Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА УИС 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

1. Поняття системи та її властивості. Під сис-мою розуміють сукупність пов’язаних між собою та зовн. середовищем елементів або частин функціонування яких спрямовано на отримання конкретного корисного результату. Осн. властивості сис-ми: 1)складність – залежить від множини компонентів які входять до неї та від складності внутр.. і зовн. зв’язків і динамічності. 2) ділимість – скл. з ряду підсистем, або елементів, що виділені за визначеною ознакою, яка відповідає конкретним цілям і завданням. 3) цілісність – означає, що функціон. множини елементів в системі підлягає єдиній цілі. 4) багатосторонні системи й різноманітність їх природи пов’язана з їх функціональною специфічністю та автономністю. 5) структурованість – визначає наявність установлених зв’язків і відносин між елементами в середині системи.

2.Етапи розвитку ІС. ІС у своєму розвитку пройшли кілька поколінь:

- створення ІС першого покоління ( початок 60-х років ХХ ст.) ІС поширювались у зарубіжній літературі із назвою « Системи обробки даних» , а у вітчизняній –«Автоматизовані системи управління»(АСУ). Такі системи обмежувалися розв’язанням деяких функціональних задач. Протягом наступних років поступово переходять від локальних систем оброблення даних до систем, що охоплюють широке коло завдань управління. Подальший розвиток ІС пов'язаний з концепцією баз даних. На цій основі з’явились ІС другого покоління.

- етап створення ІС 2-го покоління розпочався 1972 р.. ІС відомі під назвою «управлінською інформаційною системою»у вітчизняній літературі використовується термін «АСУ- концепція баз даних».Ця система створювалася на ідеології автоматизованих банків даних і баз даних;

- системи підтримки прийняття рішень – СППР- це сис-ми 3го покоління. Це інтерактивна комп’ютерна система , яка призначена для підтримки різних видів діяльності в разі прийняття рішень зі слабко структурованих або неструктурованих проблем.

3.Особливість економічної інформаційної системи. Економічна інформаційна система – це сукупність внутрішніх і зовнішніх потоків прямого і зворотного інформаційного зв’язку економічного об’єкту, методів, засобів, спеціалістів, що беруть участь у процесі оброблення інформації і вироблення управлінського рішення.

ІС – є системою інформаційного обслуговування працівників управлінської служби і виконує технологічні функції з накопиченням, зберіганням, передачі та оброблення інформації.

АІС – являє собою сукупність інформаційної, економіко – математичних методів і моделей, технічних програм, технологічних засобів і спеціалістів, що призначена для оброблення інформації і прийняття упр. рішень.

4. Види ІС. В економіці виділяють різні ІС, однією з яких є ІС промислових підприємств і організацій. Прийнято виділяти такі підсистеми:

  • управління технічною підготовкою виробництва;

  • техніко-економічне планування;

  • оперативне управління основним виробництвом;

  • управління матеріально-технічним постачанням;

  • бухгалтерський облік;

  • управління реалізацією і збутом продукції;

  • управління якістю продукції;

  • управління кадрами;

  • управління фінансами;

  • управління допоміжним виробництвом.

Виконавчі ІС або ІС для керівників - це спеціалізовані СППР, що допомагають виконавцям аналізувати важливу інформацію і використовувати відповідні інструментальні засоби, щоб направляти її для створення стратегічних рішень у межах певної організації. Зокрема, ВІС допомагають керівникам розробляти більш точне і актуальне цілісне зображення операцій своєї організації, а також конкурентів, постачальників та споживачів.

Експертні системи - це інформаційні системи, що грунтуються на знаннях. Таким системам кілька років тому приділяли винятково серйозну увагу, були великі сподівання на використання експертних систем в організаційному управлінні.

ІС в менеджменті (адміністративні ІС), більше відомі під застарілою назвою „автоматизовані системи організаційного управління - АСУ", уже близько 20 років успішно застосовують у різних галузях економіки. За цей час їх еволюція пройшла кілька етапів, починаючи від простих систем оброблення даних до інтегрованих систем, що побудовані на сучасній апаратній та програмній базі.

5.Основні фактори, які визначають результати створення і функціонування АІС. Автоматизована інформаційна система — це взаємозв’язана сукупність даних, обладнання, програмних засобів, персоналу, стандартних процедур, які призначені для збору, обробки, розподілу, зберігання, представлення інформації згідно з вимогами, які випливають з цілей організації. Сьогодні, у вік інформації, практично кожна інформаційна система використовує комп’ютернітехнології, і тому надалі під інформаційними системами будемо розуміти саме автоматизовані.

Основними факторами, які впливають на впровадження інформаційних систем, є потреби організацій та користувачів, а також наявність відповідних засобів для їх формування. Найсуттєвіше на розвиток інформаційних систем вплинули досягнення в галузі комп’ютерної техніки та телекомунікаційних мереж.

6.Мета створення кодування й класифікації інформації. Класифікація і кодування - це дві невіддільні частини одного процесуперекладу різноманітної економічної інформації з природної мови наформалізовану мову ЕОМ.

Класифікація - поділ множини об'єктів на частини за їх подібністю абовідмінністю згідно з прийнятими методами. Кодування - створення і присвоєння кодукласифікаційному угрупованню та об'єктові класифікації.Класифікація і кодування - невіддільний елемент створення і функці­онування комп'ютерних ІС. Метою класифікації і кодування є упорядкуваннята взаємоузгодження різних предметів, понять, властивостей чи іншихелементів інформації. Використанням кодів можна значно скоротити обсягиінформації, трудомісткість її оброблення на всіх етапах технологічногопроцесу автоматизованого оброблення даних.

7.Особливості структури економічної інформаційної системи.Економічна інформаційна системаорганізаційне й управлінське рішення проблеми, поставленою середовищем, що засновано на інформаційній технології.

Усі ІС містять функціональні компоненти; компоненти системи оброблення даних та організаційні компоненти. Функціональні компоненти - це система функцій управління, комплекс взаємопов'язаних у часі та просторі робіт щодо управління для досягнення поставлених перед підприємством цілей. Підсистеми, що забезпечують роботу економічних ІС, є спільними для всієї економічної ІС незалежно від конкретних функціональних підсистем, у яких застосовуються ті чи інші види забезпечення. Будь-яка економічна інформаційна система маяє відповідну структуру, тобто містить такі підсистеми:

*організаційного забезпечення; *правового забезпечення; * матеметичного забезпечення; *програмного забезпечення; * інформаційного забезпечення; *лінгвістичного забезпечення;

*технологічного забезпечення.

8. Основні види структури інформаційної системи.

9.Основні класи ЕОМ. Електронна обчислювальна машина — загальна назва для обчислювальних машин, що є електронними на відміну від електромеханічних та механічних обчислювальних машин

Класифікація за призначенням

  • великі ЕОМ;

  • міні ЕОМ;

  • мікро ЕОМ(персональні комп’ютери);

Великі ЕОМзастосовують для обслуговування великих галузей народного господарства. Міні ЕОМподібна до великих ЕОМ, але менших розмірів. Використовують у великих підприємствах, наукових закладах і установах. Часто використовують для керування виробничими процесами. МікроЕОМдля обслуговування достатньо обчислювальної лабораторії у складі декількох чоловік, з наявністю прикладних програмістів.

Класифікація по рівню спеціалізації:

  • універсальні;

  • спеціалізовані.

На базі універсальних ПК можна створити будь-яку конфігурацію для роботи з графікою, текстом, музикою, відео. Спеціалізовані ПК створені для рішення конкретних задач, зокрема, бортові комп'ютери у літаках та автомобілях.

10. Програмні агенти. Програмні агенти — це автономні програми, котрі автоматично виконують конкретні задачі з моніторингу комп’ютерних систем і збору інформації в мережах. Термін «агент» використовується в обчислювальній техніці вже понад 10 років; початковими функціями агентів-програм був поточний контроль за діяльністю центрального процесора та периферійного обладнання. Сучасні програмні агенти, котрі постійно еволюціонують, не тільки ведуть спостереження і виконують різні вимірювання, а й вирішують задачі управління мережами. Зокрема, інтелектуальні агенти здатні автоматизувати численні операції керування мережами, на-

приклад вибір оптимального графіка, контроль за завантаженням, поновлення даних при порушеннях у процесі обміну тощо. Окрім того, інтелектуальні агенти можуть застосовуватися й для передавання повідомлень, вибору інформації, автоматизації ділових процедур (наприклад, агенти покупців і продавців, зустрічаючись у Web, можуть укладати комерційні угоди).

11. Система підтримки прийняття рішень. Система підтримки прийняття рішень, до якої належать ІС новогопокоління. У класичному розумінні СППР є інформаційна система, що маєтакі компоненти: інтерфейс користувача, СКБД, систему управління базамимоделей (СУБМ), систему управління повідомленнями (СУП), причомупідсистема СУП галузі.

СППР - це інтерактивні інформаційні системи, які допомагаютьменеджерам приймати напівструктуровані рішення.

Характеристики СППР: * забезпечують розв’язання проблеми,розвиток яких важко прогнозувати. * мають складати інструментальні засоби моделювання і аналіз. * дозволяють легко змінювати постановку вирішуваних задач і вхідних даних. * відрізняються гнучкістю і легко адаптуються до зміни умов. * мають технологію максимально орієнтовану на користувача.

12.Основні завдання управління. Під інформаційною системою розуміють сукупність видів діяльності, що забезпечують збір, переказ, зберігання, відбір, обробку, видачу та подання інформації на запит управління. Завданням інформаційної системи є забезпечення достатньої кількості правильних та докладних даних у потрібний час для підготовки рішення. Інформаційна система може бути ручною, механізованою чи автоматизованою залежно від того, які засоби використовуються для виконання завдань, що стоять перед нею. Під завданням управління розуміють алгоритм або сукупністьалгоритмів формування вихідних документів (повідомлень), що маютьпевне функціональне призначення для управління підприємством ійого підрозділами.Управлінські інформаційні системи в державному управлінні належать до класу управлінських інформаційних систем.

Використання ІС дозволяє менеджерам різних рівнів наступне:

- використовувати єдиний інформаційний простір;

- ширше застосовувати математичні методи в економіці;

- узгоджувати економічні процедури з рекомендаціями світової спільноти.

Інформаційні системи і технології дають можливість оптимізувати і раціоналізувати управлінські функції за рахунок застосування сучасних засобів отримання, опрацювання та передавання інформації.

13.Найбільше поширені в Україні корпоративні ІС. Корпоративні ІС орієнтовані на великі компанії і можуть підтримувати територіально віддалені комп'ютерні інформаційні вузли і мережі. Як правило, вони мають ієрархічну клієнт-серверну структуру зі спеціалізацією серверів. При розробці таких систем можуть використовуватись ті ж сервери баз даних, що і при розробці групових ІС. Для корпоративних систем найбільш поширеними є сервери Oracle, DB2, Microsoft SQL Server.

14.Автоаматизована інформаційна технологія. АІТ- це сукупність методів і засобів реалізації операцій із збору, реєстрації передачі нагромадження пошуку, оброблення і захисту інформації на базі застосування розвинутого програмного забезпечення використовуваних засобів за допомогою яких інформація пропонується клієнтом.

Підвищення вимог до оперативності інформаційного обміну і управління, а також до терміновості оброблення інформації привело до терміновості оброблення інформації привело до створення не тільки локальних систем а і багаторівневих і розподілених систем організаційного управління об’єктами якими є банківські, податкові, статистичні, постачальницькі служби.

Їхнє інформаційне забезпечення реалізують мережі автоматизованих банків даних, які створюються з урахуванням організаційно-функціональної структури відповідного багаторівневого об’єкта, машинного введення інформаційних масивів. Цю проблему в нових інформаційних технологіях вирішують розподілені системи оброблення даних з використанням каналів зв’язку. Для обліку інформацією між базами даних різних рівнів.

За рахунок укладання програмних засобів управління підвищується швидкість забезпечується захист і вірогідність інформації при виконанні економічних розрахунків і виробленні управлінських рішень.

15.Етапи розвитку АІТ. З появою і широким розвитком електронно-обчислювальних машин і периферійної техніки настала ера “комп'ютерної” ІТ, яка в своєму розвиткові пройшла 5 етапів.

Перший етап (1950-1960 рр.), що характеризується використанням великих (для того часу) електронно-обчислювальних машин, у своїй основі був зорієнтований на економію машинних ресурсів. Концепція інформаційної технології полягала втому, що все, що можуть робити люди, вони повинні робити; центральний процесор виконував лише ту частину роботи з опрацювання інформації, яку люди принципово виконувати не могли, наприклад масові розрахунки.

Для другого етапу (1960-1970 рр.) визначальним став широкий випуск малих машин. Оскільки вартість апаратних засобів (машинних ресурсів) істотно знизилась, то метою інформаційної технології стала економія праці програмістів, тобто необхідно було підвищити ефективність програмування, зокрема за рахунок автоматизації програмних розробок. Докорінно змінилась концептуальна орієнтація: все, що можна запрограмувати, повинні робити машини, люди ж зобов'язані виконувати лише те, що не може бути запрограмоване

Третій етап інформаційної технології (1970-1980 рр.), відомий під назвою нової (сучасної, безпаперової) інформаційної технології, характеризується масовим випуском персональних електронно-обчислювальних машин. Визначальною метою стала економія праці користувачів. Основу нової інформаційної технології становлять розподілена комп'ютерна техніка, дружнє програмне забезпечення, розвинуті комунікації. Концепція третього етапу: автоматизувати можна все, що люди спроможні описати (програмування без програмістів).

Четвертий етап(1980-1990) характеризувався розвитком автоматизованих систем управління технологічним процесом, систем автоматизованого проектування, автоматизованими системами підприємства, галузевих автоматизованих систем, загальнодержавних АСУ: планових розрахунків, статистики, матеріально-технічного постачання, науки і техніки, фінансових розрахунків. Прослідковувалась тенденція до децентралізації оброблення даних, вирішеня завдань у багатокористувацькому режимі. Перехіт до без паперової експлуатації очислювальних технологій.

П’ятий етап (1990-до сьогодні) комплексне рішення економічних завдань; об’єктна-орієнований підхід залежно від системних характеристик предметної сфери, широкий спектр додатків; мережева організація інформаційних структур; превага інтерактивної взаємодії користувача в ході експлуатації обчислювальної техніки. Реалізація інтелектуального людино-машинального інтерфейсу СППР щодо інформаційно-дорадчих систем.

16.Класифікація АІТ. Інформаційні технології можна класифікувати за рядом ознак:

1. за способом реалізації в АІС:

-традиційні -нові ІТ

2. за ступенем охоплення задач управління:

-електронне оброблення дінних

-автоматизація функцій управління

-підтримка прийняття рішень

-електронний офіс

-експертна підтримка

3. за класом реалізуючих технологічних операцій;

-робота з текстовим редактором

-робота з табличним процесором

-робота з СУБД

-робота з графічним об’єктом

-гіпертекстові системи

4. за типом користувацького інтерфейсу;

-пакетні –діалогові -мережеві

5. за способом побудови мережі;

-локальні

-багаторівневі

-розподільчі

6. за обслуговуючими предметними сферами.

- бух облік

-податкова діяльність

-банківська діяльність

17. Автоматизовані інформаційні технології експертної підтримки. Автоматизовані інформаційні технології експертної підтримки є основою автоматизації праці фахівців-аналітиків. Ці працівники, крім аналітичних методів і моделей для дослідження ситуацій, що складаються в ринкових умовах, із збуту продукції, послуг, фінансового стану підприємства, фірми, фінансово-кредитної організації змушені використовувати накопичений і такий, що зберігається в системі, досвід оцінки ситуацій, тобто зведення, що складають базу знань у конкретній предметній області. Опрацьовані за певними правилами такі зведення дозволяють підготовляти обґрунтовані рішення для поводження на фінансових і товарних ринках, виробити стратегію в галузях менеджменту і маркетингу.

Автоматизація і комп’ютеризація експертної діяльності базується на створенні, запровадженні і ефективному використанні нових інформаційних технологій, автоматизованих робочих місць за напрямами експертних досліджень, сучасних автоматизованих інформаційно-пошукових систем для ведення та формування криміналістичних обліків, інформаційно-аналітичного забезпечення експертної практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]