Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЮНАКІВ...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Підготовка до трудової діяльності, служби в рядах армії, шлюбу

Однією із систем виховання молоді є підготовка до трудової діяльності й служби в рядах армії. У системі фізичного виховання одним із основних принципів є принцип зв'язку фізичної культури із практичним життям у суспільстві. Цей принцип відбиває одну з найважливіших функцій фізичної культури в суспільстві - бути чинником підготовки людини до трудового життя. Основні положення цього принципу виражаються в наступному:

Вирішуючи конкретні завдання фізичної підготовки, треба за інших рівних умов віддавати перевагу тим засобам, які формують життєво важливі рухові вміння й навички (безпосередньо прикладного характеру).

У будь-яких формах фізичного виховання необхідно прагнути забезпечити вироблення широких і різноманітних рухових умінь і навичок, а також різнобічний розвиток фізичних здібностей.

Постійно й цілеспрямовано зв'язувати культурну діяльність із формуванням активної життєвої позиції особистості на основі виховання працьовитості, свідомого ставлення до праці, патріотизму й інших моральних якостей.

Ці положення зобов'язують як викладачів так і самих юнаків і дівчат максимально зв'язувати заняття фізичного культурою із практичним життям суспільства.

Особливості фізкультурно-оздоровчої роботи з юнаками

Одним із обов'язків чоловічого населення є служба в рядах армії. Якими ж фізичними якостями повинен володіти юнак для успішного несення служби?

Насамперед у процесі фізичного виховання необхідно забезпечити всебічний розвиток м'язового апарата й сили основних м'язових груп. Абсолютна сила людини збільшується від народження до 25-30 років, а потім починає поступово знижуватися. До 17-18 років вона досягає того ж рівня, що й у дорослих. Найвищі темпи приросту сили спостерігаються в 14-17 років (Гужаловський А. А., 1978; Філін В. П., 1987; Суслов Ф. П., 1984).

Систематичні заняття з виховання сили й збільшення м'язової маси в остаточному підсумку дозволяють зміцнити здоров'я й підвищити силовий потенціал юнаків, що особливо необхідно для служби в армії.

Не менш важливими значення для майбутнього воїна є швидкісно-силові якості. Їхнє виховання треба здійснювати в період 15-17 років.

Однією з фізичних якостей, що є основною для воїна, є витривалість. Вона має винятково велике значення, тому що військові спеціальності висувають високі вимоги до діяльності серцево-судинної системи організму.

Найбільш сприятливі передумови для розвитку аеробних можливостей (загальної витривалості) відзначені у віці до 18 років. У цьому ж віці необхідно цілеспрямовано впливати й на вдосконалювання анаеробних можливостей, а також статичної витривалості.

Крім гарної всебічної фізичної підготовки, що забезпечується високим рівнем розвитку фізичних якостей, юнаку необхідно володіти й певними морально-вольовими якостями: сміливістю, рішучістю, ініціативністю й ін.

Активна діяльність з виховання вольових якостей повинна бути спрямована на подолання об'єктивних, і суб'єктивних труднощів, таких, як виконання певної роботи на тлі значної втоми, подолання нерішучості й страху при виконанні вправ, що вимагають сміливості, самовладання при несприятливих ситуаціях, виконання великої за обсягом роботи.

Для виховання вольових якостей використовуються різноманітні вправи; зокрема вправи на подолання втоми. Наприклад, заняття біговим роботи для вдосконалення дихальних можливостей організму.

Вправи для самовиховання.

Вправи, що регулюють емоційний стан, уміння зосередитися, налаштуватися на майбутню діяльність, віддати собі наказ.

Вправи, що виконуються в несприятливих умовах зовнішнього середовища, у різних непередбачених ситуаціях, із введенням додаткових труднощів.

Вправи, в основі яких лежить прояв сміливості, рішучості, самоволодіння, стійкості.