Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Основи психокорекції_Мазяр О.В._3П.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
563.2 Кб
Скачать

Лабораторні заняття Лабораторне заняття №6

Тема 12. Методи активного соціально-психологічного навчання

Мета: сформувати навички застосовувати методи АСПН, проводити групову психокорекційну роботу згідно різних теоретико-методологічних моделей функціонування групи; в умовах роботи з групою людей проводити групове консультування з метою надання психологічної інформації, необхідної для вирішення соціально-психологічних та інших проблем групи, застосовуючи методи, відповідні конкретним завданням; забезпечувати групову динаміку в напрямку від дезінтеграції до інтеграції групи; використовувати різні вправи у відповідності з етапом групового процесу, особливостями групової динаміки, специфікою особистісної проблематики, їх емоційним станом.

Теоретичні питання

  1. Особливості використання психокорекційних методик у процесі активного соціально-психологічного навчання.

  2. Групова дискусія.

  3. Психомалюнок.

  4. Рольова гра.

  5. Психодрама.

  6. Тематика психогімнастичних та пантомімічних вправ, що використовуються у груповій психокорекційній роботі.

Практичне завдання

Самостійно сформулюйте вузьку психологічну проблему (неадекватна тривожність, занижена самооцінка, недостатня емоційна саморегуляція, конфлікти з батьками тощо). Розробіть структуру занять групи, спрямовану на її подолання. Кількість занять – 3-4. Зазначте методи і форми роботи. Продемонструйте використання одного з методів.

Приклад психокорекційної ситуації.

До шкільного психолога звернулася група підлітків, яка бажають покинути курити. Розробіть цикл групових занять, спрямованих на подолання шкідливої звички.

До психолога звернулася класний керівник 7-го класу зі скаргою на учнів його класу, які дозволяють собі нецензурно висловлюватися щодо вчителів і однокласниць, ображають дівчат, відверто проявляють сексуальну увагу.

Завдання для самостійної роботи

  • опрацювати теоретичні питання

1 година

  • виконати практичне завдання

5 годин

Оцінювання

  • практичне завдання

1 оцінка

Література:

  1. Берн Э. Групповая психокоррекция. – М.: Академический Проект, 2001. – С. 17-93.

  2. Гулдинг М., Гулдинг Р. Терапия нового решения. – К., 2002. – 159 с.

  3. Психодрама и современная психотерапия. Научно-теоретический и научно-методический журнал. – 2003. – № 1

  4. Шоттенлоэр Г. Рисунок и образ в гештальттерапии. Пер. с нем. / СПб.: «Издательство Пирожкова», 2001. – С. 132-213.

  5. Яценко Т.С. Основи глибинної психокорекції: феноменологія, теорія і практика: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2006. – С. 130-148.

  6. Яценко Т.С. Психологічні основи групової психокорекції: Навч. посібник. – К.: Либідь, 1996. – С. 61-106.

  7. Яценко Т.С. Теорія і практика групової психокорекції: Активне соціально-психологічне навчання: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2004. – С. 23-29.

Лабораторне заняття №7

Тема 13. Ігротерапія як метод практичної корекції

Мета: сформувати навички застосовувати метод ігротерапії, розробляти корекційну програму з елементами ігротерапії, проводити групову психокорекційну роботу згідно різних теоретико-методологічних моделей функціонування групи; в умовах роботи з групою людей проводити групове консультування з метою надання психологічної інформації, необхідної для вирішення соціально-психологічних та інших проблем групи, застосовуючи методи, відповідні конкретним завданням; забезпечувати групову динаміку в напрямку від дезінтеграції до інтеграції групи; використовувати різні вправи у відповідності з етапом групового процесу, особливостями групової динаміки, специфікою особистісної проблематики, їх емоційним станом.

Теоретичні питання

  1. Загальна характеристика методу.

  2. Основні види і форми ігротерапії.

  3. Ігрова кімната та її оснащення.

  4. Казкотерапія та лялькотерапія як особливі форми ігротерапії.

  5. Вимоги, що стоять перед психологом-ігротерапевтом.

Практичне завдання

Самостійно сформулюйте вузьку психологічну проблему і запропонуйте корекційну програму з елементами ігротерапії.

Складіть психокорекційну програму за таким алгоритмом: встановити об’єкт і предмет психокорекційного впливу; встановити гіпотезу виникнення проблеми і шляхи її вирішення; встановити мету і завдання роботи; визначити доцільну форму роботи з клієнтом; одібрати методики і техніки корекційної роботи; визначити загальний час, необхідний для реалізації всієї програми, частоту зустрічей і тривалість кожного заняття; визначити необхідні матеріали та обладнання.

Програма має складатися з трьох блоків: діагностичного (методи і методики діагностики проблеми), корекційного (приклади психокорекційних технік, вправ, методів) і блок оцінки ефективності психокорекційного впливу (встановити критерії ефективності програми).

Основні поняття

ігротерапія, роль, арттерапія, техніки активного уявлення, процес творчості, музикотерапія, бібліотерапія, танцювальна терапія, проективний малюнок, створення історій, казкотерапія, лялько терапія; психогімнастика, психодрама, протагоніст, режисер, допоміжні Я, глядачі, сцена, спонтанність, катарсис, інсайт.

Завдання для самостійної роботи

  • опрацювати теоретичні питання та основні поняття

1 година

  • виконати практичне завдання

3 години

Оцінювання

  • практичне завдання

1 оцінка