Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы ГОС.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
190.15 Кб
Скачать

7. Сутність прийомів елімінування. Методика розрахунку впливу факторів за допомогою способу відносних різниць.

Елімінування – означає усунення, виключення всіх, крім одного факторів на величину результативного показника. Цей прийом виходить з умовного визначення того, що всі фактори змінюються незалежно один від одного: спочатку змінюється один, а всі інші без змін, потім 2,3…за незмінних інших показників. Це дає змогу визначити вплив кожного фактора на величину досліджуваного показника. За доп. цього методу визначаємо темп росту по кожному показнику. Вплив 1-го фактору(кількісного) на результативний показник обчислюється множенням базисного значення результативного показника на відносне відхилення 1-го фактора і поділити на 100%. Вплив 2-го фактору на результативний показник обчисл. множенням базисного значення результат. показника скоригованого на вплив дії 1-го фактора(позитивн. вплив додається, а негативний віднімається) на відносне відхилення 2-го фактора і поділити на 100%. Вплив 3-го фактора (і всіх наступних) на результативний показник обчисл. множенням базис. значення результат. показника, скоригованого на вплив дії 1-го і 2-го факторів на відносне відхилення 3-го фактора і поділити на 100%.

  1. Сутність прийомів елімінування. Методика розрахунку впливу факторів за допомогою способу абсолютних різниць.

Елімінування – означає усунення, виключення всіх, крім одного факторів на величину результативного показника. Цей прийом виходить з умовного визначення того, що всі фактори змінюються незалежно один від одного: спочатку змінюється один, а всі інші без змін, потім 2,3…за незмінних інших показників. Це дає змогу визначити вплив кожного фактора на величину досліджуваного показника. Вплив 1-го фактору( кількісного) на результативний показник розраховується множенням абсолютного приросту цього фактору на базисний рівень 2-го фактору (і всіх інших факторів, що включає модель) Вплив 2-го фактору на результативний показник розраховується множенням фактичного значення 1-го фактору на абсолютний приріст 2-го фактору(тобто того фактору вплив якого вивч.) та на базисний рівень 3-го фактору (і всіх інших факторів, що включає модель). Вплив 3-го фактору (і всіх наступних) на результативний показник розраховується множенням фактичного значення 1-го і 2-го факторів на абсолютний приріст 3-го фактору(тобто того фактору вплив якого вивч.)

  1. Сутність детермінованого та стохастичного факторного аналізу.

Елімінування – означає усунення, виключення всіх, крім одного факторів на величину результативного показника. Цей прийом виходить з умовного визначення того, що всі фактори змінюються незалежно один від одного: спочатку змінюється один, а всі інші без змін, потім 2,3…за незмінних інших показників. Це дає змогу визначити вплив кожного фактора на величину досліджуваного показника. Вплив 1-го фактору( кількісного) на результативний показник розраховується множенням абсолютного приросту цього фактору на базисний рівень 2-го фактору (і всіх інших факторів, що включає модель)Вплив 2-го фактору на результативний показник розраховується множенням фактичного значення 1-го фактору на абсолютний приріст 2-го фактору(тобто того фактору вплив якого вивч.) та на базисний рівень 3-го фактору (і всіх інших факторів, що включає модель). Вплив 3-го фактору (і всіх наступних) на результативний показник розраховується множенням фактичного значення 1-го і 2-го факторів на абсолютний приріст 3-го фактору(тобто того фактору вплив якого вивч.)