Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторне заняття біологи 2 і 3 курс.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
456.19 Кб
Скачать

2. Реакція фенолу з FeCl3

Реактиви та обладнання фенол(5%-й розчин), пірокатехін (5% -й водний

розчин), резорцин (5%-й водний розчин), гідрохінон(5%-й водний розчин), пірогалол(5%-й водний розчин),етиловий спирт, FeCl3 (5%-й розчин).

У пробірку вносять 1 мл розчину відповідного фенолу і добавляють у нього краплю 5%-го розчину хлориду феруму (III).Спостерігають, як реакційна суміш забарвлюється в інтенсивний колір: у випадку фенолу-у фіолетовий, пірокатехіну - у оливково-зелений, який у разі сильного розведення водою змінюється на фіолетово-синій, резорцину-у фіолетовий, гідрохінону-спочатку у зелений, який потім буріє (при стоянні випадають красиві темно-зелені кристали хінгідрону ), пірогалолу-у червоний.

3. Бромування фенолу

Реактиви та обладнання:фенол(5%-й водний розчин), бром(насичений водний розчин).

У пробірку вносять 2-3 мл бромної води і краплями добавляють 5%-й водний розчин фенолу. Спостерігають, як знебарвлюється бромна вода і мутніє реакційна суміш ,в якій досить швидко випадає осад трибромфенолу білого кольору . Далі в реакційну суміш добавляють ще 1-2 мл бромної води ,і вміст пробірки добре перемішують. Бромна вода знебарвлюється ,а осад змінює забарвлення з білого на світло - жовте.

4. Окиснення фенолу

Реактиви та обладнання:фенол(5%-й розчин),KMńΟ4 (1%-йрозчин).

У пробірку вносять 1 мл 5% -го розчину фенолу і 2 мл 1%-го розчину KMńΟ4.

Реакційну суміш перемішують.Спостерігають, як знебарвлюється розчин перманганату і утворюється осад оксиду мангану(IV) бурого кольору. У процесі окиснення фенол спочатку перетворюється в гідрохінон, який потім окислюється з утворенням п- хінону.

5. Відновні властивості гідрохінону

Реактиви та обладнання: пірокатехін (5% -й розчин), резорцин (5%-розчин),гідрохінон(5%-й розчин),пірогалол(5%-й водний розчин),Фелінг I та II, нітрат срібла (1%-й розчин),гідроксид амонію (5%-й розчин), водяна баня.

У чотири пробірки вносять по 0,5 мл Фелінг I та II. Потім у першу пробірку добавляють 2 мл 5%-го розчину резорцину, у другу-2 мл 5%-го розчину гідрохінону, у третю -2 мл 5%-го розчину пірокатехіну, у четверту -2 мл 5%-го розчину пірогалолу. Реакційні суміші в пробірках нагрівають на водяній бані . Спостерігають, як синє забарвлення реактиву Фелінга змінюється і одночасно утворюється осад оксиду купруму (I) червоного кольору.

Аналогічний дослід проводять із розчинами даних фенолів і аміакатом гідроксиду срібла .У процесі нагрівання одержаних реакційних сумішей спостерігають ,як утворюється осад металічного срібла чорного кольору.

  1. Висновок заняття

  2. Домашнє завдання

  3. Контрольна робота

Література:

  1. А.В.Домбровський, В.М.Найдан. Органічна хімія. –К.: Вища школа, 1992.

  2. Ф.Ф.Боєчко, В.М.Найдан, В.М.Захарик, Н.М.Захарченко. Органічна хімія. К.: Вища школа, 1986.-с.125-135

  3. Ю.О. Ластухін, С.А. Воронов. Органічна хімія. – Львів.: Центр Європи, 2001. – с.684-704.

  4. В.М.Найдан. Органічна хімія. Малий лабораторний практикум. – К.:

Вища школи.