Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posib_samost_vivchen_dists_Sist_tek...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
6.56 Mб
Скачать

Програма навчальної дисципліни Тема 1. Апк як галузь національної економіки

Структура, сфери та підкомплекси АПК України. Стан агропромислового виробництва. Матеріально-технічна база АПК. Види підприємств та їх об’єднань в АПК. Основні та оборотні фонди сільського господарства. Земельні ресурси та економічна ефективність їх використання.

Економічні основи технологічного розвитку АПК. Технологічні особливості виробництва сільськогосподарської продукції. Основні економічні показники виробничої діяльності підприємств АПК. Види і елементи витрат в АПК. Ринок продукції АПК та його формування.

Економічні основи виробничої діяльності підприємств АПК. Ціноутворення, кон’юнктура та інфраструктура аграрного ринку. Організація менеджменту та маркетингового управління в АПК. Ринок інноваційної продукції в АПК. Інформаційно-консуль­таційне забезпечення АПК. Фінансове забезпечення підприємств АПК. Особливості кредитування та оподаткування аграрних підприємств. Державна фінансова підтримка сільського господарства. Інвестиційні процеси в АПК. Зовнішньоекономічні зв’язки АПК України. Економічна оцінка ефективності нових технологій в підприємствах АПК.

Тема 2. Економіко-Технологічні особливості виробництва продукції рослинництва

Структура галузі рослинництва. Біологічні особливості сільсько-господарських культур. Ботанічна та виробнича класифікації польових культур. Технологічні основи рослинництва. Ґрунти як засіб сільськогосподарського виробництва. Бонітування ґрунтів та економічна оцінка земель. Агрохімічні основи рослинництва. Основи насіннєзнавства.

Система технологій у рослинництві. Біотехнологія в рослинництві. Технологічні процеси та прийоми обробітку ґрунту. Характеристика основних технологічних прийомів обробітки ґрунту. Технологічні процеси сівби та збирання врожаю сільськогосподарських культур. Організація системи сівозмін і структури посівних площ. Способи і строки сівби, норми висіву насіння. Глибина сівби. Система технологій збирання врожаю сільськогосподарських культур. Технологічні карти та розрахунок витрат на вирощування сільськогосподарських культур. Екологічні основи рослинництва.

Економічні основи виробництва продукції рослинництва. Критерії оцінки економічної ефективності засобів інтенсифікації в рослинництві. Економічна ефективність виробництва продукції рослинництва.

Тема 3. Система технологій вирощування зернових культур

Економічне значення і біологічні особливості зернових культур. Біологічні та технологічні відмінності озимих і ярих зернових культур. Методи оцінки стану озимих зернових культур. Система технологій вирощування озимих і ярих зернових, круп’яних та зернобобових культур: сорти та гібриди, місце в сівозміні, основний та передпосівний обробіток ґрунту, внесення добрив, сівба, заходи щодо догляду та захисту посівів, збирання врожаю. Система технологій зберігання зернових культур. Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення.

Тема 4. Система технологій вирощування технічних та баштанних культур

Економічне значення та біологічні особливості технічних і баштанних культур. Система технологій вирощування технічних і баштанних культур: сорти та гібриди, місце в сівозміні, основний та передпосівний обробіток ґрунту, внесення добрив, сівба, заходи щодо догляду та захисту посівів, збирання врожаю. Система технологій зберігання технічних та баштанних культур. Економічна ефективність виробництва технічних та баштанних культур і шляхи її підвищення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]