Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 04.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Вимоги до керівників підприємств

Адміністративно-командна система породжувала цілу когорту керівників підприємств, для яких компетентність, знання виробництва стояли на другому місці. По суті директор заводу, фабрики був “передатчиком” команди зверху до персоналу підприємства. Серед директорського корпусу було немало таких, які погано розуміли, чим вони займаються. І в той же час поряд з ними працювали люди, які чудово знали свою справу.

У практиці управління під впливом адміністрування стихійно склалась своя система принципів дії керівника. Вoна не афішувалась, але неухильно здійснювалась. Ось деякі з принципів виконання плану будь-якою ціною, навіть за рахунок приписок;

важливо догодити начальнику;

потреби населення на другому плані, чим більше затрачено праці, чим дорожчі матеріали для виготовлення продукції, тим більший “вал”, тим швидше можна доповісти про виконання плану;

для того щоб зрушити справу з місця, треба застосувати силовий. натиск на керівництво низових ланок. Серед найбільш “ефективних” засобів управління команди гучним голосом з використанням грубої лайки, “виклику на килим” тощо:

всіляке обмеження дій керівника підприємства: краще заборонити, ніж дозволити. За безініціативність, “недомислення” менше сварять, ніж за ініціативу, яка не дала результатів. Найспокійніше існування—утриманство, тобто, якщо немає власного

282

прибутку, то міністерство дасть його за рахунок інших під­приємств.

В умовах ринкової економіки така психологія керівників під­приємств не має шансів на успіх, вона повністю відмирає. З'яв­ляється зовсім інший керівник підприємства, який добре знає маркетинг, менеджмент, орієнтується в ринкових відносинах, здат­ний піти на ризик і домогтися реальних результатів.

В умовах ринкової економіки зростає відповідальність за до­тримання господарських зв'язків. Для підприємця, наприклад, зовсім неприпустимо порушувати поставки, не виконувати зобо­в'язань перед партнерами. Ділова репутація підприємства, його керівників високо цінуються у системі ринкових відносин.

Взаємовідносини держави і підприємства

В умовах ринкової економіки не усувається роль держави у розвитку підприємств. Не треба думати, що підприємст­ва, підприємці одержують повну свободу згідно з принципом “що хочу, те і роблю”.

Економіка України йде від монополії держави до громадян­ського суспільства. Але усунення монополії держави не, означає ліквідації усякої ролі держави, усякого впливу державних орга­нів на підприємства. Такий підхід не можна вважати правильним. Він спростовується досвідом країн, де вже існує ринкова еконо­міка.

У чому ж виявляється роль держави, яка має пряме відношен­ня до підприємств?

Зберігається необхідність державного бюджету, державних фінансів. Тому підприємства повинні брати участь у забезпеченні доходної частини бюджету, в створенні загальнодержавних фінан­сів, без яких не може існувати самостійна держава.

Турботою держави залишається прийняття державних програм у сфері науково-технічного прогресу, екологічних програм. Під­приємства навіть при бажанні самі не спроможні реалізувати такі програми, але вони дуже заінтересовані в іншій реалізації.

Досвід Японії свідчить, що саме державні програми технічного прогресу дали змогу японським підприємствам оволодіти новіт­німи технологіями.

Особливо значна роль держави у вирішенні екологічних проб­лем. Деякі з них мають глобальний характер, вимагають величез­них витрат і тому недоступні окремим власникам, навіть великим підприємствам.

Держава створює правові засади для розвитку ринкової еко­номіки і здійснює в необхідних напрямах економічний контроль. На прикладі США бачимо, що економічний контроль держави охоплює діяльність підприємств з метою усунення різних зловжи-

283

вань, сферу умов праці та тривалості робочого дня, дотримання певного мінімуму оплати праці.

Держава бере на себе функції з пенсійного забезпечення, вста­новлення обов'язкового страхування працівників з безробіття, від нещасних випадків тощо.

Ринок і ринкова економіка — це, образно кажучи, виробничо-товарна “гра”, в якій беруть участь підприємства. І щоб ця “гра” була ефективною і корисною для суспільства, кожного його чле­на і не завдавала шкоди природі, необхідні відповідні правила. Закони і постанови, які приймає держава, мають виходити з цих “загальних правил гри” і узгоджуватися з ними. “Загальні пра­вила гри” у ринковій економіці—це основні принципи поведінки всіх підприємств, державних органів, організацій, окремих осіб, які повинні відображати об'єктивні економічні закони ринкових відносин. Тільки в цьому випадку будуть створені необхідні умови для успішного функціонування підприємств як основних ланок господарства країни.

Терміни і поняття

Підприємство

Фірма

Державні підприємства

Колективні підприємства

Приватні підприємства

Корпорації

Акціонерні товариства

Спільні підприємства

Малі підприємства

Фонди підприємств

Виробничі фонди

Продуктивні фонди

Фонди обігу

Основні виробничі фонди

Оборотні виробничі фонди

Оборотні засоби

Норма рентабельності

Продуктивність праці на підприємстві

Фондоємність

Фондовіддача

Матеріалоємність продукції

Податки з підприємств

Пільги з податків

Контрольні запитання і завдання

1. Дайте визначення підприємства. Як співвідносяться поняття “підприєм­ство” і “фірма”?

2. Перелічіть основні ознаки підприємства.

3. Чим відрізняється підприємство в умовах ринкової економіки від під­приємства в умовах адміністративно-командної системи?

4. Назвіть форми підприємств залежно від власності.

5. Які підприємства не підлягають приватизації?

6. Розкрийте особливості й риси підприємств.

7. Дайте характеристику колективних підприємств.

8. Які підприємства належать до приватних?

9. Що таке корпорація? Які її переваги?

10. Дайте характеристику акціонерних товариств.

11. У чому полягає доцільність створення спільних підприємств? Наведіть приклади створення спільних підприємств в Україні.

12. Які ви знаєте форми підприємств залежно від розмірів?

13. На підприємстві А працює 100, на підприємстві Б—300 працівників.

!84

Перше виробляє продукції на 500, друге—на 400 млн крб. Яке підприємство з них є мале? Висловіть свою думку щодо методики визначення розмірів під­приємств.

14. Чим визначається доцільність створення малих підприємств?

15. Назвіть форми підприємств залежно від сфер діяльності.

16. Визначіть величину оборотних засобів, якщо відомо, що виробничі фон­ди становили 115360,7 тис. крб., основ;” фонди—17920,6, фонди обігу—15 000 тис. крб.

17. Як визначають рентабельність підприємства?

18. Перелічіть показники ефективності використання робочої сили, основних і оборотних виробничих фондів.

19. Які умови потрібні для виникнення і діяльності підприємств?

20. Яка податкова політика застосовується щодо підприємств в Україні?

21. У чому полягають сучасні вимоги до керівників підприємств?

22. Як мають будуватися взаємовідносини держави і підприємства?

285