Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Інформаційні технології ТЗКН.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
743.63 Кб
Скачать

«Видима мова»

Програма «Видима мова», це своєрідна комп’ютерна книга. Вона викликає інтерес дитини своєю динамічністю, дозволяє опановувати матеріал «порціями» в межах однієї сторінки, активізує пам'ять, сприймання, мислення та виконує ряд навчально-виховних функцій. У цій програмі виділяють два типи блоків: основні(вправи, 13 модулів) і допоміжні(сервісні).

Мовленнєві вправи пов’язані з формування навичок правильного дихання, звуковимови, говоріння за зразком, читання, самостійного мовлення (монологічного та діалогічного), сприймання. До групи мовленєвих вправ відносять модулі «Профілі», «Малюнковий словник», «Вчись говорити звуки», «Автоматизація звуковимови», «Пори року», «Прояви емоцій», «Діалоги».

Мовленєвий матеріал простий і знайомий учням; запропоновані різні види діяльності. Завдання розташовані «від легкого до складного».

Використовування стаціонарної звукопідсилюючої апаратури. Місце та роль звукопідсилюючої апаратури.

При зниженні слуху, що утруднює мовне спілкування, істотну допомогу можуть надати звукопідсилюючі прилади. У школах та дошкільних закладах для дпс широко використовується звукопідсилююча апаратура індивідуального користування.

Значення застосування звукопідсилюючої апаратури є особливо важливим, оскільки впливає сприйняття мови. Обсяг інформації, яку отримує дпс помітно звужений через обмеження словесного мовлення та слухового сприймання. В якості звукопідсилюючої приладів індивідуального користування застосовуються СА.  Також існує апаратура колективного користування. Давні системи з громіздкики навушниками, замінені на індивідуальні СА із спеціальним режимом Т та індукційну котушку. Сучасне колективне стаціонарне звукопідсилююче обладнання в класах для дпс, може бути бездротовим, та управлятися педагогом за допомогою комп'ютера.

Правила експлуатації са.

СА – це пристрій для підсилення мовленнєвих та інших звуків. Перед використанням СА, слід ознайомитися з правилами його експлуатації та рекомендаціями щодо догляду за ним. Модель СА, має максимально компенсувати втрату слуху, а налаштовані параметри, забезпечити комфортне сприйняття звуків.

Існує чимало інструкцій, щодо використання СА, оскільки це технічний пристрій. Рекомендації стосовно одягання і знімання СА, перевірка цого робочого стану, дії якщо СА «мовчить», інструкція щодо заміни вкладки. В перший день користування СА рекомендується провести в ньому годину. З кожним днем час використання слухового апарату збільшується, доки людина не звикне. Не рекомендується виходити на вулицю перші два тижні. Варто звернутися до спеціаліста, у разі виникнення проблем при користуванні СА: якщо заважають шуми, зворотний акуст звяз (свист), оклюзія, нерозбірливість, дискомфорт від вкладки.

Коли СА не використовується, його зберігають в спеціальному футлярі. Потрібно уникати сильної дії тепла, вологи, хімічних реагентів, механічних ушкоджень. Треба слідкувати за чистотою СА.

Слухопротезування в Україні.

Слухопротезування – це відновлення комунікативних можливостей людини, шляхом знаходження оптимального технічного рішення, адекватного специфічній проблемі індивіда. СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків.

Проблемами людей з вадами слуху з 1991 року займається Центр слухової реабілітації «Аврора» (м. Київ). Співробітники закладу виконують повне аудіологічне обстеження та слухопротезування апаратами фірми «Отікон», що використовуються в Україні з 1972 року. В «Аврорі» здебільшого застосовуються програмовані та цифрові апарати. Запорукою успішного слухопротезування є визначення реального стану слухової функції. В Центрі використовується декілька видів аудіологічного обстеження: мовна, ігрова, тональна, імпедансна аудіометрія, КСВП, ВОАЕ. Для діагностики слуху застосовується новітнє аудіологічне обладнання.