Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
452498_E16A0_lisoviy_v_p_otchenash_k_g_tokar_v_...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Вічний ануїтет (вічна рента)

Вічний ануїтет (вічна рента) ‑ визначена сума грошей, що надходить постійно з регулярною періодичністю.

Відомими прикладами вічної ренти виступають:

  1. консольвічна облігація, що була понад 200 років тому випущена британським урядом для консолідації старих боргів і донині обертається на ринку;

  2. дивіденди за привілейованими акціями.

Майбутня вартість вічної ренти, кожен член якої дорівнює позитивному числу D, нескінченно велика, тому ця величина не може розглядатися.

Дійсна вартість вічної ренти PVр визначається таким чином (формула 7.13):

(7.13)

де PVр – дійсна вартість вічної ренти;

D – постійні виплати доходу;

d – необхідна ставка доходу (дисконтна ставка).

Ануїтет із нерівномірним грошовим потоком (змінна рента) ‑ грошовий потік, регулярні (періодичні) надходження якого відрізняються між собою за величиною (члени ануїтету не є постійними величинами). Дійсна вартість ануїтету з нерівномірним грошовим потоком дорівнює сумі дійсних вартостей усіх платежів.

Дійсну вартість кожного платежу визначаємо відповідно до таблиць коефіцієнтів дійсної вартості грошових потоків.

Визначення прибутковості операцій

Ставка прибутковості (прибутковість)процентна зміна добробуту інвестора протягом періоду від початку до кінця року. Прибутковість цінних паперів (насамперед, акцій) визначається за такою формулою (формула 7.14):

(7.14)

де R ‑ прибутковість або ставка прибутковості по цінних паперах;

P0ціна цінного паперу на початку періоду;

Р1ціна цінного паперу наприкінці періоду;

div ‑ отримані в даний період дивіденди (виплати за цінним папером).

За умови володіння цінними паперами протягом періоду, який менший за рік, прибутковість розраховується за модифікованою формулою (формула 7.15):

(7.15)

де t ‑ строк, за яким визначається прибутковість, у днях.

Якщо за акціями виплачувалися дивіденди, але відсутнє зростання курсової вартості, то формула має такий вигляд (формула 7.16)11:

(7.16)

7.4 Оцінювання вартості цінних паперів

Визначення вартості акцій

Найважливішою характеристикою акції є її ринкова ціна (ринкова вартістьMarket Value, MV). Ринкова (курсова) ціна акції ‑ це ціна, за якою акція продається на вторинному ринку. Існує також така категорія, як справедлива ринкова вартість (Fair Market Value, FMV). Курс акції відношення ринкової ціни акції до номіналу у відсотках. Розмір курсу вимірюється в процентних пунктах.

Внутрішня вартість акції розглядається як дійсна (наведена) вартість усіх майбутніх потоків коштів, які, ймовірно, отримає власник цього цінного паперу за найближчі кілька років. Внутрішня вартість акції є орієнтиром для визначення оптимальної ціни купівлі цієї акції. Вважається, що поточна ринкова вартість цінного паперу згодом обов’язково має наблизитися до внутрішньої вартості. Якщо є можливість придбати акцію за курсом нижче, ніж отримана в результаті розрахунку внутрішня вартість, то інвестиції можуть уважатися вигідними. Якщо за акцію потрібно заплатити дорожче, то частина інвестицій не буде відшкодована майбутніми потоками коштів і вкладання коштів недоцільне.

Для обчислення внутрішньої (дійсної) вартості акцій враховуються 3 (три) величини:

  1. очікувана ціна продажу акцій наприкінці інвестиційного періоду (фундаментальний аналіз);

  2. дивіденди за певний інвестиційний період (як правило, максимальний строк – 5 (п’ять років);

  3. ставка дисконтування.

Оцінка акцій на підставі прибутків і дивідендів. Основною моделлю оцінки простих (звичайних) акцій є модель дисконтування грошових потоків, або дивідендів (Dividend Discount ModelDDM). За простими акціями грошові потоки формуються з очікуваних дивідендів і очікуваної ціни продажу акцій у майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]