Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 04.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Форми підприємств залежно від розмірів

Залежно від розмірів розрізняють підприємства великі, середні й малі. До малих належать наново створені та діючі підприємства з такою чисельністю працюючих: в промисловості та будівництві — до 200 чол., у науці та науковому обслуговуванні — до 100, в інших галузях виробничої сфери—до 50, в галузях неви­робничої сфери—до 25, в роздрібній торгівлі—до 15 чол.

Поділ підприємств на великі й малі може бути здійснений і за іншими критеріями. Наприклад, залежно від технологічних можливостей (ресурсів) підприємств: вартості основних виробни­чих фондів, потужності енергетичного апарату або основних видів виробничого обладнання. Це так звані потенціальні показники. Існують також фактичні показники, що характеризують результа­ти діяльності підприємств: вартість виробленої продукції (норма­тивне чистої, товарної, валової), прибуток тощо.

Проте сьогодні в Україні при визначенні малих підприємств законодавство бере до уваги лише чисельність працюючих. Це створює іноді неточне уявлення про мале підприємство. Припусти­мо, у промисловості підприємство, яке має приблизно 100 працю­ючих, виробляє продукції за вартістю у 10—20 разів більше, ніж підприємство, на якому зайнято 1000 чол. Проте останнє ефектив­но використовує досягнення науково-технічного прогресу, має ви­соку організацію виробництва. Тому треба мати на увазі, що існуючий поділ підприємств на великі й малі має умовний харак­тер. Існуючий порядок не може не накласти відбиток на функціо­нування малих підприємств, для яких у будь-який момент можли­ва втрата існуючого “статус-кво” з усіма наслідками, що випли­вають з цього положення. Тому в майбутньому при визначенні розмірів підприємств неминуче будуть ураховувати обсяг госпо­дарського обороту, прибуток.

Розмір підприємства має значення для визначення ступеня концентрації промисловості, впливає на ефективність виробницт­ва, але не треба абсолютизувати ті чи інші погляди.

Раніше щодо розмірів підприємств виявлявся однобокий під­хід, через те що існувала орієнтація на створення тільки великих підприємств, тобто так звана гігантоманія.

Як показав досвід, невеликі підприємства, оснащені передо­вою технікою, в багатьох випадках мають свої переваги. Вони швидше враховують технічні новинки, оперативно реагують на зміни попиту населення, особливо добре задовольняють потреби в

274

малосерійній та штучній продукції, краще використовують вільні трудові ресурси.

Сьогодні розвиток малих підприємств пов'язують з розвитком малого бізнесу. Створення малих підприємств сприяє швидкому насиченню ринку товарами і послугами, подоланню галузевого і регіонального монополізму, розширенню конкуренції, впроваджен­ню досягнень науково-технічного прогресу, підвищенню експорт­ного потенціалу. Вони дають можливість розширити сферу викори­стання трудових ресурсів. Малі підприємства значно зміцнюють економічну базу місцевих органів влади, справляють позитивний вплив на розвиток села, невеликих міст, відроджують художні та підсобні промисли, сприяють вирішенню екологічних проблем.

Малі підприємства створюються на основі різноманітних форм власності з усіх видів господарської діяльності.