Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апп экз.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
206.29 Кб
Скачать

1. Загальна характеристика адміністративних процедур

Юридичний процес і процедура характеризуються певними ознаками.

1.Усі юридичні процеси та процедури — законодавчі, бю­джетні, управлінські, кримінальні, цивільні, господарські, зе­мельні, податкові, митні та інші об’єднують загальні властиво­сті, а саме:

— владність діяльності державних органів та їх посадових і службових осіб;

— врегулювання цієї діяльності процесуальними нормами;

— прийняття владного акта (закону, постанови, вироку, рі­шення, протоколу та ін.);

— реалізація норм матеріального права в певній послідов­ності, порядку і за правилами, в ході якої виникають, зміню­ються або припиняються конкретні суспільні відносини.

Адміністративна процедура — це встановлений нор­мами адміністративного процесуального права порядок діяль­ності суб’єктів правовідносин щодо реалізації нормативно-пра­вового регулювання у сфері державного управління та розгляду і вирішення конкретних адміністративних справ.

За предметом вирішення питань застосування матеріальних норм права усі процедури у загальному вигляді можна класифі­кувати на три групи.

Перша група процедур — передбачається наявність спору між сторонами — спрямована на вирішення цих спорів у суді. Характеризується змагальністю сторін у процесі. До цієї групи належать процедури, врегульовані законодавством з адміністра­тивного судочинства, та здійснюються, як правило, за ініціати­вою фізичних чи юридичних осіб.

Друга група процедур — передбачається наявність поруше­них прав, а також необхідність задоволення законних прав та інтересів громадян чи юридичних осіб та інтересів держави — спрямована на розгляд і вирішення конкретних адміністратив­них індивідуальних справ. Характеризуються імперативним регулюванням відносин, здійснюються за ініціативою як органів владних повноважень, їх посадових і службових осіб, так і за ініціативою приватних (фізичних чи юридичних) осіб.

Третя група процедур — передбачається необхідність внут­рішньої самоорганізації органів владних повноважень — спря­мована на забезпечення реалізації форм і методів державного управління. Характеризуються застосуванням як методів суб­ординації, так і координації поведінки суб’єктів відносин. У більшості випадків здійснюються за ініціативою органів влад­них повноважень, їх посадових і службових осіб. Цю групу процедур віднести до адміністративного процесу можна лише умовно.

Таким чином, процедура в адміністративному процесі — це встановлені законодавством правила, порядок і умови (зразок) вчинення процесуальних дій щодо розгляду, розв’язання і вирішення конкретної адміністративної справи в публічній сфері.

Аналіз зазначених ознак адміністративного провадження дає підстави зробити висновок, що усі провадження за формою їх здійснення можна поділити на три групи:

1)   провадження в сфері управління;

2)   провадження з адміністративного судочинства;

3)   адміністративно-деліктні провадження.

1. Провадження в сфері управління складаються під час вирі­шення конкретної індивідуальної справи органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх посадовими чи службови­ми особами або іншим суб´єктом, який на основі законодав­ства уповноважений розглядати і вирішувати адміністративні справи в інстанційному (адміністративному, позасудовому) по­рядку, крім притягнення до адміністративної відповідальності.

До проваджень у сфері управління належать: а) проваджен­ня за заявою суб´єкта звернення з приводу реалізації суб´єктивних прав і обов´язків фізичними чи юридичними особами;

б) про­вадження за ініціативою органа владних повноважень у зв´язку з реалізацією контрольно-наглядових функцій та застосування заходів адміністративного примусу, крім накладення адміністра­тивних стягнень;

в) провадження за скаргою суб´єкта звернен­ня з приводу розгляду скарг фізичних чи юридичних осіб на рішення, дії чи бездіяльність органів владних повноважень, їх посадових (службових) осіб у позасудовому (адміністративно­му, інстанційному) порядку.

2.  Провадження з адміністративного судочинства — це розгляд і вирішення адміністративним судом публічно-правового спору, у якому хоча б однією із сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування їх посадова чи службова особа або інший суб´єкт, який здійснює функції на основі законодавства в сфері державного управління, в тому числі й на виконання делегованих повноважень.

До проваджень з адміністративного судочинства належать:

а)  провадження в суді першої інстанції;

б) провадження в окремих категоріях адміністративних справ;

в) апеляційне провадження;

г) касаційне провадження;

ґ) провадження за винятковими обставинами;

д) провадження за нововиявленими обставинами.

3.  Адміністративно-деліктні провадження — це розгляд і вирішення адміністративних справ, пов´язаних із вчиненням адміністративних проступків та притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності.

До адміністративно-деліктних проваджень належать:

а) про­вадження в справах про адміністративні правопорушення;

б)  деліктні провадження у разі прийняття нового Кодексу України про адміністративні (чи кримінальні) проступки (делікти).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]