідношення за певними ознаками. Практичне значення мають такі аспекти структури витрат:

- видова (елементна) структура: дає змогу характеризувати виробництво щодо витрат ресурсів (матеріаломістке, капіталомістке, трудомістке виробництво);

- співвідношення прямих і непрямих витрат: характеризує рівень і складність калькулювання;

- співвідношення змінних і постійних витрат: показує частку сукупних витрат на підтримання виробничого потенціалу в стані готовності, а також ступінь реакції прибутку на динаміку обсягу виробництва і продажу. Чим більшою є частка постійних витрат у загальній їх величині, тим більший обсяг виробництва забезпечує його беззбитковість і тим суттєвішою є реакція прибутку на зміну обсягу виробництва і продажу продукції (див. тему 6).

Структура витрат за зазначеними аспектами залежить від низки факторів: галузевих особливостей, широти номенклатури продукції підприємства, складності виробництва та ін.

  1. Що таке собівартість продукції? Економічне значення цього показника.

Собівартість продукції (робіт, послуг) - це вартіcне вираження витрат підприємства (організації), пов’язаних з використанням у технологічному процесі виконання робіт і надання послуг природних ресурсів, сировинних матеріалів, палива, енергії, основних виробничих фондів, інструменту, інвентаря, трудових і фінансових ресурсів, а також інших витрат на їх виробництво і збут, включаючи встановлені державою як обов’язкові відрахування, податки і платежі.

Величина собівартості продукції залежить від технічної оснащеності підприємства, ступеня використання його виробничої потужності, досягнутого рівня організації виробництва, продуктивності, праці, норм витрат матеріалів, палива, електроенергії та ін.