Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА УИС 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

18. Перспективні напрямки розвитку комп’ютерної технології.

19.Поняття бази знань. База знань, БЗ (англ. Knowledge base, KB) - це особливого роду база даних, розроблена для управління знаннями (метаданими), тобто збором, зберіганням, пошуком і видачею знань. Розділ штучного інтелекту, що вивчає бази знань і методи роботи зі знаннями, називається інженерією знань. Під базами знань розуміється сукупність фактів і правил виводу, що допускають логічний висновок і осмислену обробку інформація. Наприклад, у мові Пролог бази знань описуються у формі конкретних фактів і правил логічного висновку над базами даних і процедурами обробки інформації, які подають відомості та знання про людей, предмети, факти події та процеси в логічній формі. Найбільш важливою властивістю інформації, що зберігається в базах знань, є достовірність конкретних і узагальнених відомостей у базі даних і релевантності інформації, одержуваної з використанням правил виведення, закладених в базу знань. У відповідях на найпростіші запити до баз знань системи логічного програмування Пролог, видає значення «істина» і «брехня» залежно від наявності відповідних фактів.

БАЗА ЗНАНИЙ — Совокупность программных средств, обеспечивающих поиск, хранение, преобразование и запись в памяти ЭВМ сложно структурированных информационных единиц (знаний).БАЗА ЗНАНИЙ ЗАМКНУТАЯ — База знаний, содержимое которой в процессе функционирования не изменяется. Логический вывод в такой базе эквивалентен выводу в формальной системе и обладает свойством монотонности, т.е. ранее выведенные утверждения остаются верными на весь период функционирования Б.З.З. БАЗА ЗНАНИЙ ИНТЕНСИОНАЛЬНАЯ — База знаний, в которой описаны общие закономерности, характерные для некоторой проблемной области, а также способы постановки и решения задач в этой области БАЗА ЗНАНИЙ ОТКРЫТАЯ — База знаний, позволяющая в процессе ее функционирования пополнять содержимое базы и убирать знания из базы. Свойство открытости приводит к тому, что вывод в такой базе является немонотонным, т.е. истинность выведенных в ней утверждений может меняться в процессе работы системы с такой базой.

20.Особливість інформаційних технологій для проведення інформаційних досліджень. Під інформаційними технологіями при проведенні аналітичнихдосліджень розуміють сукупність методів і способів пошуку, збирання,накопичення, зберігання й оброблення інформації на основі застосуваннякомп'ютерної техніки.

Для інформаційно-аналітичної діяльності особливої ваги набуває систематичність визначення кола питань, що виникають у процесі базової діяльності споживача інформації, їх аналіз та прогнозування тенденцій розвитку. Саме орієнтація на передбачення, виявлення тенденцій розвитку ситуації обумовлює переважне застосування різних аналітичних методів опрацювання інформації: інформаційний аналіз, джерелознавчий, ситуаційний, контент-аналіз тощо. Передбачення шляхів розвитку ситуації потребує узагальнення відомостей та їх оцінки, тобто використання методів узагальнення, абстрагування, моделювання. Для створення інформаційних документів такого напряму інколи необхідно провести самостійне соціологічне, статистичне, маркетингове дослідження.

Результатом аналітичної діяльності будуть такі вторинні документи, що є інформаційною моделлю не первинного документа, а моделлю проблеми. Такі інформаційні документи містять так зване вивідне знання у вигляді висновків, рекомендацій, прогнозів. Це, насамперед, огляди, щорічні доповіді, аналітичні довідки. До різновидів оглядової інформації слід віднести також інформаційні релізи, підготовка яких потребує аналізу первинної інформації, її розподілу на основну та надлишкову, відкриту та конфіденційну, головну та периферійну. Тому в процесі інформаційно-аналітичної діяльності широко використовуються методи критичної оцінки інформації. Інформаційні документи, що містять прогноз розвитку проблемної ситуації, є засобом інформаційного управління.

21.Види інформаційних технологій. При організації збору і реєстрації даних по принципу послідовних рішень застосовуються різні види інформаційних технологій: збір і реєстрація даних безпосередньо в процесі виробництва у формі єдиного документа і використання центральної ЕОМ для їх агрегирування; обробка даних в режимі діалогу для розрахунків показників на терміналі; одержання вільного документа, використання машинолічильного носія інформації, обробка даних на комп'ютерах.Вирішення питань впровадження нових технологій вимагає комплексного підходу, в тому числі їх вплив на положення працюючих у виробничому процесі. В цьому плані доцільним є аналіз трудових функцій працюючого, його дії, навички, здібності, умови праці. Складність представляє оцінка трудових і соціально-економічних факторів. Характерними рисами нових технологій є: інтегрованість інформації, яка передбачає єдину уніфіковану форму надання, зберігання, пошуку, відображення і захисту даних; гнучкість (можливість адаптованої швидкої перебудови форми способу представлення інформації в процесі вирішення задачі); інтерактивність (діалоговий режим вирішення задач з широкими можливостями для користувача).Система ведення записів розробляється на основі спеціальних програм, направлених на полегшення доступу до необхідної інформації і використання нею.До важливих видів записів відноситься:

  • технологічна документація, креслення, інженерно-конструкторські розрахунки;

  • наукова документація, дослідно-конструкторські розробки, патенти та інша інтелектуальна власність;

  • дані обліку і фінансової звітності, фінансова документація;

  • розрахунки заробітної плати працюючих;

  • тексти контрактів і супроводжувальної документації;

  • річні звіти і протоколи загальних зборів колективів і акціонерів;

  • звітні дані для здійснення багатоваріантних розрахунків в рамках програм маркетингу по продукту і господарському підрозділу; дані для розробки планів та їх показники.

22. АРМ аналітика – фахово організаційно обчислювальна система призначена для автоматизованої роботи з аналізу господ діяльності . Вона є сукупністю програм оброблення аналітичних даних за методикою комплексного аналізу діяльності під-ва. Основні вимоги до функціон АРМ аналітика є: * своєчасно задовольняти обчислювальні та інформаційні потреби управління при проведенні аналізу госп під-ва. * можливість надання результатів інформації в табличних та графічних формах. * можливість корегування методики розрахунку і форм відображення кінцевого результату. При проектуванні та створенні АРМ аналітика слід врахувати тенденції розвитку господарської діяльності і управління нею а також зміст і структуру аналітичних завдань.

23. Автоматизована система економічного аналізу (АСЕА) - один з компонентівсистеми управління підприємством на сучасному етапі. Користувачі комп'ю­терних програм, віддаючи перевагу універсальним (за умови можливості їхдостатньо легкого налагодження і адаптації до особливостей бухгалтерськогообліку в різних галузях, на конкретних підприємствах), підтвердили необхідністьподальших розробок у сфері не вузькоспеціалізованих, а універсальних програм.

Автоматизація аналітичних розрахунків забезпечує:

– підвищення продуктивності праці економістів-аналітиків за рахунок вивільнення їх від технічної роботи і розширення творчої діяльності, що сприяє поглибленню досліджень, вирішенню складніших економічних завдань;– глибоке та всебічне вивчення економічних явищ і процесів, повніше дослідження факторів та виявлення резервів підвищення ефективності виробництва;– підвищення оперативності та якості аналізу, його загального рівня і дієвості.

Важливим фактором прогресу є удосконалення форм і методів інформаційного забезпечення дослідження економічних процесів та явищ на основі обчислювальної техніки і засобів зв'язку, які становлять матеріально-технічну базу автоматизованої інформаційної системи (АІС) підприємства. На підприємстві створюється автоматизована інформаційна система, яка складається із взаємопов'язаних функціональних підсистем, що забезпечують управлінський апарат необхідною інформацією. Основні функціональні підсистеми забезпечують розв'язання завдань технічної підготовки виробництва, перспективного планування розвитку виробництва, маркетингових досліджень, оперативного управління матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами, збуту й реалізації готової продукції, бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності підприємства. Основною ознакою АІС є оперативне відображення стану економічних об'єктів для прийняття своєчасних рішень і внесення змін у бізнес-процеси, прогнозування ефективності цих процесів і формулювання рекомендацій щодо їх реорганізації. Однією з сучасних форм організації накопичення, надання та зберігання інформації є банки даних.Сукупність баз даних і становить інформаційну систему управління підприємством. Вона слугує для створення умов з безпеки і цілісності, мінімізації надмірності даних, які зберігаються, ефективного їх використання та пошуку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]