Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Основи психокорекції_Мазяр О.В._3П.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
563.2 Кб
Скачать

Література:

  1. Глива Є. Вступ до психотерапії: Навчальний посібник. – Острог-Київ: Вид-во „Острозька академія”, вид-во „Кондор”, 2004 . – С. 151-190.

  2. Осипова А.А. Общая психокоррекция: Учебное пособие для студентов вузов. – М.: ТЦ Сфера, 2005. – С. 47-68.

  3. Основы психотерапии: Учебн. пособие для студентов вузов, которые обучаются по спец. «Психология», «Социальная педагогика» / Л.Ф. Бурлачук, И.А. Грабская, А.С. Кочарян. – К.: Ника-Центр, 2001. – С. 163-195.

  4. Психотерапия: Учебник для вузов / Л. Бурлачук, А. Кочарян, М. Жидко. – СПб.: Питер, 2003. – С. 291-350, 370-394.

  5. Ялом И. Дар психотерапии / Пер. с англ. Ф. Прокофьева. – М.: Изд-во Эксмо, 2005. – 352 с.

  6. Яценко Т.С. Психологічні основи групової психокорекції: Навчальний посібник. – К.: 1996. – С. 35-36.

Лабораторне заняття №6

Тема 8. Методи поведінкової корекції

Мета: сформувати навички використовувати методів поведінкової корекції, добирати корекційні методики з урахуванням особливостей особистісної проблематики суб’єкта, виявляти внутрішні суперечності психіки суб’єкта з метою підбору оптимальних методів психокорекції, визначати елементи досвіду, які детермінують особистісну проблематику суб’єкта, в умовах психологічного кабінету структурувати психологічне інтерв’ю у відповідності з задачами та цілями кожної стадії; в умовах психологічного кабінету застосовувати різні психологічні техніки, що відповідають різним теоретичним підходам, для надання психологічної допомоги клієнту.

Теоретичні питання

  1. Метод систематичної десенсибілізації та сенсибілізації.

  2. Імерсійні методи.

  3. Методи, в основі яких лежить принцип біологічного оберненого зв’язку.

  4. «Жетонний» метод.

  5. Метод Моріта.

  6. Метод холдингу.

  7. Імаго-метод.

Практичне завдання

1. Виберіть та опишіть один із методів психокорекції.

  • Повна назва методу психокорекції та її автор.

  • Вихідне джерело та джерела з описом та прикладами застосування.

  • Напрямок психокорекції

  • Історія виникнення.

  • Сфера застосування.

  • Опис методу.

  • Особливості інтерпретації.

  • Переваги та недоліки методу.

  1. Змоделюйте ситуацію психокорекції, де застосовується даний метод.

Приклад ситуації психокорекції

З розповіді клієнта: «Років десять тому на вокзалі до мене підійшов маленький циган і попросив грошей. Я сказав, що грошей нема. На це він відповів: «Не маєш грошей, то й життя не матимеш». З тих пір ці слова мене завжди переслідують. Потрапив в катастрофу – через те, що не дав цигану грошей. Зламав ногу – теж через це. І так щоразу. А неприємності трапляються зі мною постійно. Як забути ці слова?»

З розповіді матері: «Моєму сину було 8 років, коли повертаючись зі школи він став свідком того, як старшокласники щось вимагали у молодших дітей. Не отримавши бажаного, вони їх жорстоко побили на очах у інших дітей. Син перелякався і прибіг додому. З тих пір боїться сам ходити до школи, на вулицю, мотивуючи це тим, що його поб’ють ті самі хлопці. Минуло вже два роки. Син самостійно ходить до школи, однак коли я його посилаю до крамниці, яка знаходиться поруч, він починає плакати і казати, що боїться зустрічі з тими хлопцями».

З розповіді класного керівника: «В моєму п’ятому класі навчається незвична дівчинка. У неї велика родима пляма на обличчі. Така зовнішність ізолює її від дитячого колективу. Однолітки соромляться її, уникають. Дівчинка тиха, сором’язлива, тримається невпевнено. Діти не надто знущаються з неї, але приймати у своє товариство не бажають. Всі спроби переконати дітей, що дівчинка така, як вони, зазнають невдачі».

До психолога звернулися батьки дівчинки-підлітка з проблемою непорозуміння. Дівчинка захоплюється музикою, яка не подобається батькам, входить до компанії підлітків, які, на думку батьків, поводяться зухвало і агресивно. Додаткова інформація: мама збудлива, емоційна жінка, надто переживає з приводу виховання сімей. Тривалий час (коли старшому було 3-4 роки) з сім’єю жив онкологічно хворий дідусь. Мама згадала, що неодноразово помічала, як дідусь перекладав свою провину на старшого сина, звинувачуючи його у „злочинах”, котрий той не здійснював. Випадок узято з книги: Васьковская С.В., Горностай П.П. Психологическое консультирование: Ситуационные задачи. – К.: Вища шк., 1996. – 192 с. (С. 51, 133).

Завдання для самостійної роботи

  • описати метод

2 години

  • виконати практичне завдання

1 година

Оцінювання

  • опис методу

1 оцінка

  • моделювання ситуації корекції

1 оцінка