Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ч 1.Вода.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

Вимір водневого показника (рН)

Величина рН характеризує концентрацію водневих іонів. Реакція води кисла, якщо рН менше 7, і лужна, якщо рН більше 7. Для нормального росту й розвитку більшості видів риб оптимальна нейтральна реакція (рН=7). Припустимі (нормальні) відхилення для коропових ставків лежать у межах рН 6,5-8,5.

Показник рН протягом доби може змінюватися на 2-3 одиниці. Для оперативного виміру рН варто використовувати спиртовий розчин універсального індикатора Алямовского або РКС 1-10. У пробу води, взяту в пробірку або прозорий стаканчик обсягом 10-30 мл, вносять піпеткою 3-4 краплі індикатора й перемішують. Вода забарвлюється індикатором, і її забарвлення порівнюють із еталоном по шкалі кольоровості. Для відбору проби води стаканчик або пробірку зручно закріпити, наприклад, гумовим кільцем (від велокамери) на мірній штанзі (вище диска) . Біле поле зануреного диска зручно використовувати як фон при визначенні кольоровості проби, отриманої після фарбування її індикатором. Водневий показник рН залежить як від якості води, яка поступає в ставок, так і від процесів, що проходять усередині водойми. Паводкові, дощові й болотні води часто мають слабо-кислу реакцію (рН 6-6,5). При вапнуванні ставка рН води може бути підвищений до 8-9.

При інтенсивному розвитку фітопланктону, а також у заростях харових водоростей, жабуринь і інших макрофітів у сонячну погоду рН може досягти значень 10- 11, що викликає ураження зябер і шкірних покривів.

Контроль кисневого режиму

Кисень необхідний для дихання риб і інших водних тварин, а також для процесів самоочищення води від розчинених у ній органічних речовин і інших продуктів обміну. При концентрації кисню близько 1 мг/л короп не гине, але корм не бере й рости не може. При 5 мг/л швидкість росту наближається до максимального й у діапазоні 5 — 10 мг/л істотно не залежить від зміни концентрації О2. У діапазоні концентрацій 2-4 мг/л швидкість росту пропорційна концентрації кисню (при сприятливому температурному режимі й забезпеченості кормом).

Споживання кисню і його продукція в нормі повинні бути збалансовані. Однак періодично під впливом різних причин добовий баланс кисню порушується, що приводить до розвитку заморних ситуацій. Для їхнього запобігання вимірювати кисень треба ранком і ввечері біля поверхні й дна ставка, а при виникненні передзаморної ситуації - більш часто й у декількох характерних станціях ставка.

У похмуру погоду максимальний фотосинтез водоростей відбувається біля поверхні води, а в ясний сонячний день - на глибині видимості диска. На глибині, більшій, ніж подвійне (на півдні - потрійне) значення прозорості, витрати кисню в цілому перевищують його продукцію. Споживання кисню бактеріями й зоопланктоном різко зростає поблизу кормових місць. При концентрації кисню менше 2 мг/л корм у таких ділянках ставка задавати не слід.

Стандартним методом виміру концентрації кисню у воді є метод Вінклера.

При прогнозуванні кисневого режиму варто враховувати також силу й напрямок вітру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]