Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 04.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Функції та умови існування підприємництва

Сутність підприємництва більш глибоко розкривається через його основні функції – творчу, ресурсну, організаційну.

Творча функція підприємництва полягає у сприянні генеру­ванню та реалізації нових ідей, здійсненню техніко-економічних, наукових розробок, проектів, що пов'язані з господарським ризиком.

Ресурсна функція підприємництва передбачає, що воно націле­не на найбільш ефективне використання матеріальних, трудових, фінансових та інформаційних ресурсів з урахуванням досягнень науки, техніки, управління і організації виробництва.

Організаційна функція підприємництва зводиться до поєднання ресурсів виробництва в оптимальних пропорціях, здійснення конт­ролю за використанням їх.

Функції підприємництва розкривають специфічний господар­сько-організаційний талант, який притаманний підприємцю, виді­ляють його як особистість, що має певний тип мислення, що відрізняється від усталеного, звичного. Підприємець, який досягав успіхів, як свідчить світовий досвід, повинен мати такі риси:

вміння об'єднати людей для досягнення єдиної мети, яку він бачить-краще від інших, вірить у неї й знає, як її досягти;

бути професійно підготовленим для здійснення компетентних розрахунків з приводу створення нових якостей, підвищення ефек­тивності, покращання її стандартів;

бути наполегливим і гнучким (готовим до переборювання пе­решкод і разом з тим коригувати тактику, щоб досягти стратегіч­них цілей);

готовність іти на постійний господарський ризик і відповідати за свої дії. Це означає, що підприємець упевнений у собі, вірить

258

у господарський успіх, а тому йде шляхом невідомим, непередба­ченим.

Підприємництво як явище господарського життя завжди роз­вивається у певному соціально-економічному та історичному сере­довищі. Саме тому для його безперервного відтворення необхідні певні передумови. Можна виділити чотири групи їх—економічні, політичні, юридичні, психологічні.

Економічні передумови підприємництва полягають у тому, щоб у суспільстві функціонували багатосуб'єктні (приватні, колектив­ні, державні, кооперативні) власники. Це сприятиме свободі під­приємницької діяльності, можливості на свій страх і ризик при­ймати рішення про використання майна, продукції, прибутків, вибору господарських контрагентів. У зв'язку з цим шляхом ство­рення економічних передумов у нашій країні є роздержавлення і приватизація власності, демонополізація господарської діяль­ності.

Політичні передумови підприємництва полягають у створенні в країні сприятливого політичного клімату для підприємництва. Цього можна досягти на основі розробки і здійснення стабільної політики в країні. Така політика має надати усім господарюючим суб'єктам гарантії збереження їхньої власності, виключення мож­ливостей націоналізації, експропріації. Владні структури мають захищати всі види власності, в тому числі інтелектуальної (вина­ходи, новаторство, нові методи організації), а також створювати сприятливий підприємницький клімат завдяки відповідній податко­вій, кредитній, митній та іншій політиці.

Юридичні передумови підприємництва грунтуються на зако­нодавстві, нормативних актах, розроблених у країні. Останні ма­ють створити для усіх учасників ринкових відносин однакові “правила гри”, тобто надати однакові права і повну економічну свободу, не допускати втручання органів державного управління в господарську діяльність будь-якого суб'єкта за винятком зако­нодавче зумовлених випадків. Отже, мова йде про те, що підпри­ємці можуть діяти “самостійно”, “вільно” в межах закону. Зі змі­ною умов економічного, соціального життя змінюються закони, “правила гри”, а отже, і поняття “самостійно” і “вільно” напов­нюються новим змістом.

Слід мати на увазі, що у сфері бізнесу крім суворо формалізованих зв'язків, які грунтуються на законодавчих актах, існують неформальні відносини між господарськими суб'єктами: довіра, джентльменство, слово честі тощо.

Перелічені передумови потребують ще однієї досить важли­вої — психологічної. Сутність її полягає у позитивній суспільній думці щодо підприємництва, адже відсутність її стримує розвиток цього процесу. І в цьому плані у нас є багато проблем, оскільки

259

життя кількох поколінь відбувалося в умовах, які створювали негативне ставлення до підприємництва. Мислення консервативне і змінити його в одну мить не вдасться.

В Україні прийняті і діють ряд нормативних актів, які заклали підвалини для формування підприємництва. Важливе місце серед них належить Закону України “Про підприємництво”. Згідно з ним підприємництво в Україні здійснюється за такими принципами: вільний вибір діяльності на добровільних засадах, залучен­ня до здійснення підприємницької діяльності майна і коштів юри­дичних осіб і громадян; самостійне формування програми діяль­ності, вибір постачальників і споживачів вироблюваної продукції, встановлення цін відповідно до законодавства; вільне наймання працівників; залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших ресурсів, використання яких не заборонено або необмежено законодавством; вільне роз­порядження прибутком, що залишається після внесення платежів, встановлених законодавством; самостійне здійснення підприємцем-юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.