Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Pablik_rileyshnz.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3. Концепція організації pr-кампанії по просуванню кандидата в депутати.

Початковим етапом діяльності спеціалістів зв'язків з громадськістю по просуванню кандидата в депутати є його позиціювання, тобто чітке визначення:

1. хто це (кандидат у депутати, партія, блок);

2. для кого діє цей суб'єкт, чим може бути цікавий і корисний;

3. що може зробити цей політичний суб'єкт, яка його програма.

Позиціювання лідера, партії, блоку - це дуже складний процес, саме тому у виборчих штабах працюють ті, хто, з одного боку, добре знає даного суб'єкта політики, є високим професіоналом зв'язків з громадськістю і здатний ефективно представити електорату найкращі якості лідера та досконалість його програми, а з іншого - може належним чином інформувати лідера, що дасть йому можливість змінюватися, вдосконалюватися, доповнювати та уточнювати свою програму.

Проводити PR - кампанію пропонується за такими принципами:

1. Розкриття іміджу, яке має починатися задовго до початку кампанії.

2. Мова має бути проста, а обговорення проблеми - стосуватися простої людини.

3. Необхідне залучення зовнішніх (так званих нейтральних) експертів.

4. Створення іміджу є доповненням, а не заміною політики й програми.

У виборчій кампанії спеціалісти зі зв'язків з громадськістю аналізують такі три етапи: висування кандидатів; передвиборча боротьба; підбиття підсумків виборів.

Виборча кампанія кандидата (партії, блоку) розбивається на такі складові:

- аналіз виборчої ситуації (спектр політичних орієнтацій електорату, соціальні групи та їхні інтереси, вплив інших політичних сил тощо);

- розробка виборчої стратегії і тактики: мета, завдання, чітка програма;

- діяльність з реалізації виборчої стратегії і тактики (що? де? коли? якими методами? з ким і для кого робити? які корективи доцільно внести? тощо).

Загалом виборча кампанія кандидата, партії, блоку - це насамперед мистецтво ефективного використання комунікації та інформації, тобто зв'язків з громадськістю.

4. Представницькі заходи.

Для доведення до широкої громадськості своїх ідей і формування певного ставлення до фірми, для реалізації всіх інших задач PR проводяться різні заходи які звернені безпосередньо до аудиторії: лекції, доповіді, промови, інші публічні виступи, бесіди, презентації і таке інше.

Гарні можливості для поширення відомостей про фірму, налагодження контактів, формування позитивного відношення надають різні представницькі заходи. Одним із найбільш дієвих заходів є презентації.

Будь-яка презентація складається з певної послідовності основних елементів, а саме: визначення задачі; логічна послідовність заходів; точний час початку (вказати в запрошенні); визначення кола запрошених (журналістів, відомих осіб, експертів); у останніх з’ясувати інтерес до теми презентації і ступінь інформативності щодо неї; сформулювати ключову фразу, що найбільш запам’ятається; визначити бажані відгуки аудиторії ті їх можливі дії після заходу; сформувати робочу команду; вибрати місце проведення заходу; визначити тих, хто буде виступати; затвердити порядок і тривалість виступів, ознайомитись зі змістом щоб запобігти повторів.

Для проведення презентації необхідно також підготувати роздатковий матеріал для журналістів, для гостей, для дуже важливих гостей, а також купити напої, папки, ручки, сувеніри; звернути увагу на одяг виступаючих і персоналу; все перевірити і особливо технічні засоби.

Особливу роль в проведені представницьких заходів відіграє перше вступне слово, яке має бути коротке і динамічне. Структура вступного слова:

а) привітальні слова (дяка, що знайшли час прийти; виразити надію, що не пожалкують; охарактеризуйте свій досвід щодо предмету зустрічі але без авторитетності; окресліть завдання презентації в рамках інтересів слухачів;

б) представлення (Ім’я посада і досвід ведучого і виступаючих);

в) виголосити мету;

г) положення (спокійно стояти чи переміщатися).

Закінчення презентації, як і її початок, також дуже важливе:

  • коротке резюме найважливіших фактів і аргументів, повтор ключових фраз і відеофактів;

  • рекомендації щодо очікуваної стратегії поведінки після презентації;

  • пропозиції щодо найближчих планів, а якщо вони вже прийняті, то з конкретними термінами;

  • оголошення допоміжної характеристики стосовно проблеми.

Закінчують презентацію люб’язностями. Після закінчення презентації чи інших заходів рекомендовано проводити фуршет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]