Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЮНАКІВ...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Загальний режим і рухова активність

У студентському віці дуже важливе значення має режим дня і в його рамках режим рухової активності.

Основним для студентів у режимі дня є: навчання у вузі, виконання домашніх завдань, заняття фізичними вправами, діяльність з духовного збагачення. При цьому головним є навчання у ВНЗ.

Зайнятість студентів у ВНЗ становить від 32-40 годин на тиждень (у середньому по 3 пари на день). Це пояснюється тим, що 4,5 пари, як правило, виявляються неефективними з погляду загальноосвітніх завдань. Працездатність на 4, 5 парах різко падає, розсіюється увага, зростає кількість помилок при виконанні завдань.

Виконання домашніх завдань є продовженням студентської навчальної діяльності. Це один з найбільш важливих і складних видів занять студентів. Дану роботу необхідно поєднувати з фізкультурними паузами. При загальній тривалості виконання домашніх завдань 4 г кількість пауз повинна бути від 3 до 4 разів. Перша перерва робиться через 45 хвилин роботи, а наступні - через 40.

При організації фізичних пауз перші 5 хвилин відводяться на виконання вправ загального призначення, а останні 10-15 хвилин - на вправи, що мають певну спрямованість. Для юнаків це в основному силові й швидкісно-силові вправи. Для дівчат пріоритет надається координації рухів, удосконаленню постави, талії.

Одна з важливих вимог, яку необхідно враховувати при складанні загального режиму дня й режиму рухової активності - це перебування студентів на повітрі. Воно повинне становити не менше 2,5 г на день, а на вихідних та під час канікул його необхідно збільшувати. Перебування на повітрі в поєднанні з руховою активністю впливає на організм, тонізує діяльність нервової системи, поліпшує обмінні процеси, створює гарний загальний настрій.

Життєво необхідним компонентом у загальному режимі дня студентів є сон. У жодному разі не можна за рахунок часу сну збільшувати тривалість інших видів діяльності. Для студентів оптимальна тривалість сну становить 8-9 г. Однак вона може бути збільшена з урахуванням стану здоров'я й індивідуальних особливостей юнаків і дівчат.

Дуже важливим компонентом у загальному режимі дня студентів є рухова активність. Вона повинна становити в день не менш 4-5 годин. Сюди входить час, що відводиться на ранкову гігієнічну гімнастику, фізкультурні заходи в режимі дня ВНЗ, заняття фізичними вправами поза ВНЗ, фізичні перерви й розваги під час виконання домашніх завдань, вечірню прогулянку перед сном.

Успішність навчання у ВНЗ й стан здоров'я насамперед залежить від правильно організованого рухового режиму. Вирішення оздоровчих і гігієнічних завдань повинно здійснюватися систематично протягом усього року.

Нерегулярні заняття фізичними вправами, зменшення обсягу рухової активності, збільшення часу пасивного відпочинку - все це спочатку непомітно, а потім все більш активно буде позначатися на працездатності, збільшенні маси тіла й виникненні негативних факторів у здоров'ї студентів.

ЗАГАЛЬНА СПРЯМОВАНІСТЬ В СИСТЕМИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ