Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHAPTER4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
4.59 Mб
Скачать

4.2.2. Електропровідність біологічних тканин і рідин

Багато біологічних середовищ (кров, спинномозкова рідина та інші) є електролітами. Як відомо, носії струму в електролітах – це позитивні і негативні іони, які виникають у результаті електролі­тичн­ої дисоціації. Якщо густину стру­му для позитивних і негативних іонів згідно з (4.31) визначити як:

j+ = q0 n+υ+ та j = q0nυ,

то загальна густина струму

j = j+ + j = q0(n+υ + + nυ),

де n+ і n, υ + і υ – відповідно концентрації та швидкості позитивних і негативних іонів.

Припустимо, що кожна нейтральна молекула дисоціює на два іони. Тоді концентрації позитивних та негативних іонів будуть однаковими n+ = n = n, де коефіцієнт електролітичної дисоціації, n – число нейтральних молекул розчиненої речовини в одиниці об’єму. Звідси маємо:

j = nq0 (υ + + υ). (4.35)

Швидкість впорядкованого руху іонів прямо пропорцій­на до напруженості поля

υ = bE. (4.36)

Коефіцієнт пропорційності b називається рухливістю носіїв. Рухливість b чисельно дорівнює швидкості впорядкованого руху в полі з напруженістю Е = 1 В/м:

b = υ /E, [b] = м/см/В = м2/(Вс).

Величина рухливості залежить від заряду носія q0, його маси m, а також від часу вільного пробігу : . Значен­ня рухливості для деяких іонів подані в табл. 4.3.

Таблиця 4.3.

Вид іона

b, м2/Вс

Na+

5.210–8

Cl

7.910–8

K+

6.710–8

NO3

6.410–8

H+

6710–8

Ag+

5.610–8

Для іонів різного знака υ + = b+E, υ = bE, тоді для густини струму отримаємо

j = nq0(b+ + b)E. (4.37)

Порівнявши (4.37) з (4.34), бачимо, що питома електропровідність для електролітів:

=  nq0 (b+ + b). (4.38)

Видно, що провідність зростає відповідно до зростання коефіцієнта дисоціації, концентрації молекул електроліту, заряду носіїв, рухливості іонів b+ і b. Із зростанням температури питомий опір електролітів зменшується. Це відбува­єть­ся, по-перше, завдяки збільшенню коефіцієнта дисоціації з ростом температури; по-друге, завдяки зменшенню в’яз­кос­ті рідин, в результаті чого збільшується рухливість іонів.

Визначення електропровідності біологічних тканин – непросте завдання. При цьому доводиться враховувати ці­лий ряд специфічних особливостей. Основу характерних ли­ше для живих об’єктів властивостей (збудливість, скорочуваність) становлять ефекти, що мають електричну природу. Тому, опір живих клітин і тканин чутливий до дії електричного струму, особливо чутливі легко збудливі тканини: нерви і м’язи, а це означає, що при вимірюваннях потрібно використовувати досить низькі напруги. Електропровідність окремих ділянок залежить від опору шкіри і підшкірного шару в місцях накладання електродів. Опір шкіри, в свою чергу, визначається віком, товщиною, пітливістю тощо. Біо­ло­гіч­ні тканини мають досить неоднорідну електропро­відність. В них складним чином чергуються ділянки з високою провідністю (біологічні рідини) і низькою (шкіра, кіст­ко­ва і жирова тканини, мембрани клітин та клітинних органоїдів). Значення опору окремих тканин і рідин постійному струмові наведені в табл. 4.4.

Вимірювання електропровідності (кондуктометрія) широко використовується при вивченні процесів, які відбува­ються в живих клітинах і тканинах під час зміни фізіологіч­ного стану в результаті дії деяких хімічних речовин, а також за умови патологічних процесів. За динамікою зміни електричного опору шкіри судять про так звані шкірно-галь­ваніч­ні реакції, в яких відображаються емоції, втома та інші стани організму. В області рефлексотерапії вимірюють елект­рич­ний опір для знаходження “активних точок”. З року в рік арсенал досліджень електричних властивостей біоло­гіч­них тканин невпинно зростає.

Таблиця 4.4.

Тканини

 [Омм]

Спинномозкова рідина

0.55

Кров

1.66

М’язи

 2

Мозкова тканина

 14

Жирова тканина

 33

Шкіра суха

105

Кістка без надкісниці

107

Особливо цікавою і складною задачею є дослідження електричних властивостей клітини. Не так давно вдалося виміряти електричний опір плазматичних мембран різних клітин. Будемо позначати Rм опір одиниці мембранної поверхні незалежно від її товщини l, яку інколи неможливо виміряти точно (наприклад, при визначені трансмембранного опору), тобто Rм = l, а См – електроємність одиниці мембранної площі. Значення Rм та См для різних біооб’єктів наведені в табл. 4.5.

Таблиця 4.5.

Біооб’єкт

Rм [0мм2]

См [Ф/м2]

Плазмолема нейрона п’явки

1.7  107

1.2  10–2

Мотонейрон золотої рибки

6 108

Гладкі м’язові волокна ссавців

107

30  10–2

Тонічне м’язове волокно

2.9  106

1.6  10–2

Від величин Rм та См суттєво залежать основні фізіоло­гіч­ні властивості клітинних структур, наприклад, швидкість поширення збудження, проникність мембрани тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]