Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posib_samost_vivchen_dists_Sist_tek...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Алюри – види руху коня (природні і штучно набуті), що дають змогу використовувати тварин у господарських роботах або спортивних змаганнях. Розрізняють такі види алюрів: крок, рись, інохідь, галоп та ін.

Бджола-матка відтворює потомство бджіл. Зовні вона помітно відрізняється від інших членів сім’ї збільшеним розміром тіла, особливо видовженим черевцем. Довжина тіла матки 20-25 мм. Маса неплідних маток 180-220, плідних 185-325 мг.

Бджолина отрута (апітоксин) – продукт виділення великої й малої отрутних залоз. Найактивніше вони функціонують на 10-15 день життя робочої бджоли. При жалінні вона виділяє 0,2-0,4 мг отрути. За хімічним складом остання містить близько 50 елементів.

Бринза – м’який сир із овечого молока, що виготовляється із застосуванням сичужного ферменту. Готовий продукт малосолоний та слабокисломолочний. Зберігається в розсолі тривалий час.

Відкачування меду – найбільш трудомісткий процес у бджільництві. Для цього спочатку розпечатують стільники (вилкою, пасічницьким та електричним ножами, віброножем). Для відкачування меду використовують хордіальні й радіальні медогонки із ручним або електричним приводом. При цьому швидкість обертів повинна бути 250-300 за 1 хв.

Витривалість коня – це здатність коня розвивати властиву йому потужність і швидко відновлювати сили після годівлі та відпочинку. Вона залежить від навантаження, тривалості роботи, конституційних особливостей, тренованості й вгодованості.

Жеребець – самець у конярстві, здатний до парування та осіменіння кобило-маток. За парувальний сезон жеребець може покрити 30-60 кобил. Жеребець зберігає здатність до парування до 20- річного віку.

Жиропіт – продукт виділення потових і сальних залоз. Кожна шерстинка руна змазана жиропотом. Жиропіт захищає шерстинку від механічних пошкоджень, шкідливої дії вологи, мікроорганізмів, сонячних променів та хімічних речовин.

Запилення рослин бджолами – це перенесення ними пилку із одних квіток на інші під час збирання корму – важлива в природі взаємопристосованість рослин і комах для їх розмноження. У сільськогосподарському виробництві запилення рослин використовують як ефек­тивний агротехнічний захід підвищення врожайності плодів і насіння та поліпшення їх якості.

Кінний завод – господарство, що забезпечує відтворення і розведення коней однієї-двох порід.

Кітність – період ембріонального розвитку, що завершується одержанням приплоду у вівчарстві та козівництві (окіт).

Кролячий пух – волосяний покрив, знятий з живих кролів пухових порід шляхом вичісування. Пухова продуктивність кролів залежить від віку, умов годівлі та утримання, техніки та частоти збирання пуху. Від дорослих кролів за місяць отримують 30-50 г пуху, а за рік – 350-450 г.

Кумис – дієтичний продукт, який виготовляють із кобилячого молока. За характером хімічних процесів (молочнокисле і спиртове бродіння) він близький до кефіру, проте кобиляче молоко відрізняється від коров’ячого хімічним складом, що, в свою чергу, впливає на властивості самого продукту. Готовий кумис так само, як і кефір, поділяють на слабкий, середній і міцний. Він має кислотність від 60 до 120°Т і містить від 0,9 до 2,3 % спирту. Використовують кумис як дієтичний продукт і лікувально-профілактичний засіб.

Маточне молочко – це продукт виділення верхньощелепних і підглоткових залоз робочої бджоли. Найінтенсивніше воно виділяється в травні та червні, коли сім’ї набирають певної сили й починають роїння. На четвертий день розвитку маточної личинки маса цього високоактивного корму в маточнику досягає 200-250 мг. Маточне молочко використовують у медицині та косметиці.

Мед – цінний харчовий, дієтичний та лікувальний продукт. Він може бути квітковим, падевим і цукровим. У складі меду виявлено близько 300 речовин і зольних елементів. Квітковий мед поділяють на монофлорний та поліфлорний. За способом відбору мед буває стільниковий (який використовують разом із стільником) та відцентровий (відкачаний за допомогою медогонки).

Нектар – це солодка рідина, що виділяється залозами рослин. Вона може знаходитися у різних місцях квітки: квітколоже зав’язі, біля основи тичинок, на чашолистиках. Велике значення має концентрація цукру в нектарі, яка в середньому становить 40-50 % із коливанням від 5 до 70 %.

Нерест – час ефективного запліднення яєць (ікри) самок риб сім’яною рідиною (молочком) самців, обумовлений видовими особливостями та зовнішніми умовами водойм. Більшість товарних риб досягають статевої зрілості у 3-5-річному віці і здатні давати високу питому вагу (%) запліднених яйцеклітин. Запліднення ікри може здійснюватись штучно в спеціальних інкубаційних апаратах.

Неповносистемні ставові господарства – це риборозплідники, які вирощують посадковий матеріал (личинок, мальків, цьоголіток, цьогорічок, а в разі трирічного обороту і дворічок коропа) та нагульні господарства, що спеціалізуються на виробництві товарної риби.

Овчини – шкури, зняті з овець у віці 2 місяці і старше. Овчини поділяють на шубні (кожухові), хутрові і шкіряні. На якість овчини впливають порода, вік і стать овець.

Отара – група овець, утворювана з урахуванням віку, статі та інших технологічних ознак. Залежно від особливостей отари, умов вирощування, випасання розмір отари може коливатися від 300 до 1 000 голів.

Падь – це виділення попелиць та інших комах на листі дуба, липи і берези.

Пасіка – земельна ділянка, на якій розміщуються вулики з бджолами разом із необхідним обладнанням та інвентарем.

Повносистемні ставові господарства – це господарства, які мають усі категорії ставів, а розведення і вирощування риби в них здійснюється від отримання посадкового матеріалу і до товарної риби.

Потужність коня – це кількість виконаної роботи за одиницю часу. Одиницею її є кінська сила, що дорівнює 75 кгм/с (в системі СІ 1 к.с. = = 735,5 Вт). Потужність коня живою масою 500 кг дорівнює одній кінській силі, а невеликих коней – 0,6-0,7 к.с. Потужність залежить від типу, породи, маси тварин, фізичного стану, тренованості, роботи тощо.

Прополіс – смолиста речовина, яка виробляється бджолами із бруньок дерев. Прополіс має приємний запах, на смак він терпкий. Прополіс використовують у медицині та ветеринарній медицині. Виявляє сильну антимікробну і стимулюючу дії, його широко застосовують для інгаляції, загоювання ран та опіків, а також при лікуванні туберкульозу.

Робочі бджоли – це жіночі особини, які мають недорозвинену статеву систему і тому втратили здатність до відтворення потомства. Вони є основою бджолиної сім’ї, вони практично забезпечують її життєдіяльність. Із трутнями робочі бджоли не спаровуються.

Руно – це вовновий покрив на вівці або зістрижена суцільним пластом вовна, яка не розпадається на шматки. Руно складається із штапелів (окремих пучків, вовни, що ростуть групками, утримуються жиропотом і з’єднані між собою шерстинками), косичок, що зв’язані між собою і не розпадаються. Вовна, одержана від овець осінньої стрижки, руна не утворює.

Сакман – вівцематки із підсосними ягнятами, утримувані окремими групами від 15-20 до 150-200 гол. У 2-місячному віці їх об’єднують в отари. Ягнят відлучають у 3-4-місячному віці.

Смушок – це шкурка ягняти у віці 1-3 дні, що має волосяний покрив у вигляді завитків. Смушки належать до одного з різновидів хутра, їх використовують для виготовлення пальт, шапок, комірів та інших хутрових виробів. У торговельній мережі смушки відомі також під назвою “каракуль”. Крім ягнят каракульської породи, смушки одержують від ягнят сокільської породи, які знімають до 8-денного віку. Вони за якістю поступаються перед каракульськими.

Став – водойма, призначена для вирощування риби, є основною виробничою базою в рибницькій галузі. Стави поділяють на руслові (балкові) та одамбовані. Конфігурація ставу визначається рельєфом місцевості, але перевага віддається видовженій формі, коли довжина вдвічі більша за ширину. Оптимальна площа ставу – 150-200 га, а глибина – 1,5-2,5 м. Максимальна глибина біля греблі повинна бути 3-6 м, що забезпечує добре прогрівання води. Став має наповнюватись за один-два тижні.

Трутні – самці бджолиної сім’ї, добре помітні серед бджіл завдяки більшим розмірам тіла. Трутнів виводить кожна сім’я, але різну кількість – від кількох сотень до кількох тисяч. Розвиваються вони із незапліднених яєць. Біологічна роль трутнів полягає в спаровуванні з молодими матками протягом кількох місяців весняно-літнього періоду, після чого матки стають повноцінними самками, здатними відтворювати членів сім’ї.

Тяглове зусилля коня – сила, яку прикладає кінь для долання опору рухові вантажного транспорту чи сільськогосподарського знаряддя. Зусилля, з якими кінь працює щодня впродовж тривалого часу без втоми, вважають нормальними. Кінь може розвинути і максимальне тяглове зусилля, яке дорівнює його живій масі, а іноді й перевищує її. Величина тяглового зусилля залежить від живої маси, віку, фізіологічного стану тварин, якості дороги, конструкції возів та сільськогосподарських знарядь.

Цикл у рибництві – тривалість вирощування риби від личинки до товарної маси. В Україні в основному прийнятий дворічний цикл. Тобто товарну рибу вирощують два роки. У перший рік отримують цьоголіток масою 20-30 г, а впродовж другого літа вирощують товарну рибу.

Шед – навіс із двоскатною покрівлею, в якому бічні стіни утворюють задні стінки кліток, де утримують тварин, а торцеві закриті із вмонтованими вхідними і вихідними дверима. Довжина шеду для хутрових звірів 60 м і більше, ширина дворядного для норок – 3,5-4 м, із центральним кормовим проходом – 1,2-1,5 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]