Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЮНАКІВ...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра фізичного виховання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ”

Для студентів усіх спеціальностей денної

форми навчання

Київ – 2008

УДК

ББК

О

Фізичне виховання. Особливості методики фізичного виховання юнаків і дівчат. Методичні рекомендації. – К.: ДАЖКГ, 2008. – 40 с.

Укладачі: А.О Єфімов, доцент

В.В. Козак, старший викладач

Методичні рекомендації підготовлено відповідно до навчальної програми.

Рекомендовано для студентів усіх спеціальностей денної форми навчання

Рецензент С.А.Зубков, доцент ДАЖКГ

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фізичного виховання

18 Березня 2008 р., протокол № 8.

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Державної академії житлово-комунального господарства – 25 березня 2008р., протокол

№. 7

Відповідальний за випуск завідувач кафедри фізичного виховання, доцент Єфімов А.О.

 А.О.Єфімов, 2008

 В.В.Козак., 2008

 ДАЖКГ, 2008

ЗМІСТ

1. Вікові особливості юнаків і дівчат…………………………………………..4

2. Підготовка до трудової діяльності, служби в рядах армії, шлюбу…………5

3. Особливості фізкультурно-оздоровчої роботи з юнаками…………………..6

4. Особливості фізкультурно-оздоровчої роботи з дівчатами………………….7

5. Загальний режим і рухова активність…………………………………………10

6. Загальна спрямованість в системи фізичного виховання підростаючого покоління……………………………………………………………………………12

7. Вікові особливості юнаків і дівчат, вплив на завдання, зміст і методику фізичного виховання……………………………………………………………….12

8. Облік психологічних особливостей студентів на заняттях з фізичної культури……………………………………………………………………………22

9. Конкретизація освітніх завдань і завдань виховання фізичних якостей у системі фізичної підготовки юнаків і дівчат 16–18 років………………………..27

10. Нормативи з фізичного виховання студентів……………………………...…30

11. Актуальні завдання вдосконалювання напряму системи фізичного виховання………………………………………………………………..………….33

12. Основні напрямки програми з фізичного виховання……………….……….35

Список використаної літератури………………………………………..………..39

ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ

Юність -- це відповідальний етап дозрівання й формування особистості. Цей етап характеризується значними змінами в житті студента, які дозволяють йому вступати в пору фізичної й духовної зрілості.

До цих етапів відносяться завершення середньої освіти, необхідність вибору професії, ускладнення навчальної й суспільної діяльності, підготовка до служби в рядах Армії і до сімейного життя.

Пора юності характеризується активною й цілеспрямованою діяльністю, вимагає мобілізації духовних і фізичних сил, що приносить глибоке моральне задоволення. У процесі самовдосконалення юнаки й дівчата витримують важку боротьбу, що торкається насамперед їх самих. Вони вибирають мету в житті й борються, щоб вона здійснилась.

Активність у досягненні суспільно значимої мети, що збігаться з особистими інтересами студентів, активність у досягненні - все це повинно бути пріоритетом діяльності молоді в період завершення ними вищої освіти.

У віці 16-17 років триває процес росту й розвитку, що виражається у відносно спокійному й рівномірному його протіканні в окремих органах і системах організму. Завершується статеве дозрівання. Ув'язку з цим чітко проявляються статеві й індивідуальні розходження. У цьому віці у студентів сповільнюється ріст тіла в довжину й збільшення його розмірів завширшки, а також приріст у масі. Розходження між юнаками й дівчатами в розмірах і формах тіла досягають максимуму. Юнаки переганяють дівчат у рості і стають важчими. Характерними рисами дівчат на відміну від юнаків є: більш довгий тулуб, більш короткі ноги й руки, нижче розташований центр ваги.

У студентів майже закінчується процес окостеніння більшої частини кістяка. Ріст трубчастих кісток завширшки підсилюється, а в довжину сповільнюється. Інтенсивно розвивається грудна клітка, особливо в юнаків. Кістяк уже здатний витримувати значні навантаження. Розвиток кісткового апарата супроводжується формуванням м'язів, сухожилля. М'язи розвиваються рівномірно й швидко, у зв'язку із чим збільшується м'язова маса, росте сила. У цьому віці відзначається асиметрія в збільшенні сили м'язів правої й лівої половини тіла. Це припускає цілеспрямований вплив (з більшим ухилом на ліву сторону) з метою симетричного розвитку м'язів правої й лівої сторін тулуба й кінцівок.

Систематичне заняття фізичними вправами повинні забезпечити повноцінний і всебічний розвиток м'язового апарата. У цьому віці з'являються сприятливі можливості для виховання сили й витривалості м'язів.

У дівчат, на відміну від юнаків, спостерігається значно менший приріст м'язової маси, помітно відстає в розвитку плечовий пояс, зате інтенсивно розвивається тазовий пояс і м'язи тазового дна. Грудна клітка, серце, легені, життєва ємність легенів, сила дихальних м'язів, максимальна легенева вентиляція й обсяг споживання кисню також менш розвинені, ніж у юнаків. У силу цього функціональні можливості органів кровообігу й дихання виявляються в них набагато нижчими.