Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Pablik_rileyshnz.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Література

1. Алешина И.В. Паблик рилейшнз для менеджеров и бизнесменов-М,1997.

2. Алешина И.В. Паблик рилейшнз для менеджеров:Курс лекций - М.,2002.

3. Білоус В.С. Зв'язки з громадськістю (паблік рилейшнз) в економіч­ній діяльності: Навч. посіб. - К.: КНЕУ, 2005. - 275 с.

4. Матинцев А. Н. Стратегия, тактика и практика маркетинга: Учеб. - практич. пособие. - СПб., 2002.

5. Глухов В. В. Менеджмент: Учеб. - СПб., 2002.

6. Почепцов Г. Паблік рилейшнз: Навч. посіб. - К., 2000.

7. Синяева И.М. Паблик рилейшнз в коммерческой деятельности: Учебник / Под ред. проф. Г. А. Васильева. - М., 1998.

8. Шепелъ В. М. Имиджеология. Секреты личного обаяния - М 1994.

9. Черкасов В.В., Платонов С.В., Третяк В.И. Управленческая деятельность менеджера. - М., 1998.

Тема 7. Паблік рилейшнз в системі маркетингу Основні питання:

1. Мета і завдання PR в сучасному маркетингу.

2. PR в маркетинговій та комунікативній політиці підприємства.

3. Характеристика інтегрованих маркетингових комунікацій.

4. Вплив PR на ефективність концепції маркетингу.

1. Мета і завдання pr в сучасному маркетингу.

Маркетинг (від англ. market - ринок, торгівля, комерційна діяльність) виник на початку XX століття у США. Американська асоціація маркетингу визначає маркетинг як систему взаємопов'язаних дій щодо планування та втілення в життя задуму, ціноутворення, проведення та розвитку ідей, товарів, послуг завдяки обміну, який задовольняє потреби.

Завданням маркетингу є ідентифікація клієнтури і визначення її потреб, опрацювання продукції, яка задовольнить її запити, і постачання товарів до зацікавлених ними клієнтів. Згідно з твердженням П.Дрюкера, «одним із завдань маркетингу є запобігання тому, щоб продаж не став збитковим. Ціль маркетингу - досконале вивчення клієнта, що забезпечить ідеальну відповідність товару або послуги потребам цього клієнта настільки, що останні будуть легко продаватися».

Початковою метою PR (public relations) була репутація фірми, а також реалізація її комунікаційної політики як всередині, так і зовні. Теоретики маркетингу завжди визнавали, що public relations повинні бути підтримкою для маркетингу, в основному як пабліситі і знаряддя підтримки реклами, а також для презентації на місці торгівлі. Чільний теоретик маркетингу Ф.Котлер стверджував, що PR - важливе знаряддя маркетингу. На його думку, паблік рилейшнз - це «прийомна дитина маркетингу», своєрідний додаток до більш важливої популяризаторської діяльності. Працівники маркетингу та public relations, на його думку, по-різному розцінюють власну роль у підприємницькій діяльності: «Перші з двох вищеназваних приділяють більше уваги головній стратегії фірми, в той час як працівники PR відділів вважають, що їх праця полягає у розробці інформації та її поширенні».

Концепція PR, представлена Ф.Котлером, яка свого часу обмежувала їх функції до підтримки маркетингу, була критично сприй­нята частиною фахівців public relations і спричинилася до дискусії на тему зв'язків між цими двома дисциплінами.

За цією концепцією, термін «публічність» рівнозначний поняттям ці­льових ринків або «цільових груп». У такому значенні предметом public relations була в основному пабліситі або безплатна інформація в ЗМІ на тему фірми, її товарів та послуг. Це вважалося найсуттєвішим вкладом PR у діяльність інституції.

Як допоміжні до маркетингу PR вважалися комунікації з усіма соціальними групами, за винятком клієнтів фірми: з працівниками, акціонерами, ЗМІ, провладними структурами й різними групами за інтересами з її оточення. Спільним у цих поглядах на PR є підпорядкування цієї галузі маркетингу, а точніше - визнання, що public relations є найбільш ефективними за умови належної їх оцінки і вклю­чення в частину маркетингового розмаїття (marketing-mix) і композиції презентації (presentation-mix) з наміром осягнути маркетингові завдання організації. Таку думку висловив Ф.Котлер у працях на тему public relations та маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]