Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры гербология.docx
Скачиваний:
161
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
72.42 Кб
Скачать

1. Поняття про гербологію та її місце в системі наук?

Гербологія – це наука, що вивчає біологічні особливості бур'янів, їх поширення, видовий склад та розробляє методи регулювання їх присутності та шкодочинності. Вона тісно пов’язана з ботанікою, землеробством, рослинництвом, овочівництвом, агрофітоценозом.

2. Потенційна забур’яненість посівів?

Потенційна засміченість полів визначається кількістю насіння бур'янів або їх вегетативних зачатків, що містяться в певному шарі ґрунту на одиниці площі (шт./м2 або млн шт./га).

Методика визначення:

Восени після основного обробітку грунту та навесні по двох діагоналях поля з допомогою бура або спеціальної лопати беруть проби із шарів ґрунту на глибині 1—10, 10—20 і 20—30 см. Загальна маса зразка становить 1 кг. На площі до 50 га відбирають 30 проб, 50—100 га — 60, понад 100 га — 80 проб. Зразок ґрунту промивають через сито з отворами 0,25 мм, масу, що залишається на ситі, розділяють у насиченому розчині харчової солі або поташу (насіння бур'янів і органічні рештки спливають), висушують, відбирають насіння бур'янів, розбирають його по видах, підраховують кількість і перераховують (з урахуванням площі бура або лопати) на 1 м2 і на 1 га.

Кількість схожого насіння визначають шляхом пророщування в чашках Петрі на фільтрувальному папері.

Запас органів вегетативного розмноження бур'янів визначають шляхом розкопок на майданчиках розміром 0,5x2 м в місцях відбору проб ґрунту. Вегетативні зачатки вибирають з ґрунту, визначають їх довжину, масу і кількість бруньок відновлення.

Оцінку потенційної засміченості ґрунту встановлюють за шкалою (табл. 1).

 

Таблиця 1. Шкала для оцінки потенційної забур'яненості ріллі, млн. шт./га в орному шарі (Веселовський, Манько, Козубський, 1993)

Бал

Ступінь забур'яненості

Інтервали значень

Загальна кількість фізично нормального насіння

Схоже насіння

Кількість бруньок на органах вегетативного розмноження

1

Слабкий

<10

<2

<0,1

2

Середній

10—50

2—10

0,1—0,5

3

Високий

>50

>10

>0,5

3. Малорічні бур'яни, їх поділ, приклади. (представники)

Буряни – це дикі рослини, які поза волею людини ростуть на с/г угіддях і завдають їм шкоди.

За характером живлення бур'яни поділяють на три групи.

Бур'яни-паразити (незелені рослини), що нездатні до самостійного синтезу органічних речовин, оскільки не мають хлорофілу. Вони не мають коренів, а використовують поживні речовини рослин-живителів. Бур'яни-паразити за місцем паразитування на рослинах поділяють на стеблові (повитиця) й кореневі (вовчки).

Рослини-напівпаразити (дзвінець великий, перестріч польовий, кравник пізній, омела біла) приростають до коріння або стебел інших рослин і використовують їхні поживні речовини, але в них є зелені листки і вони засвоюють вуглекислоту з повітря; ці рослини здатні до фотосинтезу.

Зелені рослини - це найбільш чисельна група бур'янів. Вони мають хлорофіл, зелені листки, асимілюють, завдяки кореневій системі використовують поживні речовини і воду з ґрунту.

За тривалістю періоду життя бур'яни поділяють на малорічні й багаторічні.

Малорічні бур'яни поділяють на ефемери, однорічні й дворічні, а однорічні - на ярі, зимуючі й озимі.

Багаторічні залежно від способу вегетативного розмноження поділяють на кореневищні, коренепаросткові, стрижнекореневі, цибулинні, повзучі та ін.

Ефемери – це однорічні буряни, які утворюють за сезон до 6-8 поколінь (зірочник середній).

Ярі ранні – бур’яни сходи яких з’являються рано навесні за температури ґрунту 4-8°С. За біологічними властивостями вони дуже близькі до ранніх ярих культур, тому частіше засмічують їх посіви (вівсюг звичайний, осот жовтий).

Ярі пізні – бур’яни сходи яких з’являються пізно весною або влітку коли грунт достатньо прогріється. Засмічують посіви пізніх зернових і просапних культур (щириця звичайна, мишій сизий, дурман звичайний).

Озимі – це бур’яни, сходи яких з’являються в кінці літа-восени. Зимують у фазі кущення і закінчують розвиток наступного року. За біологічними властивостями вони подібні до озимих культур (жито, пшениця, ріпак) посіви яких і засмічують, а також ростуть у лісосмугах і на полях багаторічних трав (брому житній, горошок волохатий).

Зимуючі – це бур'яни сходи, яких з'являються в кінці літа-восени або рано весною. За біологічними властивостями вони займають проміжне місце між ярими та озимими бур'янами. Якщо насіння їх проросте весною, то зимуючі бур'яни розвиваються як ярі, якщо насіння проросте в кінці літа або восени, то вони перезимовують сформувавши розетку листків і завершують свій цикл розвитку на наступний рік (волошка синя, грицики звичайні, талабан польовий, підмаренник чіпкий, кучерявець Софії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]