Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.3-14~2006 Споруди транспорту. Мости та...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.3 Mб
Скачать

Розрахунок витривалості

5.25 Розрахунок витривалості слід виконувати: для сталевої і залізобетонної частин конструкції, а також для конструкцій об'єднання залізобетону зі сталлю залізничних мостів; тільки для сталевої частини конструкції і прикріплень конструкцій об'єднання автодорожніх, міських та пішохідних мостів. При цьому високоміцну арматуру, що має зчеплення з бетоном, треба відносити до залізобетонної частини, а таку, що немає зчеплення – до сталевої.

У розрахунках витривалості слід враховувати непружні деформації бетону згідно з 5.6–5.8 і обов'язкового додатку G.

Температурні впливи, усадку бетону і горизонтальні навантаження в розрахунках витривалості допускається не враховувати.

До складу перерізу при визначенні слід включати ту частину бетону, у якій при розглядуваному завантаженні відсутнє розтягання.

Перевірку витривалості слід виконувати з урахуванням вимог, викладених у розділах 3 і 4.

5.26 Розрахунок витривалості сталезалізобетонної балки залізничного моста з ненапружуваною арматурою в залізобетонній частині перерізу слід виконувати за формулами:

, (5.4)

, (5.5)

, (5.6)

де  – згинальний момент першої стадії роботи від навантажень, що враховуються в розрахунках витривалості;

 – згинальний момент другої стадії роботи від навантажень, що враховуються в розрахунках витривалості, включаючи згинальні моменти від віброповзучості бетону в статично невизначуваних системах;

 – момент опору нетто сталезалізобетонного перерізу для фібри , визначений при коефіцієнті приведення бетону до сталі

;

 – умовний модуль пружності бетону з врахуванням його віброповзучості за обов'язковим додатком G;

 – коефіцієнт умов роботи бетону під багаторазово повторюваним навантаженням відповідно до розділу 3;

інші позначення відповідають прийнятим у 5.19 та розділу 3 і на рис. 5.3.

При наявності концентраторів напружень на стінці балки слід перевірити витривалість і цих точок перерізу з підстановкою у формули (5.5) і (5.6) відповідних значень моментів опору і коефіцієнтів .

Розрахунок тріщіностійкості

5.27 Розрахунок залізобетонних плит за тріщиностійкістю при спільній роботі зі сталевими конструкціями слід виконувати відповідно до вимог 5.12 та розділу 3. При цьому в розрахунках з утворення тріщин граничні розтягувальні і стискальні значення напружень у бетоні слід зіставляти з напруженнями в крайній фібрі бетону пружно працюючого сталезалізобетонного перерізу, обчисленими від експлуатаційних навантажень з врахуванням на стадії експлуатації непружніх деформацій згідно з 5.6.

У розрахунках з розкриття тріщин напруження в крайньому ряді поздовжньої арматури слід обчислювати з урахуванням збільшення її площі згідно з 5.12 і втрат напружень від непружних деформацій. При ненапружуваній поздовжній арматурі і роботі перерізу по двох стадіях розтягувальні напруження слід обчислювати за формулою

, (5.7)

де  – згинальний момент другої стадії роботи від експлуатаційних навантажень, що визначається для статично невизначуваних систем з урахуванням повзучості бетону, обтискання поперечних швів, утворення поперечних тріщин у розтягнутих зонах залізобетонної плити, а також усадки бетону і зміни температури; інші позначення пояснено в 5.12, 5.19, 5.21 і на рис.5.4.

5.28 Розкриття тріщин (при двох стадіях роботи) у розтягнутій збірній залізобетонній плиті, в якої ненапружувану арматуру в поперечних швах не зістиковано, слід визначати за формулою

(5.8)

де  – розтягувальне напруження у сталевому верхньому поясі від навантажень і впливів другої стадії роботи в припущенні, що залізобетонна плита в розтягнутій зоні відсутня;

 – відстань між конструкціями об'єднання в поперечних швах, при відсутності конструкцій об'єднання – довжина блоку плити;

 – відстані відповідно до рис. 5.4;

см – гранична ширина розкриття тріщин у поперечному шві, що має арматуру для передачі поперечної сили; при відсутності у шві арматури слід обчислювати в припущенні, що поперечна сила через шов не передається.

При влаштуванні клейових швів тріщиностійкість залізобетонної плити в залізничних мостах слід перевіряти за категоріями вимог з тріщиностійкості 2а; при перевірці тріщиностійкості залізобетонної плити в автодорожніх, міських та пішохідних мостах величина розтягувальних напружень не повинна перевершувати 0,5 (відповідно до розділу 3).

При використанні клейових стиків в попередньо напруженій залізобетонній плиті її тріщиностійкість слід приймати відповідно до настанов розділу 3.