Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Інформаційні технології ТЗКН.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
743.63 Кб
Скачать

Періоди розвитку слухопротезування

Слухопротезування – це відновлення комунікативних можливостей людини, шляхом знаходження оптимального технічного рішення, адекватного специфічній проблемі індивіда. У розвитку слухопротезування виділяють 5 періодів:

1. Період "механічної акустики" - звукопідсилення за рахунок акустичного резонансу в різних резонаторах і слухових трубках. На початку 19 ст широко використовувалися слухові трубки, які посилювали звук на 30-40 Дб.

2.Період "вугільних" (карбонових) слухових апаратів, що включають телефон і мокрофон (об'єднувався акустичний резонанс і електричне підсилення до 60Дб)

3.Період "лампових" слухових апаратів (використовували електронні лампи, що дозволяло значно збільшити посилення.

4.Період мініатюрних ламп і використання транзисторів в конструкції СА, дозволило створити СА, який можна носити на голові. (60-80 роки 20 ст)

5.період використання в СА інтегральних мікросхем, що містять до 100 000 транзисторів. В цей період відбувається заміна аналогових технологій цифровими, розширюються функції СА. Сучасні СА не тільки підсилюють звуки, а й здійснюють функції шумозаглушення, спрямованості, придушення зворотного зв'язку, адаптації до зміни акустичних умов.

Основні ознаки класифікацій слухових апаратів

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. СА класифікують за такими ознаками:

-за типом перетворення сигналів - аналогові, цифрові.

-за розташуванням СА на тілі - кишенькові, завушні, внутрвушні, в оправі для окулярів, імплантовані.

-за потужності- слабкі, середні, потужні, надпотужні.

-за типом проведення звуку - СА повітряної і кісткової провідності.

Класифікація слухових апаратів за типом перетворення звукових сигналів.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. За типом перетворення звукових сигналів СА поділяються на аналогові і цифрові.

Аналогові - в них звукові сигнали перетворюються в електричні і потім посилюються. Аналогові СА поділяються на:

-Традиційні - налаштовуються за допомогою електромеханічних регуляторів. Має 4 контрольовані параметри.

-Автоматичні - мають автоматичне регулювання рівня гучності.

-Програмовані- параметри налаштування контролюються вмонтованим мікрочіпом, налаштування СА проводиться шляхом програмування параметрів за доп компа.

Цифрові СА, де відбувається цифрова обробка сигналу, що підсилюється. Налаштування проводиться програмуванням параметрів за доп комп'ютера. СА мають складні алгоритми обробки мовного сигналу, які покращують якість сприйняття мови. Параметри настройки контролюються вмонтованим мікрочіпом, можливе регулювання більше 20 параметрів.

Аналогові і цифрові СА можуть бути одноканальними, багатоканальними і безканальними.

Особливості цифрових са.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. За типом перетворення звукових сигналів СА поділяються на аналогові і цифрові.

Цифрові СА - в них відбувається цифрова обробка сигналу, що підсилюється. Налаштування проводиться шляхом програмування параметрів за допомогою комп'ютера. СА мають складні алгоритми обробки мовного сигналу, які покращують якість сприйняття мови. Параметри настройки контролюються вмонтованим мікрочіпом, можливе регулювання більше 20 параметрів.

Аналогові і цифрові СА можуть бути одноканальними, багатоканальними і безканальними.

Цифровий процесор обробляє сигнали, підсилює і змінює їх характеристики в залежності від індивідуальної втрати слуху. Після цього сигнал знову перетворюється в аналоговий і надсилається на телефон.

Він "уміє" відрізняти мову від шуму, виділяючи і посилюючи її, придушуючи шум, що полегшує розуміння мови в складній акустичної обстановці. Цифровий апарат стійкий до впливу елмаг полів, що дозволяє без перешкод користуватися мобільним телефоном і комп'ютером.

Структурна схема СА.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Основні частини СА:

1) мікрофон - перетвор акустичні сигнали в ел; 2) підсилювач - підсилює ел сигнал; 3) телефон - перетворює посилені ел сигнали назад в акустичні; 4) елементи керування - регул гучність і зміну налаштувань СА;5) джерело живлення (батарейки, акумулятори) - забезпечує живлення СА.

Конструктивні особливості слухових апаратів різних типів.

СА – це пристрій для підсилення мовленєвих та інших звуків. Залежно від розміщення на тілі СА поділяють на:

1) кишенькові - складаються з кишенькового блоку та телефону.

2) завушні - найбільш поширені. Телефон, мікрофон і підсилювач- в пластиковому корпусі за вухом. Регулятори на корпусі. СА містить ріжок, звукопровід, трубку і вушну вкладку. 3) внутрішньовушні СА, розміщені у зовн сл проході та вуш раковині. Залежно від глибини розміщення у вусі: внутрішньовушні; внутрішньоканальні; повністю заховані в сл каналі. 4) в оправі окулярів. 5) імплантовані СА, безпосередньо стимулюють нерви всередині завитка.

Залежно від способу передачі інформації:

1) повітряного звукопроведення - акуст сигнал перетворюється в електричний. 2) кісткового - ел сигнал перетворюється в механ вібрацію.

За потужністю: слабкі; середні; потужні; надпотужні.

За типом перетворення звукових сигналів:

1) аналогові - сигнали перетворюються в ел та підсилюються. Традиційні та автоматичні налашт за допо ел регуляторів. Програмовані - за доп комп програм. 2) цифрові - проводиться цифрова обробка сигналу.