Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Інформаційні технології ТЗКН.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
743.63 Кб
Скачать

Кишеньковий са.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Кишенькові СА - складаються з кишенькового блоку (з мікрофоном і підсилювачем, та кріпиться до одягу) та телефону (вставлений із вкладкою у вухо).

переваги:

- завдяки тому що мікрофон і телефон в цих СА рознесені на відстань, вдається досягти великого посилення і уникнути ефекту зворотного акуст зв'язку (свист). - за допомогою одного кишенькового СА можна здійснювати бінауральне протезування; - великі регулятори - зручність в управлінні для осіб з поганою моторикою;

недоліки:

- громіздкий розмір, а також дроти, що роблять апарати незручними; - мікрофон розташовується не на голові, не має сл спрямованості і стереофонії; - тертя проводів і корпусу об одяг викликає шум;

- телефон має вузьк частотну характеристику.

Завушні са.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Завушні СА - найбільш поширені. Телефон, мікрофон і підсилювач- в пластиковому корпусі за вухом. Регулятори на корпусі. СА містить ріжок, звукопровід, трубку і вушну вкладку.

Для полегшення сприйняття мови при розмові по телефону, телевізора, під час лекцій в СА-завушина включені: індукційна котушка, аудіовхід.

Індукційна котушка приймає електромагнітні сигнали, і перетворює їх в електричні, які підсилює СА.

У корпусі багатьох моделей СА-завушина є контакти для підключення за допомогою спеціального шнура аудіо.

Пульт керування. Для управління мініатюрними СА-завушинами і деякими внутрішньовушних СА використовуються виносні пульти. Пульт дистанційного керування регулює посилення СА; вкл/викл; перемикає на різні режими роботи (мікрофон, телефон);

Внутрішньовушні са.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Внутрішньовушні СА, розміщені у зовн сл проході та вуш раковині. Електронні компоненти вмонтовані в корпус, виготовлений за індивідуальним зліпком. Залежно від глибини розміщення у вусі поділяються на: внутрвушні IТЕ, внутрішньоканальні IТС, повністю приховані СIС.

внутрвушні IТЕ можуть компенсувати втрати слуху до 85 дБ, мають регулятор гучності та індукц котушку.

внутрішньоканальні IТС розташ в хрящової відділі зовн сл проходу і частково в вушній раковині. розраховані на слухові втрати до 70 дБ. мають регулятор гучності, індукційна котушка відсутня.

повністю приховані в слуховому каналі (С1С) розташовані в зовнішн сл проході поблизу барабанної перетинки.Завдяки своєму розташуванню забезпечують найбільш природне звучання. використовуються при втраті сл до 60 дБ. регулятор гучності відсутній.

СА в оправі окулярів.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Всі деталі розміщені в дужці окулярів (мікрофон в зігнутій частині, а телефон – в прямій і обєднується пластиковою трубкою з вкладкою) Зараз СА такого типу використовуються рідко. Замість цього завушні СА приєднуються до дужки окулярів за допомогою спеціального адаптера. СА в оправі містить мікрофон, підсилювач, телефон повітряного або кісткового звукопроведення і джерело живлення, за допомогою звукопроводу сигнал подається у зовнішнє вухо.

Недоліки СА в окулярній оправі: взаємозалежність СА і окулярів; громіздкість.

Основні параметри слухових апаратів кісткової провідності.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Слуховий апарат кісткової провідності застосовується для протезування кондуктивних втрат слуху або змішаної туговухості, в наслідок порушень розвитку зовн і сер вуха, хронічного сер отиту, отосклерозу. Його телефон виконаний у вигляді кісткового вібратора, який розміщ за вухом і прилягає до соскоподібного відростка. Звуковий сигнал в такому апараті перетворюється на вібраційний.

СА включає: мікрофон, підсилювач, кістковий вібратор що кріпиться на обручі, який одягають на голову.

СА кісткової провідності передбачені для компенсації 1-3 ступеня зниження слуху. Якщо пороги слуху кісткового звукопроведення перевищують 30 дБ, то кістковий СА не ефективний.

СА кісткового проведення недостатньо зручні в експлуатації: мб дискомфорт, через постійний тиск на голову; якість звуку гірша, ніж при повітр проведенні.