Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 04.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Контрольні запитання і завдання

1. Які риси притаманні підприємцю?

2. У чому полягає сутність підприємництва?

3. Яка мета підприємництва?

4. Розкрийте основні функції підприємництва.

5. Що являють собою економічні передумови підприємництва? Чи достат­ньо їх для відтворення підприємницьких структур в Україні?

6. За якими принципами здійснюється підприємництво в Україні?

7. Хто не може бути суб'єктом підприємництва в Україні? Чим зумовлені певні обмеження?

8. Перелічіть визначальні критерії об'єкта підприємництва. У яких сферах діяльності підприємництво в Україні не може застосовуватися і чому?

9. Чим відрізняються види підприємництва?

10. У чому полягають права, обов'язки і відповідальність підприємця?

11. Яке місце належить державі у формуванні та розвитку підприємництва в Україні?

265

Тема 19. Підприємство в умовах господарства

РИНКОВОГО ТИПУ

  1. Підприємство, його сутність,

головні ознаки і особливості

Підприємство і фірма

Підприємство — це самостійний госпо­дарський суб'єкт, що має право юридич­ної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою одержання прибутку.

У економічній літературі можна зустріти неоднакові тлумачен­ня терміну “підприємство”. Особливо це стосується відмінностей підприємства від фірми. Тривалий час в Україні під фірмою розу­міли виробниче об'єднання, а точніше об'єднання підприємств переважно однієї галузі промисловості, що були пов'язані між собою послідовністю технологічних процесів для виробництва од­норідних виробів.

У країнах ринкової економіки відмінності між підприємством і фірмою трактують зовсім по-іншому. Підприємство — це сукуп­ність засобів виробництва, з допомогою яких можна організувати виробництво. А фірма — це вже певна організація, яка володіє підприємством і веде на ньому господарську діяльність.

Надалі розглядатиметься термін “підприємство”, зміст якого об'єднує і сукупність засобів виробництва, і певну організацію, яка забезпечує господарське функціонування.

Підприємство — це основна ланка господарства країни. Від рівня діяльності підприємства залежать процес виробництва матеріальних благ, задоволення потреб населення, його життєвий рівень, результати використання виробничих фондів, науково-технічний прогрес, тобто ефективність господарювання.

Основні ознаки підприємства

Першою ознакою підприємства є самостійність його у системі господарства країни. Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з назвою підприємства, товарний знак (для промислових підприємств).

Товарний знак—це оригінальне оформлене графічне, літерне або інше позначення, зареєстроване у встановленому порядку, що призначене для позначення товарів (послуг) певного підприємства для того, щоб відрізнити їх від однорідних товарів (послуг) інших підприємств.

Підприємство має закінчений цикл відтворення, тобто його продукція може в умовах поділу праці набувати форму товару.

Підприємство виробляє основну масу продукції не для власного споживання, а для покупців, і тому реалізації споживної вартості

266

товару передує реалізація його вартості. Іншими словами, підпри­ємство є самостійним товаровиробником.

У процесі відтворення індивідуальні витрати виробництва під­приємства заміщуються відповідно до суспільне необхідних ви­трат праці. При, цьому підприємство має бути не тільки самостій­ним, а й отримувати прибуток, тобто бути рентабельним.

У своєму складі підприємство не має інших юридичних осіб. Але воно може мати складну внутрішню структуру, яка містить бригади, ділянки, відділення, цехи тощо. Але всі ці підрозділи не є юридичними особами, тобто не мають права самостійно висту­пати суб'єктами ринкових відносин.

Підприємство має свій трудовий колектив з його специфічни­ми інтересами.

У народногосподарському комплексі підприємство є складовою частиною, визначеною на основі поділу праці. Це означає, що кож­не підприємство повинно мати свою нішу в народному господар­стві, знайти споживачів своєї продукції в умовах жорстокої конкурентної боротьби.