Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Інформаційні технології ТЗКН.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
743.63 Кб
Скачать

Спілкування між глухими, глухими та нечуючими дітьми.

В Україні більше півмільйона дпс, вони потребують спец засобів навчання. Розвиток інф технологій, використання мультимедіа та інтернету, створили умови для розробки комп’ютерних систем комунікації у формах зрозумілих для людей з поруш сл і для чуючих. Інф технології включають реалізацію можливостей: −переклад звичайного тексту на жестове мовлення, що містить анімацію промовляння з використанням віртуальних моделей людей; −анімацію міміки обличчя (з урахуванням емоційних складових) при промовлянні; −озвучення тексту звуком (з використанням різних голосів); −розпізнавання за зміною міміки губ тексту, що промовляється. Для застосування тривимірної анімації жестового мовлення побудовані вектори-образи жестів. Для обробки вхідного тексту (розміщення наголосів, пошуку синонімів і типових фраз) розроблена модель української мови. Для візуалізації озвучення тексту розроблено синтезатор української мови.

Віртуальний простір як умова навчання і спілкування.

У школі для дпс комп'ютерні технології набувають цінність не лише як предмет вивчення, а як засіб навчання. За допомогою віртуального середовища забезпечується взаємодія учнів і вчителя; застосовуються технології віртуальної реальності для імітації ситуацій та формування навичок. Перед вчителями постає завдання пояснити «корисні» можливості використання інтернету для навчання.

Реалізацію комунікативних і навчальних завдань, за доп діяльності забезпечують: «База даних» для накопичення теоретичних знань (учні опрацьовують теоретичні джерела, після виступу у класі матеріал додають до «Бази даних», якою будуть користуватися всі); «Чат», де учні онлайн задають питання, щодо навчання (відповідати може вчитель, та учні); «Форум», де вчитель ставить довгострокові завдання (учні можуть побачити відповіді один одного тільки після надання власної.

Використання віртуальної комунікації учнів і вчителя сприяє розвитку мислення; формуванню навичок аналізу, абстрагування та узагальнення; пошуку свого місця професійному просторі.

Інтерактивна дошка Інтерактивна дошка - пристрій, що поєднує в собі можливості звичайної маркерної дошки з можливостями комп'ютера. Разом з мультимедійним проектором, стає великим інтерактивним екраном, дотиком руки на поверхні якого можна відкрити комп'ютерний додаток або веб-ресурс й демонструвати потрібну інформацію або малювати. Намальоване чи написане, можливо зберегти у вигляді комп'ютерних файлів, роздрукувати, надіслати ел поштою, зберегти у вигляді Web-сторінок і розмістити в інтернеті. Для виготовлення інтерактивних дошок використовують різні типи технологій: сенсорна аналого-резистивна, елмагнітна, лазерна, ультразвукова / інфрачервона.Під час роботи з інтерактивною дошкою учень засвоює інформацію через аудіальний, візуальний, і кінестетичний канали сприйняття.

Мультимедійна система

Мультимедіа - комбінування різних форм представлення інформації (текстової, звукової, графічної, анімації і відео) на одному носії. Мультимедійні веб-вузли містять гіперпосилання (сполучення сигналів та образів). Мультимедійна послуга дозволяє посилати і одержувати будь-яку форму інформації. До організації навчання в спец. школі рекомендують: -застосування мультимедійних презентацій; -закріплення за школярем комп’ютера, на якому створюється особиста тека; -паралельне та концентричне вивчення розділів програми; -реалізація індивідуального підходу, різнорівневі завдання; -використання методу проектів та проблемного підходу в навчанні, -проведення занять у формі ділових ігор.