Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posib_samost_vivchen_dists_Sist_tek...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Відгодівля – годівля тварин досхочу з метою збільшення маси й поліпшення якості м’яса. Для запобігання ожирінню і здешевлення відгодівлі спочатку тваринам згодовують переважно грубі й соковиті корми. З підвищенням вгодованості в раціоні молодняку збільшують частку концкормів.

Вим’я – молочна залоза корови, в якій у період лактації із поживних речовин крові утворюється молоко. Для утворення 1 кг молока через вим’я повинно пройти 400-500 кг крові. Вим’я складається з чотирьох часток, в центрі кожної частки знаходяться дійки. Бажані для технології машинного доїння дійки довжиною 6,5-7,5 см і діаметром 2,2-2,7 см циліндричної або конічної форми. Оптимальна відстань між задніми дійками становить від 6 до 10 см, а між передніми і задніми – від 7 до 12 см.

Забійна маса – це маса туші із внутрішнім салом і підшкірним жиром, без голови, хвоста, шкіри, внутрішніх органів і кінцівок – передніх по зап’ястя, а задніх – по скакальні суглоби.

Забійний вихід – це відношення забійної маси до передзабійної живої тварини, виражене в процентах. На цей показник впливають жива маса, вгодованість, порода, стать і вік тварин.

Запуск корів – поступове припинення зоотехнічними заходами протягом 8-10 днів (зменшення кратності доїння, рівня годівлі та ін.) процесу молокоутворення і молоковиведення в корови. Переважну більшість корів запустити легко. Але значна частина високопродуктивних корів, якщо не вжити заходів до своєчасного запускання, буде доїтися до наступного отелення.

Елевери – спеціалізовані господарства або ферми, які займаються вирощуванням і випробуванням бугаїв-плідників за якістю потомства, їх в основному створюють при племоб’єднаннях (селекційних центрах). На елевери відбирають бичків, одержаних від замовних парувань високоцінних корів з бугаями-поліпшувачами.

Лактація – процес утворення, нагромадження й виведення молочною залозою молока в період від отелення до запуску корови. У корів молоко утворюється в залозистій тканині вим’я з багатьох поживних речовин. Його кількість значною мірою залежить від умов годівлі, утримання і догляду за худобою, від породи та індивідуальних особливостей тварин і від їх спадковості.

Міжотельний період (МОП) – це період між двома суміжними отеленнями (1-2, 2-3, 3-4 та ін.). За норму в скотарстві прийнято тривалість МОП в 365 днів. Тривалість МОП понад 365 днів призводить до неплідності корів і зниження їх надоїв. У високопродуктивних корів МОП може бути оптимальним при 380-385 днях.

Молозиво – утворюється у корови в перші 7-10 днів після отелення. Молозиво різко відрізняється від нормального молока за хімічним складом та біологічною дією. Молозиво забезпечує організм теляти захисними імунобіологічними речовинами, комплексом вітамінів, а також збуджує перистальтику кишок, сприяє звільненню їх від первородного калу, проявляє послаблюючу дію. Протягом 3-5 днів телят поять молозивом не менше трьох разів на добу, попередньо підігрівши його до температури 36-37°С.

Нагул худоби – економічно найдешевший спосіб відгодівлі при випасанні її на природних або культурних пасовищах. У ряді сільгосппідприємств застосовують комбінований спосіб – використання пасовищ із підгодівлею тварин зеленою масою, силосом, концкормами.

Надремонтний молодняк – це тварини (потомство), одержані від корів із невисокою продуктивністю, які не входять у групу ремонтного молодняку і вони призначені для вирощування та відгодівлі на м’ясо.

Нетелі – запліднені телиці різного віку. Після отелення нетель стає коровою.

Передзабійна жива маса – це маса худоби після 24-годинної голодної витримки.

Ремонтний молодняк – телята (потомство), одержані від високопродуктивних корів і добре розвинені, які призначені для заміни тих, які вибули з основного стада поголів’я корів. Для них створюють кращі умови годівлі, їх більше випоюють молочними кормами.

Роздоювання корів – система технологічних заходів, спрямованих на повніше використання можливостей їхньої молочної продуктивності. У перші 2-3 місяці після отелення корови на збільшення в раціоні поживних речовин відповідають підвищенням надоїв. Для цього організовують авансовану годівлю корів (додатково до звичайних норм годівлі додають 1-4 корм. од. з відповідною кількістю перетравного протеїну, мінеральних речовин та вітамінів), правильне доїння корів, активний моціон, поліпшення догляду за тваринами та інші заходи.

Сервіс-період – це період від отелення до запліднення. На строки осіменіння корів після отелення впливають біологічні, технологічні та економічні фактори.

Спрямоване вирощування молодняку – це комплекс зоотехнічних засобів, за допомогою якого можна керувати індивідуальним розвитком сільськогосподарських тварин і формувати бажаний їх тип будови тіла.

Структура стада – співвідношення окремих статевих і вікових груп великої рогатої худоби в стаді, виражене у відсотках до загальної чисельності поголів’я.

Сухостійний період – це період від запуску корів перед отеленням до початку доїння. Протягом цього періоду посилено росте плід, відбувається інтенсивна інволюція вим’я, в організмі нагромаджуються поживні речовини, що сприяє відновленню сил і утворенню в організмі запасів білкових та мінеральних речовин. При ненаданні корові періоду сухостою або при значному його скороченні знижуються надої в наступну лактацію, а телята народжуються дрібними й слабкими.

Тільність – це фізіологічний стан самок з моменту запліднення до народження повноцінного плода. Він настає у телиць та корів після запліднення яйцеклітини. Тривалість тільності у корів за нормальних умов годівлі та утримання становить в середньому 285 днів з коливанням від 240 до 320 днів.

Туша – це тіло забитої тварини без голови, шкіри, крові, внутрішніх органів, внутрішнього жиру і кінцівок – передніх – по зап’ясний, а задніх – по скакальні суглоби.

Яловість – недоотримання певної кількості приплоду в маточній групі стада за поточний рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]