Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ч 1.Риба.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
39.86 Mб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Миколаївський державний аграрний університет

ФАКУЛЬТЕТ технології виробництва і переробки продукції тваринництва

Кафедра технології зберігання і

переробки продукції тваринництва

РИБНИЦТВО

Методичні вказівки

до самостійного вивчення дисципліни для студентів денної форми навчання спеціальності 6.130200 – “Зооінженерія”

Частина І

Природна кормова база ставів

Миколаїв - 2005

УДК 636.311

Методичні вказівки до самостійного вивчення дисципліни „Рибництво” (частина І) для студентів денної форми навчання підготовлені доцентом кафедри рибництва ХДАУ Борткевич Л.В. та старшим викладачем кафедри технології зберігання і переробки продукції тваринництва Данильчук Г.А.

Рекомендовано для студентів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

Рецензенти: доцент кафедри ТЗППТ МДАУ

Іванова В.Д.,

Директор ЧП “Березань”

Фатьянов І.В.

Рекомендовано методичною комісією факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва Миколаївського державного аграрного університету, протокол № _____ від “___”_____2005 р.

Навчальне видання

Методичні вказівки до самостійного вивчення дисципліни “Рибництво“ (Частина і) для студентів денної форми навчання спеціальності 6.130200 – “Зооінженерія”

Укладачі: Борткевич Лариса Василівна

Данильчук Галина Анатоліївна

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри технології зберігання і переробки продукції тваринництва МДАУ, професор, доктор с.-г. наук Підпала Т.В.

Редактор Підпала Т.В.

Миколаївський державний аграрний університет, 2005

Підписано до друку Формат Папір друк. № Друк офсетний

Ум. друк. арк. Обл.- вид. арк.

Зам. № Тираж пр.

РВВ МДАУ

54010, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9

ЗМІСТ

  1. Вступ 4

  2. Фітопланктон 5

  3. Зоопланктон 21

  4. Зообентос 34

  5. Збір і обробка матеріалу по харчуванню риб 65

  6. Тестові питання 77

  7. Використана література 79

  8. Додатки 81

Вступ

Методичні вказівки рекомендовані для вивчення І-го модуля дисципліни “Рибництво”, містять характеристику гідробіонтів, які складають основу природної кормової бази ставів, описані методи їх збору і визначення, а також обробка матеріалу по живленню риб. Представлені основні форми фітопланктону, зоопланктону та зообентосу.

Природна кормова база водойм є частиною кормових ресурсів і представляє собою сукупність планктонних і бентосних організмів, продуктів їх розпаду (детриту), які знаходяться у водоймі та використовуються безпосередньо у якості їжі видовим і віковим складом іхтіофауни. Задача спеціалістів рибного господарства перетворити кормові ресурси у кормову базу шляхом одночасного вирощування різних видів риб, застосування ущільнених посадок, полікультури, акліматизації нових об’єктів и т. і.

Раціональне ведення ставового господарства, отримання високих урожаїв риби широкого асортименту, максимальне використання кормових ресурсів, а звідси — визначення норм посадок і годівлі риби, застосування мінеральних і органічних добрив повинні опиратися на знання про живлення риб, регулярний контроль за станом природної кормової бази, гідробіологічний і гідрохімічний режими.

Для оцінки природної кормової бази у ставах проводять гідробіологічні дослідження, які включають контроль за раз витком фітопланктону, зоопланктону та зообентосу, а також живлення риб. Вивчення розвитку фітопланктону, зоопланктону, зообентосу та живлення риб передбачає встановлення видового складу тварин, кількісного розвитку організмів, ролі у фіто-, зоопланктоні та бентосі окремих видів і груп організмів, їх кількісного співвідношення, визначення індексу наповнення шлунково-кишкових трактів і ряд інших питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]