Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ КОНСПЕКТ лекцій упор. Го...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

2. Чинники, що впливають на процес прийняття рішень

На процес прийняття рішень впливають певні чинники. До них належать:

1) середовище прийняття рішень;

2) чинник часу;

3) людський чинник;

4) корпоративна культура;

5) комунікаційні обмеження;

6) масштаб негативних наслідків.

1. Середовище прийняття рішень

Прийняття рішень в міжнародних корпораціях здійснюється в різних умовах: визначеності, ризику, неповної визначеності та невизначеності. Визначеність передбачає, що результат кожного з альтернативних варіантів вибору точно відомий. Але досить часто рішення приймаються в умовах ризику, на основі достатнього обсягу інформації, майбутні результати різних альтернатив можуть змінюватися. При цьому наявні дані дозволяють оцінити прибуток у разі успіху кожного з варіантів. Ризик оцінюється як вірогідність того чи іншого результату. Вірогідність – міра можливості здійснення певної події, вимірюється від 0 до 1. Умови неповної визначеності виникають, коли інформація про варіанти рішень та майбутніх подій є недостатньою, що не дозволяє об’єктивно оцінити ризики і майбутні наслідки. В цьому разі ризик визначається суб’єктивно – на основі минулого досвіду, прогнозів. Ситуація є невизначеною, коли неможливо оцінити вірогідність отримання потенційних результатів.

2. Людський чинник

До людських чинників відносять систему цінностей менеджерів, їх психологічні особливості, а також належність до певної культури. Система цінностей менеджера визначає його дії та впливає на рішення, що приймаються. В однакових ситуаціях різні менеджери можуть приймати різні рішення. Психологічні характеристики особистості впливають на прийняття рішень і на підходи до управління. Управління МНК вимагає від менеджерів значно більших зусиль та більш специфічних знань. Якщо менеджер бездоганно здійснює свою діяльність на національному ринку, це ще не означає, що в умовах міжнародного ринку він проявить себе найкращим чином. Менеджер-міжнародник має швидко адаптуватися до нового середовища. Для цього йому необхідно сприймати середовище таким, яким воно є. Сприйняття різних культур незалежно одна від одної, без їх порівняння, є також проявом поваги до самобутності кожної культури.

3. Чинник часу

Характер конкуренції на глобальних ринках значно відрізняється від внутрішньої конкуренції швидкістю змін, що відбуваються. Прискорення процесу прийняття рішень досягається в результаті скорочення часу кожного етапу цього процесу, тобто, етапів підготовки рішень, їх прийняття та реалізації. На І етапі увага приділяється підвищенню швидкості отримання зовнішньої інформації та руху інформаційних потоків всередині корпорації, що досягається за допомогою удосконалення дії комп’ютерної мережі, усунення перепон на шляху інформації з місць, обмеження обсягу інформації лише релевантною. На другому – особлива увага приділяється процесам виявлення альтернатив, їх оцінки та вибору. Важливу роль тут відіграє синергія всередині колективу, коли узгоджені дії команди в прийнятті рішення є більш ефективними, ніж прийняття рішення однією людиною. На етапі реалізації рішень прискорення процесів досягається на основі оптимізації процедур залучення всіх необхідних ресурсів та доведення рішень до кожного з виконавців з чіткими вказівками щодо завдань і строків.

Корпоративна культура

Кожна корпорація має свої цінності, які тією чи іншою мірою приймаються всіма робітниками, їх сукупність створює корпоративну культуру. Корпоративна культура дозволяє працівникам прийняти норми і правила компанії, працювати продуктивніше, допомагає їм відчути себе частиною компанії, краще розуміти один одного. Вона формується роками від самого початку заснування МНК й складається з традицій, які були запроваджені тим чи іншим президентом. Для укріплення корпоративної культури МНК практикують часті переміщення людей між підрозділами: таким чином вдається розширювати їхній світогляд і виховувати відданість системі цінностей і цілей корпорації. Спрямування спеціалістів з країни базування на керівні посади до підрозділів або навіть встановлення стандартів на підбір та навчання – розповсюджені способи забезпечення лояльності по відношенню до культури корпорації, а не до культури підрозділів.

Комунікаційні обмеження

Комунікаційні обмеження виникають також через мовні перешкоди, які з’являються між підрозділами, розміщеними в різних країнах. Для подолання комунікативних обмежень в МНК впроваджують єдиний мовний простір. Комунікації є дуже важливими на етапі реалізації рішення, коли воно доводиться до виконавців. Від того, як зрозуміють виконавці зміст рішення, залежить весь процес прийняття рішень. Комунікації у зворотному напрямку – від підлеглих до керівників – також мають бути розвинутими, оскільки так відбувається збирання внутрішньої інформації, яка є основою для прийняття рішень. Результатом недостатнього або неналежного спілкування керівників з персоналом є невчасне виявлення проблем або можливостей.

Масштаби негативних наслідків

У процесі вибору рішення з альтернативних варіантів необхідно враховувати можливі негативні наслідки від прийняття даного рішення. Поставлені перед організацією цілі можуть бути прямо протилежними. Таким чином, процес прийняття рішень ускладнюється пошуком компромісу між протилежними цілями. Цей компроміс має бути досягнутий таким чином, щоб сукупні позитивні наслідки від прийняття рішення перевищили негативні. При цьому існують негативні наслідки, які є неприйнятними для організації (порушення етичних норм, діючого законодавства та ін.), тому вони є обмеженням у прийнятті даного рішення.