Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы ГОС.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
190.15 Кб
Скачать
  1. Бухгалтерська (фінансова) звітність: склад, методика і техніка складання та подання

Питання, пов'язані зі складанням і поданням фінансової звітності, регулюються такими законодавчими та нормативними актами: 1) Закон України "Про БО та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р. 2) Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

3) Положення (стандарти) бухгалтерського обліку: ПСБ01 – " Загальні вимоги до фінансової звітності"; ПСБ0 2 – "Баланс"; ПСБО 3 – ''Звіт про фінансові результати"; ПСБ0 4 – "Звіт про рух грошових коштів"; ПСБО 5 – ''Звіт про власний капітал"; ПСБО 25 – "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва".

Склад фінансової звітності. Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів. Слід відзначити, що звітним періодом для фінансової звітності визначено рік.

1) Баланс ( ПСБО 2 "Баланс");

2) Звіт про фінансові результати (ПСБО 3 "Звіт про фінансові результати")

3) Звіт про рух коштів (ПСБО 4 "Звіт про рух грошових коштів")

4) Звіт про власний капітал (ПСБО 5 "Звіт про власний капітал")

5) Примітки (Стандарти, якими встановлено порядок обліку конкретних операцій)

Стандартом 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" передбачено подання не тільки річної, а і квартальної звітності. До неї увійшли тільки Баланс і Звіт про фінансові результати.

Річна фінансова звітність підприємств подається органам статистики і засновникам згідно зі статутними документами. Строк подання звітності до органів статистики - 20 лютого.

Проміжна звітність подається до органів статистики це пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, тобто 25 квітня, 25 липня і 25 жовтня. Перед складанням річної фінансової звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів та зобов'язань підприємства.

  1. Бухгалтерський баланс: структура, зміст і порядок складання.

Зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються П(С)БО 2 "Баланс". Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. У балансі відображаються активи, зобов'язання та власний капітал підприємства.

Активи – ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань. Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов'язань та власного капіталу: А = З + Вк.

Зобов'язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди. Бухгалтерський баланс складається:

Актив

Пасив

I. Необоротні активи

II. Оборотні активи

III. Витрати майбутніх періодів.

I. Власний капітал

II.Забезпечення наступних витрат і платежів

III. Довгострокові зобов'язання

IV. Поточні зобов'язання

V. Доходи майбутніх періодів

Баланс

Баланс

Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена і очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов'язаних з його використанням.

Витрати на придбання та створення активу не можуть бути відображені в балансі, а включаються до складу витрат звітного періоду у звіті про фінансові результати.

Зобов'язання відображається у балансі, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення.

Власний капітал відображається в балансі одночасно з відображенням активів або зобов'язань, які призводять до його зміни.