Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.3-14~2006 Споруди транспорту. Мости та...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.3 Mб
Скачать

Ребра жорсткості суцільних згинаних балок

4.129 В опорних перерізах, у місцях передачі зосереджених сил (крім місць обпирання мостових поперечок), розташування поперечних в’язей у суцільних згинаних балках повинні бути передбачені поперечні ребра жорсткості зі смуг, кутників або таврів.

Проміжні поперечні, а також поздовжні ребра жорсткості слід передбачати відповідно до розрахунку місцевої стійкості стінок для стадій виготовлення, транспортування, монтажу й експлуатації.

За відсутності місцевого тиску поздовжні ребра жорсткості слід розташовувати на відстанях від стиснутого пояса:

  • при одному ребрі – (0,20 – 0,25) hw,

  • при двох або трьох ребрах: перше ребро – (0,15–0,20) hw, друге ребро – (0,40 – 0,50) hef, третє ребро треба розташовувати, як правило, у розтягнутій зоні стінки.

Розрахункову висоту стінки hef слід приймати відповідно до довідкового додатка Σ.

У балках зі стінкою, укріпленою тільки поперечними ребрами, ширина їхньої виступальної частини bh має бути для парного симетричного ребра не менш від hw/ 30 + 40 мм, для однобічного ребра – не менш hw/24 + 50 мм; товщина ребра ts повинна бути не менше від

При зміцненні стінки поперечними і поздовжніми ребрами жорсткості моменти інерції їхніх перерізів мають задовольняти норми згідно з табл. 4.38 для поперечних ребер і табл. 4.39 – для поздовжнього (при одному поздовжньому ребрі)

Таблиця 4.38

Is/(hwt3w)

для поперечних ребер

0,75

0,80

0,62

1,44

0,50

2,80

0,40

4,60

0,33

6,60

У табл. 4.38 позначено:

Іs – момент інерції поперечного ребра;

twтовщина стінки балки;

=a/hw

де а – відстань між осями поперечних ребер жорсткості

Таблиця 4.39

Потрібний момент інерції перерізу поздовжнього ребра Isl

Граничні значення Isl

мінімальні

максимальні, що враховуються в розрахунку

0,20

(2,5-0,5 a/hw) a 2 t3w/hw

0,25

(1,5-0.4a/h)a2t3w / hw

0,30

1,5hw t3w

-

-

Примітка. При обчисленні Isl для проміжних значень h1 /hw дозволяється лінійна інтерполяція.

У табл. 4.39 позначено:

h1 – відстань від осі поздовжнього ребра жорсткості до осі найближчого пояса в зварних балках або до крайньої риски поясних кутників у балках з болтовими з'єднаннями;

a, hw – див. позначення в табл. 4.38;

Isl – момент інерції перерізу поздовжнього ребра;

twтовщина стінки балки.

У прогонових будовах мостів усіх призначень припускається розташування ребер на одній стороні стінки, а також розташування однобічних поперечних і поздовжніх ребер з різних сторін стінки.

Момент інерції однобічних ребер жорсткості обчислюється відносно нейтральної осі складеного перерізу, до складу якого входять власне ребро (плоске, кутникове або таврове) і ділянки стінки шириною b1 = 1t, що визначається згідно з 4.53.

Мінімальні розміри виступальної частини поздовжніх ребер жорсткості слід приймати відповідно до приведених вище вимог для поперечних ребер жорсткості.

При необхідності постановки ребер з більшим моментом інерції треба застосовувати замість смугових поперечні ребра жорсткості у вигляді кутників або таврів. Поздовжні ребра таврового перерізу припускається застосовувати для підкріплення стінки при їхньому розташуванні у середині коробчатої частини прогонової будови. У поздовжніх ребрах з кутника вертикальна полиця має бути повернена донизу.

4.130 У ребрах жорсткості, приварених до стінки балки, у місцях їхнього примикання до поясів балки, до ребер жорсткості іншого напрямку, а в автодорожніх мостах – і до фасонок в’язей, приварених до стінки балки, необхідно передбачати скруглені вирізи висотою 120 і шириною 50 мм; біля опорних ребер жорсткості припускається зменшувати ширину вирізу до 30 мм, а висоту – до 50 мм.

4.131 У місцях передачі зосереджених сил треба передбачати пригонку торців ребер жорсткості до листа пояса балки.

Кінці проміжних поперечних ребер жорсткості зварних балок мають, як правило, щільно примикати до поясних листів балок. Для забезпечення примикання припускається у всіх мостах постановка на кінцях ребер спеціальних перехідних деталей, у залізничних мостах – застосування кутникових ребер жорсткості, прикріплених до стінки за допомогою фрикційних з'єднань, а в автодорожніх, міських і пішохідних – приварювання ребер до поясів. При цьому торці поперечних ребер жорсткості, до яких прикріплюються поперечні ребра ортотропної плити автодорожньої проїзної частини, повинні бути приварені до поясів балки незалежно від знака напружень у поясі і з урахуванням вимог 4.166. Припускається влаштування обривів проміжних поперечних ребер жорсткості на стінці поблизу поясів з оформленням зони обриву ребра відповідно до вимог 4.163.

4.132 Поздовжні ребра жорсткості в зварних балках слід застосовувати лише в тих випадках, коли забезпечення місцевої стійкості за рахунок постановки самих лише поперечних ребер жорсткості і зміни товщини стінки виявляється недоцільним.

4.133 Ребра жорсткості, що приварюються до стінки або полички балки, паралельні до заводських або монтажних зварних стикових швів стінки або полички, необхідно віддалити від них на відстань не менше 10tw.

Віддалення пера або обушка кутника, який використовується у вигляді ребра жорсткості і прикріплюється до стінки болтами, від стикового зварного шва має бути не менш за 5tw.

4.134 Ребра жорсткості мають бути прикріплені суцільними двосторонніми швами.

Ребра жорсткості і шви, що прикріплюють їх до стінки, у місцях перетинання стикових швів стінки переривати не припускається.

У прогонових будовах усіх призначень у місцях перетинання ребер жорсткості необхідно пропускати безперервними поздовжні ребра і їхні шви, а поперечні ребра, крім опорних, переривати і прикріплювати до них кутовими швами; ці шви в розтягнутій зоні стінки повинні мати відношення катетів 1:2 (більший катет – на поздовжнім ребрі) і плавний перехід до основного металу.

При обриві поздовжніх ребер жорсткості біля болтового поперечного стику стінки оформлення зони обриву ребра повинне відповідати вимогам 4.163.