Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ільдірова С.К. ФедотоваН.А.Технологія продукції...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
770.56 Кб
Скачать

Загальні положення системи поточних контрольних заходів

В університеті застосовується наступна система поточних контрольних заходів: вербальне опитування; тестування; модульний контроль; поточна атестація; захист контрольної роботи; експрес-опитування; захист вирішених ситуацій, міні-кейсу; ділова гра з конкретної актуальної проблеми як вид контролю на рівні свідомого мислення; самоконтроль знань з конкретних тем за допомогою персонального комп'ютеру; захист реферату; захист індивідуального завдання.

Головною метою поточного контролю є перевірка рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. Заходи з поточного контролю плануються до початку семестру і закладаються у навчальну робочу програму кожного академічного потоку.

Організація та проведення поточних контрольних заходів з навчальної дисципліни має забезпечувати певні вимоги:

1. Кількість поточних заходів має відповідати кількості визначених тем курсу або модулів при застосуванні кредитно-модульної системи.

2. Критерії оцінки поточних контрольних заходів мають відповідати викладеному теоретичному матеріалу, організованій самостійній роботі, вимогам робочої програми та бути узгодженими із графіком поточного контролю.

3. Проведення контрольних заходів носить індивідуальний характер і повинне бути оформлено документально: наявність білетів, тестів, індивідуальних завдань для кожного виду поточного контролю, тощо.

4. Результати поточних контрольних заходів є відкритими для студентів. Система контрольних заходів з навчальної дисципліни повинна бути прозорою для студентів по методиці, тематиці та організації, а також передбачати надання можливості студенту перескладання негативних результатів або підвищення одержаних оцінок за рахунок поточного контролю.

5. Поточні контрольні заходи повинні супроводжувати навчальний процес відстаючи від нього на 1-2 тижні.

6. Контрольні заходи стимулюють самостійну роботу студентів, їх співпрацю із викладачем.

Вербальне опитування проводиться науково-педагогічним працівником, що проводить практичне або семінарське заняття. Перелік контрольних питань повинен бути відомий студентові до початку зайняття. Він містить питання з викладеного лекційного матеріалу та визначеної самостійної роботи студента. Вербальне опитування дає змогу організувати дискусію в академічній групі, створити умови для кращого засвоєння матеріалу. Науково-педагогічний працівник повинен мати чіткі критерії оцінки.

Тестування проводиться із застосуванням варіативних питань на практичних зайняттях. Тестові завдання містять чітке питання, яке передбачає чіткі відповіді або декілька варіантів відповідей. Рекомендована кількість варіантів відповідей - 4. Допускається використання тестів третього рівня складності, де студент має не обрати варіант, а вказати визначення окремого терміну, поняття, вирішити задачу, пояснити ситуацію. При кредитно-модульній системі тестування є обов'язковою складовою поточного контролю.

Поточна атестація - має на меті встановлення поточної успішності знань студентів для оперативного стасування невідповідностей, що можуть з'явитися у навчальному процесі. Поточна атестація проводиться в навчальному семестрі шляхом визначення попереднього оціночного балу знань та умінь студентів. При цьому для всіх дисциплін, передбачених навчальним планом, застосовується така шкала оцінок:

1."5" "відмінно" - студент виконує графік навчального процесу, успішно склав поточні контрольні заходи.

2. "4" "добре" - студент дотримується графіку навчального процесу, склав поточні контрольні заходи, але з окремими зауваженнями.

3. "З" "задовільно" - студент відхилявся від графіку навчального процесу, склав поточні заходи не у повному обсязі або з наявністю зауважень.

4. "2" "незадовільно" - студент не дотримувався графік)' навчального процесу, поточні контрольні заходи несуть інформацію про недостатність засвоєння студентом окремих тем курсу або порядку виконання окремих робіт.

5."н/а" "не атестований" - студент не відвідує навчальні заняття, не виконує графік навчального процесу, не виконав поточних контрольних заходів.

Захист контрольної роботи - здійснюється безпосередньо науково-педагогічному працівнику, що її проводив у академічній групі. В разі виконання контрольної роботи у міжсесійний період, робота повинна обов'язково бути захищеною студентом. Цей контрольний захід дає змогу встановити індивідуальність виконання роботи та попередній рівень знань перед підсумковим контролем. Рекомендується для заочного відділення.

Захист індивідуального завдання - дозволяє публічно оцінити результати індивідуальної роботи студентів.