Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крок 1_ЗЛП_2009.DOC
Скачиваний:
220
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
10.29 Mб
Скачать

Авітамінози

1. У дитини 3 років з диспепсією аліментарного характеру протягом 60 днів в перебігу захворювання відмічали прогресуючу кровоточивість ясен, наявність петехіальних крововиливів в шкірі та слизовій оболонці ротової порожнини, наявність перидентальної інфекції.. Вказані зміни характерні для:

A. *Авітамінозу С

B. Авітамінозу Д

C. Авітамінозу В1

D. Авітамінозу В6

E. Авітамінозу А

2. У працівників хімічного підприємства часто спостерігаються гепатити і гепатози, де провідним механізмом ушкодження клітин печінки є активація перекисного окислення ліпідів. Вживання якого вітаміну можна рекомендувати з метою захисту?

A * Вітаміну Е

B Вітаміну С

C Вітаміну Д

D Вітаміну К

E Вітаміну В1

3. У хворого після тривалого курсу протитуберкульозного лікування, яке включало ізоніазид, виникла анемія, стійка до препаратів заліза. Провідною ланкою її патогенезу вважається дефіцит

A * Вітиміну В6

B Вітиміну К

C Вітиміну В12

D Вітиміну С

E Вітиміну РР

Хвороби зубощелепної системи та органів ротової порожнини.

1. При огляді порожнини рота на слизовій оболонці щоки визначається щільна пляма білуватого кольору діаметром біля 1 см, яка трохи підвищується над рівнем слизової оболонки. Як називається цей патологічний процес?

A. *Лейкоплакія.

B. Еритроплакія

C. Карніфікація

D. Організація

E. Мукоїдне набухання

2. На вентральній поверхні язика у чоловіка з протезом на нижній щелепі виявлена щільна сіра бляшка неправильної форми з нерівною поверхнею з чіткими межами. При гістологічному дослідженні утворення відмічається збережена структура багатошарового плоского епітелію, потовщення його за рахунок шипуватого та базального шарів, гіперкератозу, акантозу; лімфомакрофагальна інфільтрація підлеглої сполучної тканини. Встановити діагноз.

A. *Лейкоплакія

B. Еритроплакія

C. Папілома

D. Рак на місці

E. Кондилома

3. У хворого спостерiгається хронiчний гiпертрофiчний гiнгiвiт, утворення зубо-ясенної кишенi, заповненої гнiйним ексудатом. При рентгенологiчному дослiдженнi виявлено резорбцiю кiсткової тканини стiнок лунок. Яке захворювання має мiсце?

A. * Пародонтит

B. Гострий гнiйний перiодонтит

C. Хронiчний перiодонтит

D. Фiброзна дисплазiя

E. Періостит

4. Хвора 46 рокiв доставлена в клiнiку iз спонтанним переломом нижньої щелепи в дiлянцi кута. В мiсцi перелому кiстка замiщена щiльнуватою бiлiсуватого кольору тканиною з бурими включеннями. При патогiстологiчному дослiдженнi виявлено острiвцi округлої форми, обмеженi цилiндричним i кубiчним епiтелiєм. В центрi - полiгональнi, зiрчастi, овальнi клiтини, якi утворюють сiтку. Як називаться виявлена пухлина?

A. * Амелобластома

B. Аденоматоїдна пухлина

C. Одонтогенна карцинома

D. Комплексна одонтома

E. Одонтоамелобластома

5. У хворого в дiлянцi нижнього латерального рiзця справа виявлено вогнищеве розростання м'яких тканин, яке виступає над рiвнем ясен, дiаметром 6 мм на широкiй нiжцi. Мiкроскопiчно: поверня вкрита багатошаровим плоским епiтелiєм, подекуди звиразкованим.Спостерiгаються хаотично розташованi пучки зрiлої сполучної тканини, невелика кiлькiсть кровоносних i лiмфатичних судин, периваскулярнi плазмоцитарно-лiмфоцитарнi iнфiльтрати. Hа окремих дiлянках - невеликi дiлянки остеоїдної речовини, оточенi остеобластами. Як називається виявлене утворення?

A. * Фiброзний епулiс

B. Папiлома

C. Ангiоматозний епулiс

D. Фiброма

E. Плоскоклiтинний рак

6. У жiнки 38 рокiв в товщi привушної залози виявлено пухлину, яка складається з окремих вузликiв, роздiлених прошарками сполучної·тканини. Патогiстологiчно виявляються клiтини епiдермоїдного типу, якi утворюють солiднi структури. Слизоутворюючi клiтини формують тяжi, що вистилають порожнини, заповненi слизом. Третiм елементом пухлини є дрiбнi клiтини з гiперхромним ядром. Про яку пухлину слiд думати?

A. * Мукоепiдермоїдна пухлина

B. Ациноклiтинна пухлина

C. Папiлярна цистаденома

D. Аденолiмфома

E. Аденокістозна карцинома

7. У хворого ознаки пульпіту. При огляді виявляється, що порожнина зуба і каріозна порожнина, яка сполучається з нею, виповнені грануляційною тканиною, ярко-рожевого кольору, яка кровоточить. Визначте вид пульпіту по характеру запалення.

A. *гранулюючий

B. гангренозній

C. серозний

D. гнійний

E. фіброзний

8. При профілактичному огляді робітників, пов’язаних з виробництвом каменевугільних смол, у деяких виникали у ротовій порожнині ділянки стовщення і ороговіння слизової оболонки, переважно щік, білястого кольору, з шорсткою поверхнею, не хворобливі. Про яку патологію йде мова?

A. *лейкоплакія

B. папіломатоз

C. глосит

D. стоматит

9. У хворого в обох щелепах рентгенологічно виявлено числені дефекти у вигляді гладкостінних округлих отворів. При гістологічному дослідженні – явища остеолізису і остеопорозу при явищах слабкого кісткоутворення. В сечі хворого знайдено білок Бенс-Джонса. Назвіть захворювання.

A. * Мієломна хвороба

B. Хронічний мієлолейкоз

C. Хронічний еритромієлоз

D. Гострий мієлолейкоз

E. Гострий недиференційований лейкоз

10. При огляді ротової порожнини чоловіка 50 років, який тривалий час палить цигарки на слизовій оболонці язика виявлено неправильної форми бляшку ілого кольору. Гістологічно виялено потовщення багатошарового плоского епітелію, паракератоз, гіперкератоз та акантоз. Вкажіть вид патологічного процесу.

A *Лейкоплакія

B Хронічний стоматит

C Гіпертрофічний глосит

D Авітаміноз А

E Кератоакантома

11. Під час автопсії тіла хворого, котрий помер від тяжкого ексикозу на грунті профузної діареї, виявлені такі зміни: слизова оболонка прямої та сигмовидної кишок на всьому протязі вкрита сіро-білими плівчастими нашаруваннями, що міцно з‘єднані з підлеглими тканинами, між плівками розташовані множинні великі й поверхневі виразки, вкриті згортками крові. Мікроскопічно діагностовано фібринозно-виразковий коліт. Яке захворювання проявляється такими змінами.

A * Бактерійна дизентерія.

B Колі-інфекція.

C Стафілококова інфекція.

D Ієрсініоз.

E Сальмонельози.

Хвороби ЦНС

1. Літня людина перенесла інфаркт правої півкулі головного мозку. Через рік, враховуючі відсутність рухомості в лівих кінцівках, проведена комп’ютерна томографія мозку, при якій в правій півкулі знайдена порожнина з гладкими стінками, заповнена ліквором. Який патологічний процес знайдено в головному

A. *Постінфарктна кіста

B. Гідроцефалія

C. Сіре пом’якшення мозку

D. Інфаркт мозку

E. Гематома

2. На розтині померлого 48 років виявлена обтурація просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім`яно-скроневій області лівої півкулі головного мозку -- вогнище кашеподібної консистенції сірого кольору. Найвірогідніше це:

A. *інфаркт

B. секвестр

C. гангрена

D. казеозний некроз

E. фібріноїдний некроз

3. При розтині померлого хворого на атеросклероз в головному мозку виявлено тромбоз гілки внутрішньої сонної артерії та сірого кольору вогнище вологого роз'якшення тканини. Який патологічний процес виявлен в головному мозку?

A. *Ішемічний інфаркт

B. Геморагічна інфільтрація

C. Гематома

D. Енцефаліт

E. Пухлина мозку

4. У хворого похилого віку виникло гостре порушення мозкового кровообігу з коматозним станом і смертельним наслідком. При розтині в правій півкулі головного мозку виявлена велика порожнина, заповнена кров'ю. Який патологічний процес виявлено в головному мозку?

A. *Гематома

B. Геморагічна інфільтрація

C. Інфаркт мозку

D. Діапедезний крововилив

E. Пухлина мозку

5. Хворий доставлений у лікарню в стані глибокої церебральної коми. Відомо, що за життя у нього мали місце періодичні приступи лихоманки. На секції виявлено забарвлення у сіро-аспідний колір головного мозку, лімфатичних вузлів, збільшених печінки і селезінки. Гістологічно в зазначених органах мав місце гемомеланоз і гемосидероз. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Малярії

B. Гемолітичної анемії

C. Адисонової хвороби

D. Септицемії

E. Чорної віспи

6. На розтині хворого, що помер з явищами набряку головного мозку з дислокацією стовбура, виявлені зміни м'якої мозкової оболонки: тьмяна, сірувато-зеленого кольору, потовщена. Який патологічний процес мав місце в м'якій мозковій оболонці?

A. *Дифузний гнійний лептоменінгіт

B. Менінгококовий лептоменінгіт

C. Туберкульозний лептоменінгіт

D. Злоякісна арахноїдендоліома

E. Гідроцефалія

7. При розтині померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий кольор. Що передувало виникненню данних змін?

A. *Гематома

B. Діапедезні крововиливи

C. Ішемічний інфаркт

D. Плазморагії

E. Абсцес

8. У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

A. * Ішемічний інсульт

B. Абсцесс мозку

C. Крововилив

D. Геморагічний інфаркт

E. Набряк мозку

9. На розтині померлого в підкоркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5 х 3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розмякшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулась у померлого?

A. *Гематома.

B. Геморагічне просякнення.

C. Ішемічний інфаркт.

D. Кіста.

E. Абсцес.

10. На розтині чоловіка, який тривалий час хворів на пресенільне недоумство виявлено: у головному мозку атрофія кори головного мозку, стоншення переважно лобних, скроневих та потиличних часток. Мікроскопічно: в корі атрофованих часток мозку знаходять старечі бляшки, пошкоджені нейрони, тільця Хірано. Який діагноз найбільш вірогідний?

A *Хвороба Альцгеймера

B Хвороба Крейтцфельда-Якоба

C Розсіяний склероз

D Хвороба Паркінсона

E Синдром Герстмана-Страусслера-Шейннера

11. При гепатоцеребральній дистрофії виникає надмірне накопичення токсичних доз міді в підкоркових ядрах. Ураженням яких структур головного мозку буде обумовлена клініка.

A *Огорожі

B Внутрішньої капсули

C Пташиної шпори

D Цибулини потиличного рогу

E Кінцевої стрічки

12. У чоловіка віком 30 років після струсу головного мозку виникла рвота. Який патогенетичний варіант рвоти спостерігається у цьому випадку?

A *Центральна, під впливом механічної травми.

B Центральна, під впливом активації рецепторів лабіринту.

C Вісцеральна, під впливом підразнення печінки і нирок.

D Гематогенно-токсична, під впливом токсинів із крові.

E Рефлекторна, під впливом підразнення блукаючого нерва шлунку.

13. У хворого, що перебуває в стані коми, розвинувся набряк головного мозку з прогресуючими розладами серцевої і дихальної функцій. Ураження якого відділу головного мозку призвело до життєво небезпечних процесів?

A * Довгастий мозок

B Мозочок

C Середній мозок

D Проміжний мозок

E Кора головного мозку

14. Хвора звернувся до невропатолога із скаргами на порушення ходи, рівноваги тіла, тремор тулуба і кінцівок, дискоординацію рухів, зміну почерку. У патогенезі наявних неврологічних розладів найімовірніше має значення порушення функції:

A * Мозочка

B Стовбура головного мозку

C Екстрапірамідної системи

D Кори головного мозку

E Лімбічної системи

Екзаменаційний тест 1998 р. “Крок 1 Лікувальна справа”

1. У хворого інфаркт передньої стінки лівого шлуночка. В басейні якої судини виникло порушення кровообігу?

A. Задньої міжшлуночкової гілки правої вінцевої артерії.

B. Лівої крайової гілки лівої вінцевої артерії.

C. Огинаючої гілки лівої вінцевої артерії.

D. Передсердно-шлуночкових гілок правої вінцевої артерії.

E. Передньої міжшлуночкової гілки лівої вінцевої артерії.

2. У хворого з підозрою на сепсис висіяно з крові епідермальний стафілокок. Стан хворого швидко покращився без антибактеріальної терапії. При повторному дослідженні відповідь від'ємна. Чим найімовірніше обумовлені такі лабораторні результати?

A. Неадекватні поживні середовища.

B. Незначна кількість мікроорганізмів у крові.

C. Неправильне транспортування матеріалів у лабораторію.

D. Контамінація досліджуваного матеріалу.

E. Недостатня кількість досліджуваного матеріалу при повторному посіві.

3. Пiсля авiакатастрофи у лікарню поступила людина з важкими ушкодженнями кiсток тазу, нижнiх та верхнiх кiнцiвок, черепа. Протягом першого тижня вона не просиналася. Що може бути причиною довготривалого сну?

A. Больовий шок.

B. Дефiцит збуджуючої нейротрансмiсiї.

C. Перерив висхiдной ретикулярної формації.

D. Ушкодження кiсток черепу.

E. Ушкодження мозочку.

4. У хворого мітральним стенозом з'явилася слабкість, задишка, ціаноз, набряки, розширилися межі серця. Ознаки, що спостерігаються, свідчать про розвиток:

A. Гіпертрофії міокарду.

B. Кардіосклерозу.

C. Недостатності коронарого кровообігу.

D. Міогенної ділятації.

E. Хронічної серцевої недостантості.

5. 9-рiчному хлопчику, який потрапив в ополонку, як першу допомогу призначили вану з температурою 40o С. Ця процедура спрямована на:

A. збiльшення тепловiддачi.

B. зменшення тепловiддачi.

C. збiльшення теплоутворення.

D. зменшення теплоутворення.

E. рiвновагу тепловiддачi i теплоутворення.

6. Хворий три мiсяці тому отримав травму голови, чує мову, розумiє її, але не може вiрно назвати предмет. В якiй звивинi кори великих пiвкуль є враження, якi викликали часткову афазiю?

A. Верхня лобна.

B. Верхня скронева.

C. Нижня лобна.

D. Середня лобна.

E. Середня скронева.

7. У чоловіка 60 років, який давно хворіє на туберкульоз і систематично одержував специфічне лікування знижена гострота слуху. Який засіб слід ВИКЛЮЧИТИ у зв'язку з цим із терапії, що йому призначається?

A. Етамбутол.

B. Ізоніазид.

C. Ріфампіцин.

D. Стрептоміцин.

E. Фтівазид.

8. Децеребровану кішку можна поставити на стіл, як ляльку. Проте тварина не зможе утримати рівновагу (зберегти антигравітаційну позу) при нахилах поверхні, на якій вона стоїть. Це є наслідком того, що у децереброваної кішки:

A. відсутні статичні вестибулярні рефлекси пози.

B. відсутні статичні шийні рефлекси пози.

C. відсутні стато-кінетичні рефлекси.

D. недостатньо ефективні статичні вестибулярні рефлекси пози.

E. недостатньо ефективні статичні шийні рефлекси пози.

9. 68-річний хворий на хронічний мієлолейкоз, у якого протягом 2 років на фоні лікування цитостатиками спостерігалась ремісія, госпіталізований із симптомами менінгіту. Аналіз крові: еритроцити - 2 Т/л, Hb - 3 ммоль/л, лейкоцити - 2 Г/л, бластні клітини - 38%, тромбоцити - 70 Г/л. Який головний патогенетичний механізм лежить в основі зміни перебігу лейкоза?

A. Приєднання інфекції

B. Зниження реактивності організму

C. Метастазування лейкозних клітин за межі системи крові

D. Панцитопенія

E. Пухлинна прогресія

10. У деяких людей внаслідок вживання в їжу молока часто спостерігається здуття живота, спазми, болі та пронос. Ці симптоми виникають через 1-4 години після споживання всього однієї склянки молока. Яким компонентом молока це зумовлено?

A. Глюкозою.

B. Лактозою.

C. Мальтозою.

D. Сахарозою.

E. Фруктозою.

11. У хворого спостерігаються дiарея, деменцiя, дерматит. Якi лiкарськi речовини повиннi входити до лiкувального комплексу?

A. Кобаламін.

B. Нiкотинамiд.

C. Пантотенат.

D. Рибофлавiн.

E. Тiамiнпiрофосфат.

12. Батьки 1-річної дитини звернулись зі скаргами на часте блювання у дитини, яке виникає після їжі. Волосся у дитини темне зі світлими прядями. В сечі виявлено фенілПВК та феніллактат. Порушення якого перетворення є найбільш імовірною причиною цього становища?

A. тир Ю ацетоацетат.

B. тир Ю меланин.

C. фен Ю тир.

D. фен Ю феніл ПВК.

E. фен Ю феніллактат.

13. Через 10 днів після втрати крові і лікування переливанням крові та кровозамінників, у 40-річного чоловіка з масою тіла 120 кг нормалізувалися показники гемодинамики, об'єм циркулюючої крові дорівнював 7.5 л, гематокрит 34 об%. Яке порушення об'єму крові є у хворого?

A. Нормоволемія проста

B. Нормоволемія олігоцитемічна

C. Гіперволемія проста

D. Гіперволемія олігоцитемічна

E. Гіперволемія поліцитемічна

14. Чоловік 40 років помилково прийняв ціаністий калій. Смерть наступила миттєво.

Дія ціаністого калію на які ферменти мітохондрій спричинила таке швидке отруєння?

A. НАД+-залежні дегідрогенази.

B. Цитохромоксидазу (аа3).

C. Цитохром В.

D. Цитохром С.

E. Флавінові ферменти.

15. Хворий звернувся зі скаргами на порушення зору,пов'язане із спуском вії, неможливістю повернути око вверх та всередину. При огляді у хворого відмічено, що око відведено назовні, зіниця розширена та не реагує на світло, хворий не бачить близько. Який нерв ушкоджено?

A. Блоковий

B. Відвідний

C. Зоровий

D. Окоруховий

E. Трійчастий

16. Новонародженому котеняті вводили сироватку, що містить антитіла проти факторів росту симпатичних нервів. Яке порушення функцій буде спостерігатися при цьому?

A. Гіперглікемія.

B. Мідріаз.

C. Підвищення збудливості міокарду.

D. Підвищення тонусу шлунку.

E. Посилення потовиділення.

17. У хворого С., який знаходиться в інфекційній лікарні у зв'язку з захворюванням на ботулізм, після повторного введення суміші антитоксичної протиботулінової сироватки розвився анафілактичний шок. Який основний механіз манафілаксії:

A. Взаємодія Т-лімфоцитів та медіаторів.

B. Взаємодія макрофагів та антигенів.

C. Взаємодія антигенів та IgE.

D. Взаємодія антигенів та IgM.

E. Взаємодія Т-лімфоцитів та тканинних базофілів

18. З метою підтвердження діагнозу "прогресуюча м'язова дистрофія" хворому було проведено біохімічне дослідження сечі. Поява якої сполуки в сечі у великій кількості може підтвердити наявність захворювання м'язів у даного хворого?

A. Гипурової кислоти.

B. Креатину.

C. Креатинину.

D. Порфиринів.

E. Сечовини.

19. Які з наведених груп препаратів, можуть стати причиною гіпертонічного кризу ?

A. Барбітурати.

B. Інгібітори моноаміноксидази.

C. Наркотичні анальгетики.

D. Сульфанiламiди.

E. Фенотіазини.

20. У хворого з хронічним гломерулонефритом виявлено набряки, АТ - 210/100 мм. рт.ст., частота серцевих скорочень - 85 за 1 хвилину, межі серця розширені. Що є провідним механізмом в розвитку артеріальної гіпертензії?

A. Підвищення активності симпато - адреналової системи

B. Гіперфункція серця

C. Активація ренін - ангіотензин - альдостеронової системи

D. Збільшення об'єму циркулюючої крові

E. Збільшення виділення вазопресину

21. Хворому з ринітом закапали в ніс ефедрину гідрохлорид. Закладеність носу зникла. При повторному введенні ступінь цієї реакції зменьшилася аж до повного зникнення. Чим це обумовлено?

A. Введення препарату неправильним способом.

B. Індивідуальною нечутливістю хворого до препарату.

C. Побічним ефектом препарату.

D. Сенсибілізацією до препарату.

E. Феноменом тахіфілаксії.

22. Жінка, незважаючи на відсутність клінічних та лабораторних ознак, впевнена що хвора на СНІД. Спроби лікаря переконати в протилежному сприймає як підтвердження діагнозу. В описаному іпохондричному стані основні симптоми належать до розладів:

A. Відчуття

B. Сприйняття

C. Емоцій

D. Мислення

E. Характеру

23. Група українських біологів відловлювала в Середній Азії піщанок. У деяких членів експедиції виявлено виразки на шкірі. Який вид найпростішого найбільш вірогідний збудник захворювання?

A. Balantidium coli

B. Plasmodium falciparum

C. Leischmania tropica mojor

D. Trypanosoma cruzi

E. Toxoplasma gondii

24. У чоловiка 76 рокiв знайдено значне збiльшення залишкового об'єму легень. Яке з захворювань може викликати цю зміну?

A. Пневмонiя.

B. Плеврит.

C. Бронхiт.

D. Емфiзема.

E. Туберкульоз легень.

25. Для моделювання кістково - мозкової форми гострої променевої хвороби кролик отримав дозу іонізуючого випромінювання 3 Гр. Через одну добу в периферичній крові спостерігалося : еритроцити - 4 Т/л, Hb - 7.8 ммоль/л, КП - 0.97, тромбоцити - 300 Г/л, лейкоцити - 10 Г/л, базофіли - 1%, еозінофіли - 5%, нейтрофіли - 87%, лімфоцити - 5%, моноцити - 2%. Який патогенетичний механізм є провідним в розвитку лейкоцитозу у даному випадку?

A. Збільшення утворення лейкоцитів в кістковому мозку

B. Стимуляція продукції лейкопоетинів

C. Перерозподіл лейкоцитів

D. Збільшення терміну життя опромінених лейкоцитів

E. Пригнічення руйнування лейкоцитів

26. У хворого виявлено гiперглiгемiю, глюкозурiю, полiдiпсiю, полiфагiю, полiурiю. З порушенням секреції якого гормона пов'язанi данi симптоми?

A. Антидiуретичний.

B. Атриопептид.

C. Глюкагон.

D. Iнсулiн.

E. Кортизол.

27. На аутопсію доставлене тіло молодої жінки після пологів. На розтині - печінка збільшена у розмірах, строката, тьмяна, з вогнищами некрозу. Мікроскопічно: у печінці виявляються крововиливи, некроз паренхіми, тромбоз судин, паренхіматозна білкова та жирова дистрофія гепатоцитів; у нирках - некроз епітелію канальців, крововиливи у інтерстиційну тканину, фібриноїдний некроз стінок судин. Крововиливи зустрічаються у головному мозку, серці, легенях, серозних оболонках. Головна причина загибелі - гепатаргія. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?

A. Еклампсія.

B. Токсична дистрофія печінки.

C. Вірусний гепатит.

D. Цереброваскулярна хвороба.

E. ДВЗ-синдром.

28. У жінки після пологів розвинувся гнійний ендометрит. Лікування антибіотиками-інгібіторами синтезу муреїну неефективне. На основі антибіотикограми призначено бактерицидний антибіотик широкого спектру дії. Через 6 годин у жінки раптово підвищилась температура до 40oС з ознобом, з'явились болі в литкових м'язах, кров'яний тиск 70/40 мм рт. ст., олігурія. Яка провідна причина такого стану?

A. Токсична дія препарату

B. Внутрішня кровотеча

C. Ендотоксичний шок

D. Септичний стан

E. Бактеріємія

29. У формуванні децеребраційної ригідності велику роль відіграє g-петля. Це підтверджується в експерименті, оскільки ступінь ригідності значно зменшується після руйнування таких структур спинного мозку:

A. бокових рогів.

B. задніх корінців.

C. задніх рогів.

D. передніх корінців.

E. передніх рогів.

30. Чоловіка 26 років турбує частий головний біль. Відомо, що на протязі 4 років хворий страждає на виразкову хворобу. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому для зняття головного болю?

A. Анальгин.

B. Ацетілсаліцилову кислоту.

C. Ібупрофен.

D. Індометацин.

E. Парацетамол.

31. У породіллі після відділення посліду почалася масивна кровотеча. Чим допомогти у цьому випадку?

A. Вікасол.

B. Кальцiю хлорид.

C. Кислота амінокапронова.

D. Тромбін.

E. Фібрінолізин.

32. При розтині померлої 45 років - на симетричних ділянках обох щок - червонувато-буруваті плями, що з'єднуються на переніссі. Серце збільшене, стулки аортального клапану ущільнені, потовщені, з тромботичними накладеннями. Нирки збільшені. Мозковий шар темно-червоний, корковий шар сірувато-буруватий з червоними напівпрозорими крапками. Мікроскопічно - у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця; потовщення базальних мембран капілярів клубочків, які мають вигляд дротяних петель, подекуди у капілярах - гіалінові тромби та вогнища фібріноїдного некрозу. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Ревматична вада серця.

B. Системний червоний вовчак.

C. Септичний ендокардит.

D. Підгострий гломерулонефрит.

E. Атеросклеротична вада серця.

33. У хворого, який тривалий час знаходився у вiдрядженнi в однiй з африканських країн, неодноразово діагностували "дизентерію" без ефективного лікування. Яке протозойне захворювання можна припустити у хворого?

A. Амебiаз.

B. Лямблiоз.

C. Трихомоноз.

D. Трипаносомоз.

E. Токсоплазмоз.

34. Чоловіку 50 років, який сраждає на хронічний алкоголізм, для купіювання агресії та марення була зроблена ін'єкція аміназину у вену. Хворий втратив свідомість. Яка найбільш імовірна причина ускладнення, що виникло?

A. Блокада ретикулярної формації.

B. Порушення коронарного кровообігу.

C. Ортостатичний колапс.

D. Дисбаланс окислювальних процесів мозку.

E. Гальмування лімбічної системи.

35. При визначенні розмірів серця встановлено: верхня його межа знаходиться на рівні верхніх країв третіх ребер, права межа - на 4 см праворуч від правого краю грудини, верхівка - на рівні п'ятого міжребір'я на 1 см не досягаючи лівої середньоключичної лінії. Дайте оцінку розмірів серця.

A. Розміри серця нормальні.

B. Розміри серця зменшені - верхня його межа зміщена донизу.

C. Розміри серця зменшені - права його межа зміщена ліворуч.

D. Серце збільшене - верхня його межа зміщена догори.

E. Серце збільшене - права його межа зміщена праворуч.

36. При ендоскопії на слизовій оболонці тонкої кишки видно колові складки і сосочок. Яку частину якої кишки бачить лікар?

A. Верхня частина дванадцятипалої кишки.

B. Кінцева частина клубової кишки.

C. Нижня частина дванадцятипалої кишки.

D. Низхідна частина дванадцятпалої кишки.

E. Початкова частина порожньої кишки.

37. Хлопчик 3-х років, що хворіє на хронічну пневмонію, має низькі показники системи В-лімфо- цитів. Встановлено діагноз: гіпогамаглобулінємія Бруттона. Вкажіть наслідок недостатності системи В-лімфоцитів:

A. Зниження стійкості організму до піогенної кокової флори

B. Зниження стійкості організму до вірусів

C. Зниження стійкості організму до грибкової і туберкульозної інфекції

D. Відсутність реакції відторгнення трансплантанту

E. Підвищення ризику розвитку пухлини в організмі

38. Чоловік 66 років звернувся за медичною допомогою у зв'язку з різким болем у серці, котрий ірадіював у ліву верхню кінцівку, та задишкою. Артеріальний тиск у нього 100/50 мм. рт. ст., пульс 90 за хв.,на ЕКГ - гіпоксія міокарду передньої стінки лівого шлуночка. Він вмер за 2 доби після звернення за допомогою. При розтині у внутрішніх органах гостре венозне повнокрів'я. Серце із розширеними порожнинами шлуночків. У передній стінці лівого шлуночка міокард з жовтуватими тьмяними осередками, загальними розмірами 3.5 х 4 см, подекуди на всю товщу стінки. Коронарні артерії серця з атеросклеротичними бляшками, просвіти їх місцями різко звужені. В інтимі аорти велика кількість жовтувато-білуватих бляшок, легені тістуваті. Для якого патологічного процесу характерні наведені клініко-морфологічні дані?

A. Великовогнищевий (постінфарктний) кардіосклероз.

B. Дрібновогнищевий (атеросклеротичний) кардіосклероз.

C. Гострий інфаркт міокарду.

D. Жирова дистрофія міокарду.

E. Міокардит.

39. У хворого на 7-й день після крововтрати, викликаної травмою, в крові знайдено: еритроцитів - 2.8 Т/л, Hb - 3.9 ммоль/л, ретикулоцитів - 15%, в мазку знайдено ацидофільні та поліхроматофільні нормобласти. Який найвірогідніший механізм появи регенераторних форм еритроцитів в крові?

A. Вихід з депо крові

B. Підвищення проникності гематокістковомозкового бар'єру

C. Підвищення регенерації еритроцитарного ростка кісткового мозку

D. Пригнічення дозрівання еритроїдних клітин в кістковому мозку

E. Пригнічення синтезу ингібітору еритропоетину

40. Після пережитого нервового зворушення жінка на протязі кількох днів погано спить. Якому снодійному препарату треба віддати перевагу для лікування такої форми безсоння?

A. Фенобарбітал.

B. Барбаміл.

C. Хлоралгідрат.

D. Етамінал-натрій.

E. Нітразепам.

41. У хворого через 7 років після резекції шлунка в зв'язку з виразкою виникла гіперхромна анемія та фунікулярний мієлоз. Який патогенетичний механізм змін в спинному мозку ймовірніший?

A. Гіпоксичне ушкодження при анемії

B. Накопичення метилмалонової кислоти при дефіциті ціанокобаламіну

C. Порушення синтезу ДНК при дефіциті ціанокобаламіну

D. Дефіцит фолієвої кислоти

E. Дефіцит залізовмісних ферментів

42. Визначення розмірів печінки дозволило встановити, що по правій середньоключичній лінії: верхня її межа знаходиться на рівні IV міжребір'я, нижній її край виступає з-під реберної дуги на 4 см. Оцініть розміри печінки.

A. Розміри печінки нормальні.

B. Печінка зменшена - верхня її межа зміщена донизу

C. Печінка зменшена - нижня її межа зміщена догори

D. Печінка збільшена - верхня її межа зміщена догори

E. Печінка збільшена - нижня її межа зміщена донизу

43. У вірусологічній лабораторії для виділення вірусу грипу заражені в хоріон-алантоїсну оболонку (ХАО) курячі ембріони. Після періоду інкубації необхідно зробити висновок про наявність вірусу в ембріоні. Що є показником наявності вірусу грипу в курячому ембріоні?

A. Вогнищеве ураження та РЗК з алантоїсною рідиною.

B. Поява крововиливів на ХАО та реакція гемаадсорбції.

C. Помутніння алантоїсної рідини та реакція преципітації.

D. Поява крововиливів на ХАО та реакція гемаглютинації.

E. Поява набряку з ділянками некрозу та реакція гемаглютинації.

44. В інфекційне відділення поступив хворий в тяжкому стані і t =39,8оС. При спинномозковій пункції рідина була мутна та витікала цівкою. Лікар установив діагноз - менінгіт. Які реакції експрес-діагностики можна використовувати для підтвердження діагнозу?A. Реакція преципітації в гелі.

B. Реакція імунофлюоресценції.

C. Мікроскопія мозку за Грамом.

D. Реакція аглютинації.

45. За допомогою карiотипування дитини виявили три хромосоми 21-ї пари. Вкажіть фенотипічний прояв цієї мутації:

A. синдром Патау.

B. синдром Едвардса.

C. синдром Дауна.

D. синдром Шерешевського-Тернера.

E. синдром полiсoмii У.

46. Яке середовище слід замовити лікарю для висiву кровi на стерильнiсть:

A. середовище Ру

B. середовище Ресселя

C. середовище Плоскирева

D. цукровий бульон

E. скошений МПА

47. У хворого на емфізему було досліджено функціональний стан дихальної системи. Вкажіть, що є характерним для цього стану.

A. Збільшення залишкового об'єму.

B. Збільшення життєвої ємкості легень.

C. Збільшення резервного об'єму вдиху.

D. Зменшення загальної ємкості легень.

E. Зменшення резервного об'єму вдиху.

48. В опікове відділення областної лікарні поступив пацієнт з опіками III-Б ступеня на 20% поверхні тіла. Який з перерахованих імунодефіцитних станів може розвинутися у цього хворого?

A. Зниження рівня імуноглобуліну.

B. Клітинні імунодефіцити.

C. Порушення фагоцитозу.

D. Порушення системи комплементу.

E. Комбіновані клітинні і гуморальні імунодефіцити.

49. У хворого вiдмiчено полiурiю, полiдипсiю, вмiст цукру в кровi (4,46 ммоль/л). Цукор в сечi вiдсутнiй. Якою буде питома вага сечi ?

A. Нижче 1,005.

B. Вiд 1,005 до 1,010.

C. Вище 1,010.

D. Вище 1,030.

E. Коливання в рiзних межах.

50. Лікування дитини 8 років з бронхопневмонією пеніциліном протягом тижня не дало клінічного ефекту. Дані серологічного дослідження: титр антипневмококових антитіл зріс в 2 рази, антимікоплазменних у 8 раз. Який антибіотик доцільно призначити для лікування дитини?

A. Хлорамфенікол

B. Еритроміцин

C. Оксацилін

D. Ампіцилін

E. Цеіамізин

51. У хворого спостерігається порушення присмеркового зору. Вкажіть клітини, функція яких порушена:

A. Колбочкові нейросенсорні клітини.

B. Палочкові нейросенсорні клітини.

C. Біполярні нейрони.

D. Горизонтальні нейрони.

E. Гангліонарні нейрони.

Клінічна ситуація до тестових завдань № 52-53.

Хворий 22 років скаржиться на різкий біль у животі, який з'явився раптово 2 години потому, загальну слабкість. При обстежені визначений діагноз: проривна виразка шлунка. Хворого прооперовано. Під час операції виявлено наскрізний отвір діаметром 3 мм на передній стінці шлука в середній третині, ближче до малої кривизни.

52. Яка частина шлунка ймовірніше всього уражена?

A. Corpus.

B. Fundus.

C. Pars cardiaca.

D. Pars pylorica.

53. Який шар шлунка був уражений патологічним процесом в останню чергу?

A. Tunica mucosa.

B. Tunica muscularis.

C. Tunica submucosa.

D. Tunica serosa.

54. Жiнка 25 рокiв надiйшла в клiнiку з дiагнозом: третя вагiтнiсть, 18 тижнiв. Загроза перериву вагiтностi. Яка комбінація Rh-факторів у батьків та плода може бути причиною перерива вагітності?

Rh-фактор у матерi Rh-фактор у батька Rh-фактор у плода

A. -- -- --

B. -- + +

C. + -- --

D. + -- +

E. + + +

55. Інкапсульовані личинки Trichinella spiralis потрапили у травний тракт людини. Що відбудеться із ними далі?

A. Перетравляться разом із м'ясом.

B. Потраплять назовні з фекаліями.

C. Потраплять у кровотік.

D. Мігрують у печінку.

E. Перетворяться у статевозрілу форму.

56. Після перенесеної стрептококової інфекції у хворого з'явились набряки. Був зроблений аналіз сечі, який дозволив поставити діагноз: гострий гломерулонефрит. Наявність яких патологічних змін в сечі ймовірніше підтверджують діагноз?

A. Свіжі еритроцити

B. Білок з високою молекулярною масою і вилужені еритроцити

C. Білок тільки з низькою молекулярною масою (до 40000)

D. Підвищена екскреція натрію

E. Лейкоцитурія без гематурії

57. Фермент трипсин виділяється підшлунковою залозою у вигляді неактивного проферменту трипсиногену. Який механізм активації трипсиногену?

A. Алостерична активація.

B. Збільшення синтезу de novo на генетичному рівні.

C. Зміна четвертинної структури молекули.

D. Фосфорилювання молекул.

E. Обмежений протеоліз.

58. У хворого хронічним алкоголізмом 55 років спостерігається порушення координації рухів та рівноваги внаслідок пошкодження структурних елементів мозочку. Враження яких клітин мозочку можливо припустити у першу чергу?

A. Грушеподібних клітин

B. Кошикоподібних клітин

C. Зіркоподібних клітин

D. Клітин Гольджи

E. Клітин -зерен

59. У хворого після вживання м'ясних консервів домашнього приготування виявлено: порушення акомодації, розлади ковтальної та дихальної функцій. Який препарат найдоцільніший для специфічного лікування ще до встановлення лабораторного діагнозу?

A. Типоспецифічну імунну сироватку

B. Плацентарний гама-глобулін

C. Анатоксин

D. Полівалентну специфічну сироватку

E. Нативну плазму

60. У хворого, доставленого в відділення реанімації з діагнозом "Гостра лівошлуночкова недостатність", стан погіршився, виник набряк легень. Яке порушення периферичного кровообігу в легенях є причиною їх набряку?

A. Артеріальна гіперемія нейротонічного типу

B. Артеріальна гіперемія нейропаралітичного типу

C. Артеріальна гіперемія метаболічного типу

D. Ішемія

E. Венозна гіперемія

61. При важкій формі цукрового діабету розвивається ацидоз. Компоненти якої буферної системи змінюються в першу чергу?

A. Бікарбонатної.

B. Фосфатної.

C. Гемоглобінової.

D. Оксигемоглобінової.

E. Білкової.

62. Жінці 58 років проведено повне видалення матки з придатками, після чого виділення сечі припи- нилося. При цистоскопії (огляді сечового міхура): міхур сечі не містить, з устів сечоводів сеча не поступає. Який відділ сечовидільної системи найбільш імовірно було ушкоджено під час операції?

A. Pelves renales.

B. Urethra.

C. Vesica urinaria.

D. Ureteri.

E. Ren.

63. У приміщенні виявленні дрібні (2 - 3 мм), плоскаві, стрибаючі, кровосмоктущі комахи. Їх черво- подібні личинки розмножились у щілинах підлоги. Збудників якої хвороби можуть переносити ці комахи:

A. Чума.

B. Сона хвороба.

C. Хвороба Чагаса.

D. Поворотний тиф.

E. Гельмінтози.

64. У лікарню поступив хлопчик 9 років з набряками. Зниження концентрації яких білків крові є причиною цього явища?

A. Альбумінів.

B. Протамінів.

C. Глобулінів.

D. Гемоглобіну.

E. Гістонів.

65. Повне аеробне окислення глюкози дало 54 молекули СО2. Скiльки молекул глюкози окислилося:

A. 3 молекули.

B. 6 молекул.

C. 9 молекул.

D. 12 молекул.

E. 15 молекул.

66. У хворого спостерігається тремор та судоми, що викликано порушенням мієлінізації нервових волокон центральної нервової системи. Функція яких клітин страждає при цьому захворюванні?

A. Волокнистих астроцитів.

B. Епендимогліоцитів.

C. Мікрогліоцитів.

D. Олігодендроцитів.

E. Протоплазматичних астроцитів.

67. Хворий 50 років скаржиться на поганий апетит, схуднення, слабкість, болі в ділянці шлунка, відрижку. При лабораторному дослідженні: Hb 90 г/л, ер. 2х1012/л, шлункова секреція 0,4 л, рН шлункового соку - 7. Діагностовано перніціозну анемію. Недостатність якої сполуки є причиною захворювання?

A. Пепсину.

B. Реніну.

C. Секретину.

D. Соляної кислоти.

E. Фактора Касла.

68. У хворого з гіпертонічною кризою розвився набряк легень. Що є головним фактором в патогенезі цього стану?

A. Підвищення артеріального тиску

B. Підвищення проникності судин малого кола

C. Підвищення гідростатичного тиску в капілярах легень

D. Підвищення опору легеневих судин

E. Зниження онкотичного тиску плазми крові

69. Дівчина 17 років під час тренування розтягнула м'язи правої руки. Об'єктивно: у хворої неможливе відведення плеча. Які м'язі наймовірніше ушкоджені у даної хворої?

A. M.brachialis et teres major.

B. M.deltoideus et rhomboideus.

C. M.deltoideus et supraspinatus.

D. M.deltoideus et coracobrachialis.

E. M.teres minor et major.

70. Хворому, що потрапив у автомобільну аварію, в ургентному порядку проведена пересадка нирки. Який препарат слід включити у післяопераційну терапію для успішного прижилення пересадженого органу?

A. Азатіопрін.

B. Левамізол.

C. Пірогенал.

D. Продігіозан.

E. Тималін.

71. Результати мікробіологічних досліджень у хворого з ексудативним плевритом, з ексудату: тонкі, злегка вигнуті кислотостійкі палички; результат посіву на спеціальні середовища через 5 днів негативний. Який засіб етіотропної дії є найбільш доцільним?

A. Антибіотики широкого спектру дії

B. Цефалоспорини другого покоління

C. Сульфаніламідні хіміопрепарати

D. Антимікобактеріальні препарати

E. Антимікотичні антибіотики

72. Який антибіотик викликає значне пригнічення кровоутворення, обумовлене генетичною ензимопатією?

A. Ампіцилін.

B. Ерітроміцин.

C. Левоміцетин.

D. Олеандоміцину фосфат.

E. Тетрациклін.

73. Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень, 48 років, скаржився на загальну слабкість, зменшення добового виділення сечі, набряки тулуба та кінцівок, підвищення артеріального тиску до 180/90 мм. рт. ст. В аналізі сечі - підвищення кількості білку, гіалінові та зернисті циліндри, еритроцити. Ще через місяць хворий помер від ниркової недостатності. При розтині тіла знайдено збільшення серця та великі "сальні нирки" (маса нирок - 240,0-260,0г). Яким з захворювань ускладнився фіброзно-кавернозний туберкульоз легень?

A. Гломерулонефритом.

B. Нефротичним синдромом.

C. Амілоїдозом.

D. Пієлонефритом

E. Нефросклерозом.

74. Чоловік 76 р., з 50 років страждав підвищенням артеріального тиску. 2 доби тому гостро виник головний біль, з`явились мовні порушення та в`ялість у правих кінцівках. Ще за 2 доби хворий втратив свідомість і вмер. При розтині: в головному мозку різкий набряк, артерії основи з великою кількістю жовтуватих та білуватих бляшок, а в лівій гемісфері осередок 5 х 4 х 3 см, який являє собою порожнину, заповнену рідкою кров`ю та її сгортками. Для якої цереброваскулярної хвороби характерні наведені зміни в головному мозку ?

A. Транзиторна ішемія

B. Геморагічний інфаркт

C. Ішемічний інфаркт

D. Гематома

E. Киста

75. У посіві з мигдалин у хворого на ангіну знайдено кулястої форми мікроорганізми, розташовані короткими ланцюжками. Які мікроорганізми виявлено?

A. Стрептококи.

B. Стафілококи.

C. Мікрококи.

D. Диплококи.

E. Тетракоки.

76. Який з процесів супроводжується втратою біологічної активності білка?

A. Висолювання білка.

B. Денатурація.

C. Електрофорез білка.

D. Ультрацентрифугування.

E. Хроматографія білка.

77. У хворого з виразковим ураженням кишечнику у рідких фекаліях зі слизом виявлено кров. Яку протозойну хворобу найбільш імовірно припустити?

A. Лямбліоз

B. Амебіаз

C. Токсоплазмоз

D. Трихомоноз

E. Лейшманіоз

78. При мікроскопічному дослідженні мокротиння у чоловіка, який приїхав з Далекого Сходу, виявлено яйця золотистого кольору, овальні, розміром близько 0,1 мм (хворий скаржиться на біль у грудях, кашель з виділенням мокротиння з домішками крові). Який діагноз найбільш вірогідний:

A. Шистосомоз

B. Парагонімоз

C. Опісторхоз

D. Дікроцеліоз

E. Акаридоз

79. Жінка 50 років після перенесеного тонзиліту на протязі 20 років періодично страждала серцевою недостатністю. Померла від набряку легень. При розтині: серце масою - 480 гр., стулки мітрального клапану деформовані, потовщені, кам`янисті. Порожнини лівого шлуночка та правого передсердя збільшені. У черевній та плевральних порожнинах - накопичення вільної прозорої рідини. Печінка, селезінка та нирки різко ущільнені, синюшні. Легені тістуваті, червоно-буруваті. Якою хворобою страждала пацієнтка у даному випадку ?

A. Атеросклеротична вада серця

B. Ревматична вада серця

C. Ендокардит

D. Міокардит

E. Кардіосклероз

80. Хворий 23 років скаржиться на головний біль, зміну зовнішнього вигляду (збільшення розмірів ніг, пальців рук, рис обличчя), огрубіння голосу, погіршення пам'яті. Захворювання почалося 3 роки тому без видимих причин. При огляді - збільшення надбрівних дуг, носа, язика, цукор крові в нормі. Аналіз сечі без особливих змін. Яка найбільш імовірна причина такого стану?

A. Гіперпродукція кортикостероїдів.

B. Гіперпродукція соматотропіну.

C. Недостатність альдостерону.

D. Недостатність глюкагону.

E. Недостатність тироксину.

81. Лікар складає план лікування хворого на виразкову хворобу шлунка. Яку з перелічених фармакологічних груп треба обов'язково використати?

A. Блокатори Н1-гістамінових рецепторів.

B. Блокатори Н2-гістамінових рецепторів.

C. Блокатори кальційових каналів.

D. Нестероїдні протизапальні засоби.

E. Стероїдні протизапальні засоби.

82. Введення якого препарату може викликати гемоліз еритроцитів при генетичній недостатності ферменту глюкозо-6-фосфатдегідрогенази?

A. Акрихіну.

B. Бігумалю.

C. Прімахіну.

D. Хінідіну сульфат.

E. Хлоридіну.

83. При перкусії правої легені визначено, що її нижній край проектується по: середній ключичній лінії - на VI ребро; передній пахвовій - на VII ребро; середній пахвовій на VII ребро; задній пахвовій - на IХ ребро; лопатковій - на Х ребро; паравертебральній - на ХІ ребро.

Оцініть положення нижнього краю правої легені.

A. Зміщений догори по середньоключичній лінії;

B. Зміщений догори по передній пахвовій лінії;

C. Зміщений догори по середній пахвовій лінії;

D. Зміщений догори по задній пахвовій лінії.

E. Незміщений.

84. У хворого необхідно зменшити тонус артеріальних судин опору. Для цього доцільно призначити:

A. a-адреноблокатори.

B. b-адреноблокатори.

C. a- та b-адреноблокатори.

D. М-холіноблокатори.

E. Н-холіноблокатори.

85. Якi з перелiчених захворювань є наслiдком порушення кiлькостi Х-хромосом:

A. синдром Дауна

B. гемофiлiя

C. суперчоловiк

D. синдром Клайнфельтера

E. дальтонiзм

86. В генній інженерії і біотехнології широко використовуються гени, які отримують шляхом синтезу ДНК на іРНК. Вкажіть, за допомогою якого основного ферменту здійснюється синтез таких генів.

A. ДНК-полімераза.

B. Лігази.

C. Ревертази.

D. Рестриктази.

E. РНК-полімерази.

87. У мезенцефальної кішки зруйнували чотиригорбикову структуру. Які рефлекси зникнуть внаслідок цього?

A. Випрямлення голови.

B. Випрямлення тулуба.

C. Первинні орієнтувальні.

D. Стато-кінетичні на рух з кутовим прискоренням.

E. Стато-кінетичні на рух з лінійним прискоренням.

88. Хворий скаржиться на болi в ампутованiй нозi. Який найбільш імовірний механiзм цього явища ?

A. Гiперчутливiсть нейронiв ноцiцептивної системи.

B. Зниження тонусу ендогенної опiатної системи.

C. Пiдвищення стимуляцiї центральних (адренореактивних) структур.

D. Порушення воротного контролю.

E. Формування невроми в культi нерва.

89. У пацієнта із застійною серцевою недостатністю застосування серцевих глікозидів зумовлене їх позитивним інотропним ефектом, який виявляється:

A. зростанням венозного тиску.

B. зростанням сили скорочень серця.

C. зростанням частоти серцевих скорочень.

D. посиленням провідності серця.

90. На пелюшках новонародженої дитини знайдені темні плями, що свідчать про формування алкаптона з гомогентизиновой кислоти. З порушеннням обміну якої сполуки це пов'язано?

A. Гистидіну.

B. Метіоніну.

C. Тирозіну.

D. Триптофану.

E. Холестерину.

91. У чоловіка 62 років діагностована злоякісна епітеліальна пухлина респіраторного відділу носовоі порожнини праворуч. Який епителій найбільш вірогідно є джерелом розвитку пухлини?

A. Багатошарний плоский зроговілий.

B. Багатошарний плоский незроговілий.

C. Одношарний багаторядний миготливий.

D. Перехідний.

E. Одношарний плоский.

92. Чоловік 42 років звернувся до медпункта з приводу різаної рани нижньої поверхні плеча. Об'єк- тивно: затруднено згибання кисті. Які з вказаних м'язів ймовірніше всього ушкоджені у хворого?

A. M.brachialis, m.biceps brachii.

B. M.biceps brachii, m.anconeus.

C. M.coracobrachialis, m.supraspinatus.

D. M.deltoideus, m.infraspinatus.

E. M.deltoideus, m.biceps brachii.

93. У жінки 56 років при проведенні рН-дослідження шлункового сока виявлена тотальна гіперацид- ність. З порушенням фукції яких клітин епителія шлунку це найбільш вірогідно може бути пов'язане ?

A. Головних екзокриноцитів

B. Шийних мукоцитів

C. Додаткових мукоцитів

D. Паріетальних екзокриноцитів

E. Ендокриноцитів

94. До лікаря звернувся хворий, клінічна картина якого характеризувалась гострим початком, появленням жовтушності склер, слизових оболонок та шкіри. Поліпшення самопочуття співпадає з початком жовтушного періоду. Із епіданамнезу відомо, що хворий за 15-45 діб до з'явлення ознак хвороби вживав воду із підозрілого джерела,. Лікар встановив діагноз - вірусний гепатит А. Які дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A. Імуноферментативні реакції.

B. Реакція вірусної нейтралізації.

C. РНГА.

D. Вірусологічний метод.

E. Непрямий метод імунофлуоресценсії.

95. У юнака 17 років виявлені ознаки затримки статевого розвитку, ріст 184 см, будова тіла астенічна. Вторинні статеві ознаки слабо розвинуті. Статевий хроматин відсутній. В 4-річному віці переніс епідемічний паротит. Що ймовірніше є причиною гіпогонадизму?

A. Дефіцит гонадоліберину

B. Дефіцит гонадотропінів

C. Крипторхізм

D. Орхіт

E. Хромосомні аномалії (ХХY)

96. На розтин доставлено тіло 39-річного чоловіка з ознаками кахексії. Близько 5 років тому він переніс кілька оперативних втручань. За останні 2 роки значно схуд, спостерігалася лихоманка невідомого походження та діарея. Впродовж останнього півріччя неодноразово діагностувалася пневмонія. При макро- та мікроскопичному дослідженні виявлено двохсторонню полісегментарну пневмонію. Лікувався в медичних стаціонарах. При бактеріологічному обстеженні матеріалу з ле- гень знайдені пневмоцисти. Яке з захворювань ймовірніше мало місце у даного померлого?

A. ВІЛ - інфекція.

B. Рак товстої кишки.

C. Хронічна дизентерія.

D. Сепсис.

E. Туберкульозний коліт.

97. З опікової рани було виділено кулясті грам-позитивні бактерії, які розташовувалися в мазках у вигляді неправильних скупчень, а також грамнегативні палички. Крім цього, гнійні виділення з рани мали зелений колір. Які мікроорганізми викликали гнійно-септичну опікову інфекцію?

A. Стафілококи та Pseudomonas aeruginosa.

B. Стафілококи та Klebsiella pneumoniae.

C. Стафілококи та Proteus vulgaris.

D. Стафілококи та Proteus mirabilis.

E. Стафілококи та Escherichia coli.

98. У хлопчика 2 років після перенесенного запального захворювання носоглотки виникли різкі болі у правому вусі. При обстеженні виявлено запалення середнього вуха. Через які анатомичні утворення ймовірніше всього проникла інфекція у поржнину середнего вуха із носоглотки?

A. Сanaliculus chordae tympani

B. Сanaliculus tympanicus

C. Canaliculi caroticotympanici

D. Semicanalis m. tensoris tympani

E. Semicanalis tubae auditive

99. В експерименті щуру ввели смертельну дозу стрихніну у вогнище запалення, проте тварина не загинула. Який механізм запобігає загибелі тварини?

A. Утворення запального бар'єру

B. Підвищення неспецифічної ферментативної активності

C. Тромбоз прилеглих кровоносних судин

D. Порушення відтоку по лімфатичним судинам

E. Блокада позасудинного тканинного транспорту

100. У хворого розвинувся дизбактерiоз кишечника. Синтез якого вiтамiну при цьому порушено?

A. вiтамин А.

B. вiтамин В.

C. вiтамин С.

D. вiтамин Д.

E. вiтамин К.

101. Проводять дослідження на ізольованій збудливій клітині. Встановлено, що її збудливість зменши- лась. Зменшення концентрації яких іонів є найбільш ймовірною причиною зміни збудливості клітини?

A. Калію в клітині.

B. Натрію в клітині.

C. Калію в позаклітинному розчині.

D. Натрію в позаклітинному розчині.

E. Хлору в позаклітинному розчині.

102. Новонароджена дитина відмовляється від їжі, в неї розвивається блювання, пронос, а з часом появилося помутніння кришталика. Цукор крові - 8,5 ммоль/л, цукор сечі - 1%. Який стан найбільш імовірно спостерігається у дитини?

A. Алкаптонурія.

B. Галактоземія.

C. Тирозиноз.

D. Фенілкетонурія.

E. Цистонурія.

103. В інфекційне відділення поступила дівчина 7 років з дифтерією. У відділеннях із зіву знайдено Сorinebacterium diphteriae, яка продуктує токсин білкового походження - інгібітор транслокази, що бере участь у синтезі білка. Який механизм інгібірування транслокази дифтеринним токсином?

A. Алостерична інактивація.

B. Вилучення сигнальної послідовності.

C. Ковалентна модифікація.

D. Пригнічення синтезу.

E. Протеоліз.

104. Людина знаходилась протягом 5 годин у гарячому цеху з температурою повітря 34oС.

Який механізм є провідним для підтримування температурного гомеостазу?

A. Значне зменшення енергетичного обміну

B. Збільшення випаровування при посиленні потовиділення

C. Збільшення теплопроведення

D. Збільшення тепловипромінювання

105. У хворого з метастазами раку легень введення цитостатиків спочатку призвело до гальмування їх росту, а потім метастази знову почали розростатись. Який найбільш вірогідний механізм вторинного росту метастазів?

A. Відсутність контактного гальмування.

B. Відсутність ліміту Хейфліка.

C. Збільшення генетичної гетерогенності клітин пухлини.

D. Збільшення споживання амінокислот для росту пухлини.

E. Збільшення споживання глюкози для росту пухлини.

106. У жінки в період пологів виникло передчасне відшарування плаценти і розгорнулась картина шоку. При заборі крові з вени для лабораторного аналізу кров зсідається в шприці. Діагностовано гострий ДВЗ - синдром. Який патогенетичний механізм є ініціатором порушення гемостазу в даному випадку?

A. Активація симпато - адреналової системи

B. Підвищення агрегації тромбоцитів

C. Надходження тканинного тромбопластину із зруйнованих тканин

D. Каскадна активація плазмових факторів зсідання крові

E. Пригнічення антизсідальної системи

107. У людей під час емоційного напруження спостерігається розширення зіниць, сухість слизових оболонок, збільшення частоти серцевих скорочень, закрепи, тремтіння. Активація якої системи призведене до таких змін в організмі?

A. Гіпофізарно-надниркової.

B. Симпатичної нервової.

C. Симпато-адреналової.

D. Соматичної нервової.

E. Парасимпатичної нервової.

108. При електромiографiчному обстеженнi знайдено, що при збудженнi згиначiв одночасно пiдвищу- ється тонус розгиначiв. Який принцип взаємодiї мiж нервовими центрами частково порушений?

A. Домiнанта.

B. Зворотний зв'язок.

C. Оклюзiя.

D. Полегшення.

E. Рецiпрокне гальмування.

109. При оперативному втручанні у хворого вилучена ділянка судини та проведена подальша її пластика. При гістологічному дослідженні вилученої судини з'ясовано, що в ній найбільшого розвитку досягає зовнішня оболонка, а пучки гладких м'язових клітин присутні у складі усіх оболонок. Яка судина була вилучена під час операції?

A. Артерія еластичного типу.

B. Артерія змішаного типу.

C. Артерія м'язового типу.

D. Вена волокнистого типу.

E. Вена м'язового типу.

110. Хворий на акоголізм із враженням печінки визнає шкідливість систематичного зловживання алкоголем. Пояснює, що напружена робота та розбрат у сім'ї змушують його пити. Який механізм психологічного захисту проявляється у хворого:

A. Заперечення.

B. Витіснення.

C. Інтелектуалізація.

D. Раціоналізація.

E. Сублімація.

111. Підлітку 16 років під час огляду офтальмолог призначив закапування 1% розчину атропіну в обидва ока. В чому полягає необхідність даної процедури?

A. Визначити наявність симптомів прихованої глаукоми.

B. Виявити справжню рефракцію.

C. Забезпечити спокій війкового м'яза.

D. Зменшити секрецію слізних залоз.

E. Розширити зіниці для огляду очного дна.

112. У експериментальної тварини перерізали сідничний нерв. Які зміни будуть спостерігатися у денервованих м'язах через 2 тижні після операції?

A. Активація синтезу H - субодиниць лактатдегідрогенази.

B. Збільшення маси мітохондрій.

C. Зменшення кількості холінорецепторів.

D. Підвищення активності ферментів циклу Кребса.

E. Підвищення чутливості до ацетилхоліну.

113. Чоловiк 40 рокiв звернувся з приводу рецидивуючого оперезуючого герпесу, генералiзованної лiмфаденопатiї. З ураженням якого виду лiмфоцитiв можуть бути пов'язанi данi симптоми?

A. Т-супресори.

B. Т-хелпери.

C. Т-клiтини iмунної пам'яти.

D. Т-амплiфаєри.

E. Т-кiлери.

114. В інфекційне відділення на 8 день захворювання вступив хворий з тяжкою загальною інтокси- кацією, високою температурою (39-40оС), сильними головними болями. На шкірі грудної стінки та живота у нього були виявлені поодинокі дрібні розеоли діаметром 3-3,5 мм правильної форми. У зв'язку з підозрою на черевний тиф у хворого вилучена для обстеження сироватка крові і поставлена реакція з діагносткумом із сальмонел. До якого типу серологічних реакцій її відносять?

A. Реакція аглютинації.

B. Реакція зв'язування комплементу.

C. Реакція імуно-ферментного аналізу.

D. Реакція непрямої імунолюмінісцесії.

E. Реакція преципітації.

115. У відділенні спалах гнійних інфекцій, викликаних штамом з множинною резистентністю до антибіотиків. Який генетичний фактор це зумовив?

A. F - плазміди.

B. R - плазміди.

C. Col - плазміди.

D. tox - плазміди.

E. Hly - плазміди.

116. У жiнки народилася мертва дитина з багатьма вадами розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрiшньоутробну загибель плода :

A. малярiя

B. токсоплазмоз

C. лейшманiоз

D. трипаносомоз

E. балантiдiїз

117. До консультативного пункту звернулася жінка, яка перенесла корьову краснуху на 1-му місяці вагітності з проханням переривання вагітності. При дослідженні зародка виявляється пошкод- женим матеріал спланхнотому. Порушення розвитку яких органів можна передбачити у зародка?

A. Нервової системи.

B. Нирок.

C. Серця.

D. Статевих органів.

E. Шкіри.

118. У жінки 60 років, яка протягом тривалого часу приймає аміназин, виник лептичний синдром та значний тремор рук. Який з перерахованих механізмів реалізовано при виникненні цього стану?

A. гальмування ретикулярної формації.

B. активація гіпокампу.

C. гальмування гіпоталамусу.

D. гальмування лімбічної кори.

E. гальмування гіпоталамусу.

119. Місцеві анестетики (новокаін, совкаін тощо) тимчасово знижують рівень збудливості нервових волокон, рецепторів аж до повного її зникнення. Які зміни мембрани є причиною змін збудливості під впливом місцевих анестетиків?

A. Блокада механізмів активного транспорту.

B. Інактивація калієвих каналів.

C. Інактивація натрієвих каналів.

D. Стійка тривала деполяризація.

E. Розвиток гіперполяризації.

120. При макроскопiчному дослiдженнi аорти в iнтимі виявлено жовтi плями та смужки, фiбрознi бляшки, виразки. При якому захворюваннi в великих судинах розвиваються такi змiни?

A. ревматизм

B. туберкульоз

C. дифтерiя

D. черевний тиф

E. атеросклероз

121. У дитини 11 рокiв спостерiгається вiдставання в ростi, зниження iмунiтету, розумовий розвиток не порушений. Порушення видiлення якого гормону спричиняє ці зміни?

A. Вазопресину.

B. Iнсулiну.

C. Соматотропного гормону.

D. Тимозину.

E. Тиреотропного гормону.

122. У хворого з пошкодженням коронарної артерiї при артерiографiї виявлено зниження на 50% радiу- са лiвої передньої нисхiдної коронарної артерiї. У скiльки разiв зменшиться кровотік через судину?

A. в 2 рази.

B. в 4 рази.

C. в 8 разiв.

D. в 12 разiв.

E. в 16 разiв.

123. У курців відмічається підвищена секреція адреналіну. До підвищення вмісту у крові якої сполуки це призводить?

A. вільних жирних кислот.

B. глюкокортикоїдів.

C. жевчних кислот.

D. простагландинів.

E. холестерину.

124. В приймальне відділення доставлений чоловік 25 років без свідомості. Дихання періодичне, ритм серця сповільнений, рефлекси, крім сухожильних, пригнічені, зіниці звужені. Поруч з чоловіком знайдено 15 відкритих ампул з-під розчину морфину. Яку маніпуляцію необхідно виконати в першу чергу під час надання невідкладної допомоги?

A. Введення антиарітмічного засобу.

B. Введення діуретику.

C. Визивання рвотного рефлексу.

D. Клізма.

E. Промивання шлунка.

125. Пацієнт 80 років скаржиться на підвищений апетит, спрагу, виділення великої кількості сечі, погіршення стану після прийому солодкої їжі. Яке захворювання має місце?

A. Гіперкортицизм.

B. Гіпертіреоз.

C. Гiпотиреоз.

D. Нецукровий діабет.

E. Цукровий діабет.

126. В досліді на спинальній жабі встановлено, що збільшення площі поверхні шкіри кінцівки, на яку діє розчин 0,3% HСl, веде до зменшення часу захисного згинального рефлексу та до збільшення інтенсивності рефлекторної відповіді. Зміна часу рефлексу та інтенсивності рефлекторної відповіді є наслідком:

A. ірадіації збудження у ЦНС.

B. конвергенції збудження у ЦНС.

C. одночасної сумації.

D. послідовної сумації.

E. рециркуляції збудження у ЦНС.

127. Вагiтна жінка хвилювалася перед пологами i на протязi мiсяця приймала транквiлiзатор. У новонародженного спостерiгалось розслаблення смоктального рефлексу. Яка дiя реалiзується при цьому?

A. Алергiзуюча.

B. Ембрiотоксична.

C. Канцерогенна.

D. Тератогенна.

E. Фетотоксична.

128. Жінка 58 років на протязі богатьох років хворіла на поліартрит з ураженням суглобів китиць та стоп, поступово розвинувся анкілоз суглобів, а в останні роки життя почалося прогресування ниркової недостатності, яка стала причиною смерті. Під час розтину були знайдені "великі сальні нирки", а при гістологічному дослідженні нирок більшість клубочків містили Конго-позитивні маси, які заміщували капилярні петлі. Діагностуйте, на який поліартрит хворіла жінка?

A. Ревматичний

B. Ревматоїдний

C. Подагричний

D. Обмінний

E. Туберкульозний

129. Який показник аналізу крові найбільш вірогідно свідчить про наявність спадкової В - таласемії?

A. Значне зменшення еритроцитів та гемоглобіну

B. Значне збільшення фетального гемоглобіну

C. Еритроцити з базофільною пунктацією

D. Мішенеподібні еритроцити

E. Гіпохромія

130. Для гістологічного дослідження доставлена частка і частина перешийку щитовидної залози жінки 35 років. Залоза збільшена, ущільнена, горбиста. На розрізі видні білувато-сіруваті вогнища. Мікроскопічно - атрофія фолікулів, дифузна лімфо-плазмоцитарна інфільтрація строми з формува- нням лімфоїдних вузликів, склероз. Для якого патологічного процесу характерні наведені зміни?

A. Тиреотоксичне воло.

B. Колоїдне воло.

C. Спорадичне воло.

D. Аутоімунний тиреоідит.

E. Аденома щитовидної залози.

131. Проводять дослідження на ізольованому нервовому волокні. Необхідно збільшити швидкість проведення збудження по волокну. Концентрацію яких іонів доцільно збільшити?

A. Калію в позаклітинному розчині.

B. Натрію в позаклітинному розчині.

C. Хлору в позаклітинному розчині.

D. Калію у волокні.

E. Натрію у волокні.

132. Хворий скаржиться на порушення чутливості в ліктьовій половині тильної та долонної поверхні кисті. Який нерв вражено?

A. N. ulnaris.

B. N. radialis.

C. N. medianus.

D. N. musculocutaneus.

E. N. Cutaneus antebrachii pudealis.

133. У жінки після пологів виникла інтенсивна маткова кровотеча. В периферичній крові різко знижений вміст фібріногену. Переливання свіжої і цитратної крові не зупинило кровотечу. Вказати лікарський засіб, який необхідно призначити в такій клінічній ситуації.

A. Вікасол.

B. Гепарин.

C. Фенілін.

D. Фібриноген.

E. Натрію цитрат.

134. У мезенцефальної кішки можна отримати позу децеребраційної ригідності. Які структури необхідно зруйнувати для цього?

A. Вестибулярні рецептори.

B. Латеральні вестибулярні ядра Дейтерса.

C. Червоні ядра.

D. Чорну субстанцію.

E. Чотиригорбикову структуру.

135. При збільшенні випадків захворювання на дифтерію проводилася трьохкратна імунізація насе- лення коклюшно-дифтерійно-стовбнячною вакциною. Внаслідок імунізації в плазмі крові імуні- зованих людей підвищився рівень вмісту імуноглобулінів. Які клітини є продуцентами цих білків?

A. Еозинофільні гранулоцити

B. Нейтрофільні гранулоцити

C. Макрофаги

D. Моноцити

E. Плазмоцити

136. Пiд час аускультацiї хворого попрохали глибоко дихати. Пiсля 10 дихальних рухiв хворий вiдчув запаморочення. Це викликано:

A. зниженням кiлькостi еритроцитiв.

B. зниженням концентрацiї гемоглобiну.

C. пiдвищенням буферної ємностi кровi.

D. респiраторним ацидозом.

E. респiраторним алкалозом.

137. Для якої жовтяниці характерні підвищений вміст прямого білірубіну в крові, поява білірубіну в сечі, "ахолічний" стул?

A. Гемолітичної.

B. Обтураційної.

C. Паренхіматозної.

138. Пацієнт при роботi швидко стомлюється. В положеннi стоячи iз заплющеними очима він похитується, втрачає рiвновагу. Тонус скелетних м'язiв знижений. Яка з наведених структур мозку найбільш вiрогiдно вражена у цiєї людини ?

A. Базальнi ганглiї.

B. Лiмбiчна система.

C. Мозочок.

D. Прецентральна звилина кори великих пiвкуль.

E. Таламус.

139. В клiнiчнiй практицi застосовують мiсцевi анеcтетики. В результатi чого забезпечується ефект знеболення?

A. Збільшення порогу деполяризацiї.

B. Зменшення потенцiалу спокою.

C. Зменшення тривалості потенціалу дії.

D. Зниження критичного рiвня деполяризацiї.

E. Пiдвищення збудливостi тканини.

140. У потерпілого у автомобільній катастрофі виявлено пошкодження задніх стовпів спинного мозку. Яке з нижче вказаних порушень функцій може бути пов'язане з цим пошкодженням?

A. Втрата больової чутливості.

B. Втрата здатності відчувати вібрацію.

C. Втрата здатності кінцівок довільних рухів.

D. Втрата температурної чутливості.

E. Підвищення тонусу скелетних м'язів.

141. Жінка 34 років скаржиться на постійний головний біль та підвищення артеріального тиску. Спостерігаються зміни з боку сечовидільної системи. Встановлений діагноз: вазоренальна гіпертензія. Функція яких клітин у складі нирки буде підвищеною в даному випадку?

A. Епітеліоцитів петлі Генлє.

B. Клітин щільної плями.

C. Мезангіальних клітин.

D. Подоцитів.

E. Юкстагломерулярних клітин.

142. Активність якого фермента знижується при гіповітамінозі В2?

A. 3-гідроксиацил-КоА-дегідрогенази.

B. Ацил-КоА-дегідрогенази.

C. Гліцеральдегідфосфатдегірогенази.

D. Лактатдегідрогенази.

E. Малатдегідрогенази.

143. У спортсмена-альпінiста перед тренувальними зборами в горах у кровi знаходилось еритроцитiв 4,5х1012/л. Як змiниться кiлькiсть еритроцитiв на висотi 2500 метрiв над рiвнем моря?

A. Абсолютна еритропенiя.

B. Абсолютний еритроцитоз.

C. Вiдносна еритропенiя.

D. Вiдносний еритроцитоз.

E. Не зміниться.

144. Після тривалої терапії в стаціонарі антибіотиками у хворого з'явилися скарги на кишкову дисфун- кцію, метеоризм. Дослідження калу виявило різке зменшення кількості біфідобактерій, кишкової палички та зростання гемолітичної кишкової палички. Чим обумовлений даний стан хворого?

A. Коліентерит

B. Псевдомембранозний ентероколіт

C. Дизбактеріоз

D. Внутрішньолікарняне інфікування

E. Токсична дія антибіотиків.

145. У хворого після отруєння солями важких металів спостерігається негазовий ацидоз, pH сечі до 6.0, глікозурія без гіперглікемії, поліурія, натрійурез. Яка із структур імовірніше пошкоджена?

A. В - клітини острівців Лангерганса

B. Клубочки нефронів

C. Канальці нефронів

D. Ядра гіпоталамусу

E. Кора наднирників

146. В експерименті встановлено, що потенціал спокою (ПС) клітини змінився з 80 до 90 mV. Збільшення концентрації яких іонів є найбільш імовірною причиною такої зміни ПС?

A. Калію в позаклітинному розчині.

B. Натрію в позаклітинному розчині.

C. Хлору в позаклітинному розчині.

D. Калію в клітині.

E. Натрію в клітині.

147. У дівчини 20 років спостерігається тяга до наркотиків опіїдної групи. Але вона категорично заперечує залежність від ліків. Введення якого з перерахованих препаратів дозволить виявити наркоманію у пацієнтки?

A. Морфін.

B. Налоксон.

C. Пентазоцин.

D. Промедол.

E. Фетаніл.

148. Юнак 20 років скаржиться на головний біль, погіршення зору, м'язову слабкість. Об'єктивно: зріст 2.00 м, вага 80 кг, довгі кінцівки, кіфоз. Рентгенологічно - розширення турецького сідла, статевий хроматин відсутній. Який патогенетичний механізм є найбільш вірогідним у виникненні гігантизму у юнака?

A. Надлишок соматотропіну

B. Надлишок соматоліберіну

C. Збільшений синтез соматомедінів

D. Дефіцит тестостерону

E. Хромосомні мутації

149. У плазмi кровi хворого виявлено 0,3 ммоль/л сечової кислоти, вмiст залишкового азоту 45 ммоль/л. Який Ваш висновок щодо стану хворого?

A. Гіперпротеїнемія.

B. Гiпопротеїнемiя.

C. Гіперурікемія.

D. Продукцiйна азотемiя.

E. Ретенцiйна азотемiя.

150. Хворому з нестабільною стенокардією показане застосування антиоксидантів. Який препарат буде найкращим?

A. Кальцію пантотенат.

B. Піридоксин.

C. Рибофлавін.

D. Тіаміну бромід.

E. Токоферол.

151. В фiзiотерапiї для мicцевого прогрiвання тканин використовують високочастотнi (ВЧ) змiни електричного струму високої напруги. Чому iмпульси ВЧ не викликають збудження клітин?

A. Викликають гiперполярiзацію мембрани.

B. Діють короткий час.

C. Знижують активнiсть ацетiлхолiнестерази.

D. Є змiнним струмом.

E. Мають невелику поширеннiсть.

152. Лікар - стоматолог перш ніж видалити зуб з'ясував, що у хворого є алергія до новокаїну. Яким препаратом можна провести йому місцеву анестезію?

A. Анестезин.

B. Бупівокаін.

C. Дикаїн.

D. Лідокаїн.

E. Кокаїн.

153. Проводять позаклітинну біполярну реєстрацію сумарного потенціалу дії (ПД) нервового стовбура. Перша фаза ПД має більшу амплітуду і меншу тривалість, ніж друга. Причиною цього є те, що волокна, які входять до складу стовбура, мають різний (різну):

A. Амплітуду ПД.

B. Пороговий потенціал.

C. Потенціал спокою.

D. Тривалість ПД.

E. Швидкість проведення.

154. Чоловік 26 років скаржиться на голодні та нічні болі у животі, печія протягом останніх 3 місяців. Проведена гастродуоденоскопія. Виявлена виразка цибулини 12-палої кишки. В якій ділянці передньої черевної стінки найбільш імовірно буде виявлена болісність при пальпації?

A. R. abdominalis lateralis dextra.

B. R. epigastrica.

C. R. hypochondriaca dextra.

D. R. hypochondriaca sinistra.

E. R. umbilicalis.

155. Жінка 43 років хворіє на туберкульоз легень. Після лікування ізоніазидом з'явились ознаки недостатності вітамину В6: нудота, блювання, поліневіт та пелагроподібний дерматит. Порушення якого процесу може визвати такий стан?

A. Обміну амінокислот.

B. Процесу трансляції.

C. Синтезу гликогена.

D. Тканевого дихання.

E. ЦТК.

156. У прозектуру був доставлений труп чоловіка 46 років, який понад 20 років хворів на туберкульоз. При розтині тіла - обидві легені деформовані. У верхніх частках - по декілька порожнин з некротичним детритом; внутрішня поверхня порожнин має трабекулярний вигляд. Стінка порожнини при мікроскопічному дослідженні складається з грануляційної тканини по внутрішній поверхні, за якою разташований шар волокнистої сполучної тканини.

Який з нижеперелічених діагнозів вірогідніше відтворює описану морфологічну картину?

A. Бронхоектатична хвороба.

B. Хронічний абсцес легень.

C. Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

D. Гострий абсцес легень.

E. Гострий кавернозний туберкульоз.

157. Чоловік 30 років випадково випив півсклянки антифрізу. Через 32 години він помер від ниркової недостатності. При розтині знайдено збільшені нирки з напруженою фіброзною капсулою, яка легко знімалася. Корковий шар блідо-сірий, піраміди темно-червоні, в інтермедіарній зоні та у нирковій мисці вогнищеві крововиливи. Гістологічно - дистрофія та некроз епітелію звивистих канальців, місцями з деструкцією базальних мембран переважно дистальних канальців, циліндри у просвітах канальців на різних рівнях нефронів, набряк інтерстицію, лейкоцитарна інфільтрація його та крововиливи. У порожнинах клубочкових капсул - накопичення ультрафільтрату.

Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гострий гломерулонефрит.

B. Оліго-анурічна стадія гострої ниркової недостатності.

C. Шокова стадія гострої ниркової недостатності.

D. Пієлонефрит.

E. Гемолітична нирка.

158. У лікарню швидкої допомоги поступив чоловік 63 років з явищами колапсу. Для лікування гипотензії лікар обрав норадреналін, що був успішно введений внутрішньовенно. Який механізм дії цього засобу?

A. Активація альфа1-адренорецепторів.

B. Активація альфа2-адренорецепторів.

C. Активація бета-адренорецепторів.

D. Активація дофаминових рецепторів.

E. Блокада м-холінорецепторів.

159. Чоловік 66 років помер на 3 день захворювання від гострого масивного трансмурального інфаркта міокарду лівого шлуночку серця. Підчас секції знайдено, що стінка лівої вінцевої артерії значно потовщена, ріжеться з хрустом, просвіт звужений, заповнений бурувато-сірими масами. Які мікроскопічні зміни привели до розвитку інфаркту міокарду в цьому випадку.

A. Склероз інтими

B. Атероматоз

C. Атерокальциноз

D. Тромбоз

E. Виразкування

160. У хворого пiсля кровотечi змiнюється спiввiдношення мiж пентозофосфатним та глiколiтичним шляхами обмiну вуглеводiв. Активнiсть яких ферментiв доцiльно дослiдити для пiдтвердження цього?

A. Гексокiнази.

B. Глюкокiнази.

C. Глюкозо-6-фосфатази.

D. Глюкозо-6-фосфат дегiдрогенази.

E. Фосфоглюкомутази.

161. Хлопчик 1,5 місяцев відмовляється від грудей. Об'єктивно: підвищеної температури немає, але дитина неспокійна; відмічається утруднення носового дихання, незначні слизові виділення з носу. Які анатомичні особливості побудови носової порожнини у дитини ускладнюють протікання запального процесу?

A. Звивисті носові ходи.

B. М'які хрящі носу.

C. Відсутність нижнього носового ходу.

D. Недостатній розвиток придаткових пазух носу.

E. Узість носових ходів.

162. 42-річний чоловік знаходився у пульмонологічному відділку. Захворів гостро після перео- холодження. Помер від серцево-дихальної недостатності. Під час розтину померлого виявлено, що права легеня збільшена у розмірах, печінкової щільності, важка, на плеврі має значні фібринозні накладення. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні виявлена картина гострого запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно-фібринозного ексудату. Який з перелічених діагнозів найбільш ймовірний?

A. Інтерстиційна межальвеолярна пневмонія

B. Стрептококова пневмонія

C. Крупозна пневмонія

D. Стафілококова бронхопневмонія

E. Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

163. При розтинi прямої та сигмовидної кишки померлого на слизовiй оболонцi виявлена плiвка коричнево-зеленого кольору, щiльно закрiплена, стiнка кишки потовщена, просвiт рiзко звужений. Про яке захворювання слiд думати?

A. дизентерія

B. холера

C. черевний тиф

D. сальмонельоз

E. iєрсiнiоз

164. У дослiдного внутришньолегеневий тиск 758мм рт.cт, тиск в мiжплевральнiй щiлинi 730 мм рт.ст. Яка це стадiя (фаза) дихання?

A. Глибокий вдих.

B. Глибокий видих.

C. Нормальний вдих.

D. Нормальний видих.

E. Пауза мiж вдихом i видихом.

165. У дитини 8 місяців знайдено відставання в розумовому та фізичному розвитку. Яку амінокислоту необхідно виключити з іжі дитини?

A. Гістидин.

B. Лейцин.

C. Тирозин.

D. Триптофан.

E. Фенілаланин.

166. Чоловік 45 років при виробничій травмі пошкодив задню ділянку лівого ліктьового суглоба. Об'єктивно: затруднено згибання передпліччя. Які м'язи ймовірніше усього ушкоджені?

A. M.brachioradialis, m.anconeus.

B. M.biceps brachii.

C. M.biceps brachii, m.anconeus.

D. M.triceps brachii.

E. M.triceps brachii, m.anconeus.

167. Чоловіка 60 років турбують часті випорожнення (до 8 раз на день). При бактеріологічному дослідженні - патогенна флора в кишечнику відсутня. Який препарат найбільш доцільно використати для зменшення перистальтики в даному випадку?

A. імодіум.

B. омнопон.

C. пентазоцин.

D. порошок опію.

E. промедол.

168. В гінекологічний відділок поступила жінка 43 років із матковою кровотечею. Проведено вишк- рябання порожнини матки. При мікроскопічному дослідженні біопату - слизова оболонка матки відповідає фазі проліферації менструального циклу, залози видовжені, з сосочковими виростами, місцями утворюють залозисті кисти. Який із перелічених діагнозів найбільш імовірний?

A. Пухлина тіла матки.

B. Порушена вагітність.

C. Залозиста гіперплазія ендометрію.

D. Полип ендометрію.

E. Ендометрит.

169. При обстеженні крові на активність AcAT та АлАТ у хворого, який скаржиться на біль у грудях та верхній частині живота. Отримані такі результати: активність АсАТ - 1,2 ммоль/л, АлАТ - 0,9 ммоль/л. Яке захворювання можна передбачити у цього хворого?

A. Гострий інфекційний гепатит.

B. Гострий панкреатит.

C. Інфаркт міокарду.

D. Хронічний гепатит.

E. Цироз печінки.

170. При рядi неврологiчних захворювань порушується передача нервового iмпульсу на рiвнi нервово-м'язового синапсу. Що може бути причиною цього порушення?

A. Збiльшення кількості квантiв ацетилхолiну.

B. Iнактивацiя калiєвих каналiв постсинаптичної мембрани.

C. Iнактивацiя натрiєвих каналiв постсинаптичної мембрани.

D. Пiдвищення активностi ацетилхолiнестерази.

E. Пiдвищення проникностi пресинаптичної мембрани для iонiв кальцiю.

171. У хворого на гіпертонічну хворобу підвищений рівень реніну у плазмі крові. Якій фармакологічній групі засобів треба віддати перевагу для його лікування?

A. Альфа1-адреноблокатори.

B. Антагоністи іонів кальцію.

C. Діуретики.

D. Інгібітори АПФ.

E. Симпатолітики.

172. Юнак 18 років доставлений в лікарню з ознаками внутрішньої кровотечі. Під час гри в футбол отримав удар в ділянку лівого підребер'я. Ушкодження якого з органів, що проектуються в дану ділянку, може спричинити сильну кровотечу?

A. Cauda pancreatis.

B. Fundus ventriculi.

C. Flexura coli sinistra.

D. Lien.

E. Ren sinistra.

173. У чоловіка 52 років при піднятті надмірної ваги відмічається грижове вип'ячування у правій здухвинній ділянці. Через які анатомичні утворення ймовірніше всього виникло грижове вип'ячування?

A. Anulus unbilicalis.

B. Anulus femoralis.

C. Canalis inquinalis.

D. Linea alba.

E. Lig.inquinalis.

174. У хворого в анамнезі відмічено тривалий ріст кінцівок, подовжені "паукоподібні" пальці, дефекти кришталика ока, аномалії серцево-судинної системи. Інтелект у нормі. Які фенотипні ознаки можуть з'явитися у цього хворого:

A. Розщеплення м'якого та твердого піднебіння.

B. Порушення розвитку з'єднувальної тканини.

C. Недорозвинений гонад.

D. Плоскаве обличчя та широке перенісся.

E. Недорозвинення нижньої щелепи.

175. У людини з медикаментозним отруєнням спостергається відсутність свідоміості, міоз та посилення спінальних моносинаптичних рефлексів. Яка сполука могла спричинити отруєння?

A. Аміназін.

B. Діазепам.

C. Дімедрол.

D. Етамінал-натрій.

E. Морфин.

176. При високих дозах ультрафіолетового випромінювання має місце некроз клітин. Які реакції лежать в основі цих змін?

A. Гідроліз білків.

B. Гідроліз ліпідів

C. Декарбоксилювання амінокислот.

D. Перекисне окислення ліпідів.

E. Окислення вуглеводів.

177. У кровi та сечi пацiєнта пiдвищена концентрацiя солей амонiю та цитрулiну. Про порушення якого процесу це свiдчить?

A. Бiосинтезу бiлка

B. Ниркової реабсорбцiї

C. Ниркової фiльтрацiї

D. Розпаду гемоглобiна

E. Сечовиноутворення.

178. У хворого з нирковою недостатністю порушується синтез гемопоетину, що продукується в нирках. Розвиток яких формених елементів крові порушується ?

A. Еритроцитів.

B. Гранулоцитів.

C. Тромбоцитів.

D. В-лімфоцитів

E. Т-лімфоцитів

179. У хворого з вираженою анемією і алергічними проявами у фекаліях виявлені маленькі рухомі черв'ячки червоного кольору, величиною 1 см. Яка хвороба найбільш імовірна?

A. Трихоцефальоз

B. Трихінельоз

C. Аскаридоз

D. Анкілостомоз

E. Дракункульоз

180. Підліток 15 років скаржиться на свербіння між пальцями рук та на животі, яке посилюється вночі. При огляді на шкірі були виявлені тоненькі смужки сірого кольору і дрібненький висип. Вкажіть найбільш вірогідного збудника цієї хвороби:

A. Sarcoptes scabiei

B. Ixodes ricinus

C. Ornithodorus papillipes

D. Dermacentor pictus

E. Ixodes persulcatus

181. Які центри можуть пошкодитися внаслідок інсульту в ділянці лобової частки великого мозку?

A. Аналізатор шкірної чутливості.

B. Руховий аналізатор.

C. Центр зору.

D. Центр слуху.

E. Центр стереоґнозії.

182. У лікарню поступила робітниця хімічного підприємства з ознаками отруєння. У волоссі цієї жінки знайдено підвищену концентрацію арсенату, який, як відомо, окислює ліпоєву кислоту. Порушення якого процесу є найімовірніше причиною отруєння?

A. Дезамінування амінокислот.

B. Синтезу глікогену.

C. Синтезу жирних кислот.

D. Трансамінування амінокислот.

E. Циклу трикарбонових кислот.

183. У чоловіка 60 років під час операції видалення жовчного міхура випадково розсічена зв'язка, з місця розсічення якої з'явилася жовч, змішана з кров'ю. Яка зв'язка ймовірніше всього ушкоджена?

A. Lig.coronarium hepatis.

B. Lig.trangulare dextrum.

C. Lig.trangulare sinistrum.

D. Lig.hepatogastricum.

E. Lig.hepatoduodenale.

184. Експериментальній тварині з метою відтворення гарячки ввели пірогенал. Який механізм запускає процес підвищення температури при цьому?

A. Активація нескоротливого термогенезу.

B. Активація скоротливого термогенезу.

C. Зменшення тепловіддачі.

D. Підвищення установочної точки нейронів терморегуляторного центру.

E. Роз'єднання тканинного дихання та окислювального фосфорилювання.

185. До дитячої лiкарнi поступила дитина 6 рокiв з вродженою вадою серця, дефектом обличчя, вiдсутнiстю щитовидної та вилочкової залоз, вiдсутнiстю Т-лiмфоцитiв в кровi. З якою спадковою патологією це пов'язано?

A. Синдром Дi Джорджи.

B. Синдром Луї-Барр.

C. Синдром Шерешевського-Тернера.

D. Хвороба Дауна.

E. Хвороба Брутона.

186. Хворий, що приймає сульфаніламідні препарати (САП), лікар рекомендував пити більше рідини, особливо лугової. З чим пов'язана ця рекомендація?

A. Ослаблюється утворення антигенів при взаімодії з білками.

B. Підсилюється біотрансформація.

C. Покращується виділення САП з жовчю.

D. Полегшується розчинність ацетильованих метаболітів САП.

E. Сповільнюється всмоктування.

187. В інфекційне відділення поступив хворий з діагнозом "грип". Для підтвердження діагнозу взято сироватку крові при поступленні через 7 днів. Результат визначення титру антитіл в реакції затримки гемаглютинації: I сироватка - анти А1-1:8, анти А2-1:8, II сироватка: анти А1 - 1:64, анти А2-1:16. Який висновок слід зробити на основі результатів дослідження?

A. Діагноз не підтверджено, антитіла анамнестичні

B. Діагноз сумнівний, реакцію повторити

C. Діагноз грипу підтверджено, серотип не встановлено

D. Діагноз підтверджено, серотип А2

E. Діагноз підтверджено, серотип А1

188. У хворого чоловіка 38 років відмічалось різке підвишення температури до 40oС. Через 4 дні з пониженням температури з`явився висип спочатку на обличчі (лоб, скроні), потім на тулубі та кінцівках. Висип на початку мав вигляд папул, які перетворювалися у везикули, утворюючи багатокамерні пухирі в епідермісі, потім-гнійнички (пустули). В центрі пустул у зв'язку з некрозом відмічалися заглиблення, які добре розпізнавалися на чотирнадцятий день хвороби. Через деякий час утворювалися шкуринки, на третьому тижні пустули загоювалися, залишаючи рубці.

Назвіть, для якого захворювання характерні описані зміни шкіри?

A. Вітряна віспа.

B. Висипний тиф.

C. Поворотний тиф.

D. Натуральна віспа.

E. Сибірка.

189. У якого спортсмена вмiст молочної кислоти у кровi буде вищим?

A. У важкоатлета.

B. У того, що пробiг 100 м.

C. У того, що пробiг 5000 м.

D. У штовхача ядра.

E. У стрибуна з жердиною.

190. У хворої зі стiйким i вираженим збiльшенням артерiального тиску, збiльшенний позаклiтинний об'єм рiдини, збiльшений вмiст iонiв Nа i зменшення К+ у слинi, позитивний ефект вiд лiкування солуретиками. Який механiзм розвитку гiпертензii у хворої?

A. Мiнералокортикоїдний

B. Ренин-ангiотензиновий

C. Реноваскулярновий

D. Рефлексогенний

E. Центрально-iшемiчний

191. У померлого чоловіка 56 років, який за життя страждав правосторонньою нижньо-частковою пневмонією і тривалий час відхаркував слиз гнійного характеру, в 9-10-му сегментах правої легені виявлено порожнину з щільними краями, у якій знайдені гнійні маси. Від порожнини тягнеться білувата доріжка до кореня легень. При мікроскопічному дослідженні виявлено, що порожнина відділена від незміненої тканини легенів оболонкою, яка зовні являє собою волокнисту сполучну тканину, а у середені - грануляційну. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?

A. Бронхоектатична хвороба.

B. Гангрена легені.

C. Гострий абсцес легень.

D. Хронічна пневмонія.

E. Хронічний абсцес.

192. Дівчинка 14 років з раннього дитинства відстає від своїх однолітків в фізичному та розумовому розвитку, має низький зріст, широку щитоподібну грудну клітку та відсутність вторинних статевих ознак. В ядрах клітин слизової оболонки рота немає тілець Барра. Який найбільш вірогідний механізм порушення розвитку у дівчинки?

A. Генетичний дефект синтезу статевих гормонів.

B. Генетичний дефект синтезу гонадотропіну.

C. Гіпотиреоз.

D. Набута недостатність соматотропіну.

E. Порушення розходження статевих хромосом в мейозі.

193. При пологах у деяких жінок спостерігається слабкість пологової діяльності матки.

Який з нижче перерахованих гормонів буде доцільно ввести для стимуляції скорочень міометрію?

A. Вазопресин

B. Лактотропний гормон

C. Лютеїнізуючий гормон

D. Окситоцин

E. Фолікулостимулюючий гормон

194. До дитячої лiкарнi поступила дiвчинка 2 мiсяцiв з пневмонiєю. Мiсяць тому у неї був отит та правостороннє запалення легень. При дослiдженнi у кровi знайдено зниження у 2 рази гама-глобулiнiв. З яким порушенням імунної системи це пов'язано?

A. Cиндром Луi-Бара

B. Фiзiологiчна гiпогамаглобулiнемiя

C. Пiзня гiпогамаглобулiнемiя

D. Швейцарський тип iмунодефiцита

E. Синдром Дi Джорджи

195. Хворий 42 років скаржився на загальну слабкість, прогресуюче ожиріння з переважним відкладанням жиру в ділянці шиї, обличчя, верхньої половини тулуба. Від серцевої недостатності хворий помер. При розтині знайдено пухлину гіпофізу, збільшені надниркові та зменшені статеві залози, гіпертрофію лівого шлуночка серця та зменшену ущільнену підшлункову залозу. Гістологічно - в гіпофізі знайдено базофільну аденому, в наднирниках - гіперплазія коркового шару. В підшлун- ковій залозі помірно виражена атрофія паренхіми, в тому числі острівцевого апарату. Яким захворюванням з приведених нижче страждав хворий?

A. Цукровий діабет

B. Адіпозогенітальна дістрофія

C. Хвороба Іценко-Кушинга

D. Синдром Іценко-Кушинга

E. Євнухоідізм

196. На секції померлої жінки 64 років, яка працювала на хімічному виробництві і страждала нападами експіраторної задухи, яка супроводжувалась кашлем з виділенням густого харкотіння, виявлено, що легені збільшені у розмірах, прикривають середостіння, роздуті, бліді, не спадаються, ріжуться з хрустом. Із просвітів бронхів видавлюється слиз гнійного характеру. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний ?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Хронічна дифузна обструктивна емфізема

C. Хронічна пневмонія

D. Атопічна бронхіальна астма

E. Хронічний бронхіт

197. При вивченні мазка крові у пацієнта 40 років було встановлено, що відхилень від норми немає. Які з перелічених клітин були присутні в мазку?

A. Мегакаріоцити.

B. Мієлоцити.

C. Базофільні еритробласти.

D. Оксифільні еритробласти.

E. Ретикулоцити.

198. У ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС, який отримав дозу іонізуючого випромінювання 5 Гр, через тиждень при аналізі крові визначена наявність агранулоцитозу. Який патогенетичний механізм є провідним в його виникненні?

A. Пригнічення лейкопоезу

B. Збільшений перехід гранулоцитів в тканини

C. Збільшення руйнування лейкоцитів

D. Порушення виходу зрілих лейкоцитів з кісткового мозку

E. Розвиток аутоімуного процесу

199. У чоловіка 60 років (ріст 170 см, вага 110 кг) іноді рівень цукру становить 6.8 - 7.0 ммоль/л. Вміст інсуліну у крові нормальний. Тест толерантності до вуглеводів знижений, кількість інсулінових рецепторів зменшена. На підставі яких ознак діабет у хворого можна віднести до інсулінонезалежного?

A. Знижена толерантність до вуглеводів

B. Періодична гіперглікемія

C. Вік хворого

D. Нормальний рівень інсуліну в крові

E. Ожиріння

200. Хворий після інсульту паралізований. Який препарат треба включити до його лікування, щоб прискорити відновлення рухових функцій паралізованих кінцевок?

A. Атропін.

B. Ацеклідин.

C. Карбахолін.

D. Меліктин.

E. Прозерін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]