Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философская Антропология.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Тема 5 Дуальність природи людини

Філософсько-антропологічні виміри проблеми бінарної опозиційності. Усвідомлення двоїстості своєї природи як фундаментальна подія в житті людини. Реалізація протиставлень людської натури у певних історичних умовах. Людина між богом та звіром. Природне та розумне начала. Архаїчні уявлення про перевершеність людини. Розуміння природи людини в історії культури та філософії. Моральна дихотомія. Значення метафори машини. Дихотомія природи та культури. Історія розуміння взаємовідносин духа та тіла в культурі. Проблематичність існування «природної людини». Ієрархія людських потреб. «Психологізація» розуму та «раціоналізація» чуттів. Людина в культурі та цивілізації. Форми прилучення людини до культури. Людина в ситуації кризи культури. Божественне на земне в природі людини. Сутність христологічних дискусій. Ідея боголюдини. Християнська концепція гріха та спасіння. Залежність уявлень про бога від людського пізнання та культурної творчості. Смерть як ворог сучасного світопорядку: витіснення уявлень про загробне життя. Опозиція духу та плоті. Репресивне тлумачення християнського вчення як основа авторитарних соціальних режимів. Е. Фромм про репресивність як прояв втечі від свободи. Душа та серце як осередки дихотомії. Злиття духовного та плотського в душевному. Серце як осередок душевного та духовного життя людини. Залежність серця від тілесного самопочування людини. Ідея двох сердець. Взаємозв’язок сердечності та унікальності людини. Розвиток «філософії серця». Б. Вишеславцев про серце як центр любові. Серце як центр духовних актів. Поняття повсякденності в гносеології та антропології. Допредикативний досвід практичної взаємодії людей. «Життєвий світ» як фундамент теоретичного знання. Повсякденний світ життя у феноменологічній антропології. А. Шютс про повсякденний «життєвий світ». Мова як відображення типових схем досвіду. Структура свідомості за А. Шютсом: тематичне ядро та тематичне поле.

Трансформація уявлень про тілесне та духовне в історії культури. Обумовленість життєздатності суспільства тілесним та духовним здоров’ям його громадян. Специфічність людських хвороб. Технології перетворювання внутрішньої природи людини. Свідоме та несвідоме: діалектика людської психіки. Вирішення проблеми дуальності природи людини та її свідомості у світлі психоаналізу. Філософія розуму та психоаналіз: взаємовиключення чи взаємодоповнення. Границі психоаналітичного проекту. Антипсихіатрія та шизоаналіз як проекти скасування хворобливої розщіпленості людської психіки. Деконструкція бінарної опозиційності. Особливості взаємодії повторення та розрізнення у людській психіці.

Біосоціальна проблема у вітчизняній філософській традиції. Відображення цією традицією зростаючої катастрофічності в системі «людина-природа». Пошук виходу з кризи. Російський космізм. В. Вернадський про еволюцію, що сходить. Антропокосмічна система. Гармонічне злиття природно-історичної та соціально-гуманітарної тенденцій розвитку науки. Вчення про живу речовину. Людина як кульмінація спонтанної еволюції. Ноосферні завдання. Подальша еволюція людини. Н. Федорів та його філософія «спільної справи». Перетворення природи людини. Філософія російського космізму та сучасна глобалістика.