Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры гербология.docx
Скачиваний:
161
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
72.42 Кб
Скачать

15. Морфологічні особливості ефемерів, приклади.

Ефемери – це рослини з дуже коротким періодом життя, які за вегетаційний період можуть давати декілька поколінь, восени відмирають. Слово ефемер грецького походження, що в перекладі означає швидкоплинний, одноденний. На Україні поширені такі буряни цієї групи, як зірочник середній(мокрець), люцерна мала, тонконіг однорічний, глуха кропива, вероніка двійчаста та інші.

Зірочник середній (Stellaria media) відноситься до класу дводольних, родини гвоздикових. Має лежаче стебло, 50-30 см, з яйцевидно-загостреними листками і стрижневою кореневою системою. Суцвіття – немає, плід – коробочка.

Люцерна маленька (Medicago minima) належить до класу дводольних, родини бобових. Стебло тонке прямостояче, висхідне або лежаче, з трійчастим листком і стрижневою кореневою системою. Суцвіття – китиця, плід – біб.

16. Поняття про агрофітоценоз, його особливості?

Агрофітоценоз (агро – поле, фіто – рослина, ценоз - загальний) – це угрупування рослин, яке швидко створює людина. Їх зв'язок значною мірою визначається біологічною, екологічною, агрономічною сумісністю культурних рослин та відповідністю їх між собою до ґрунтових умов, рельєфу, експозиції поля, густотою рослин на одиниці площі та просторовим розміщенням їх у натурі.

Агрофітоценоз з кількох компонентів використовують досить часто в овочівництві як в закритому так і в відкритому ґрунті, їх можна також створювати з метою захисту рослин від шкідників, для збагачення ґрунту на поживні речовини. Для цього в посівах вирощують супутні рослини, які відлякують небажану ентомофауну.

Одна з найважливіших ознак організації агрофітоценозу – це є віднесення видів, що його утворюють до різних екоморф.

Екобіофорфний склад – це просторова і часова гетерогенність середовища. Він є результатом довгострокового відбору видів здатних рости в умовах антропогенно зміненого середовища і займати різні екологічні ніші в агрофітоценозі.

Види, що переважають у складі агрофітоценозу або його компоненти, називають домінантом.Види присутність яких у складі агрофітоценозу значна але не переважає рівень присутності домінантів, називають субдомінантами. А випадкові види агрофітоценозів, називають супутніми видами.

17. Організаційні заходи боротьби з бур’янами.

Боротьба з бур'янами — це надзвичайно складна система заходів, завданням яких є знищення бур'янів або зниження їх шкідливості дозволеними способами і засобами: запобігання занесенню бур'янів на поля, знищення вегетуючих бур'янів, очищення ґрунту від їх насіння і вегетативних органів розмноження.

18. Карантинні бур’яни, приклади.

Це особливо шкідливі бур’яни, відсутні або обмежено поширені на території країни або окремого регіону, введені до списку карантинних об’єктів.

Карантинні заходи спрямовані на охорону території України від проникнення карантинних бур’янів і на їх ліквідацію, якщо вже з’явились, а також на запобігання проникнення в райони, де їх ще немає. На території США є карантинні бур’яни, яких немає на території України. Це так звані бур’яни зовнішнього карантину. До них належать амброзія трироздільна, амброзія багаторічна, паслін королівський, паслін три квітковий, соняшник дикий.

У межах країни до карантинних бур’янів належать амброзія полинолиста, гірчак повзучий, повитиця тощо.

Ботанічний склад карантинних бур’янів різний, а тому не доцільно їх виділяти в окрему біологічну групу. Вони розглядаються в тих групах, до яких вони відносяться за своїми біологічними властивостями.

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia) малорічна яра рання рослина з родини айстрових. Коринева система – стрижнева. Головний корінь стрижневий, розгалужений, заглюблюється в грунт до 4 і більше метрів. Стебло – високе (80-250 см), міцне, злегка борозенчасте. Листки – верхні – чергові темно-зелені, перисто-, нижні – подвійноперестороздільні, з лінійно ланцетними частками, супротивні. Квітки – зібрані в роздільностатеві зелені кошики. Квітколоже щетинистоплівчасте. Плід – сім'янка знаходиться всередині затверділої обгортки, оберненояйцеподібної форми. Вага 1000 насінин в обгортці близько 2,5г. Сім'янка без обгортки яйце – або горішкоподібна, поверхня тонко зморшкувата, слабко блискуча або матова, зеленувато-сірого або зеленувато-бурого кольору. Вага 1000 сім'янок 1,5 – 2 г. В 1 кг міститься близько 550 тис. сім'янок. Біологія. Цвіте і плодоносить у серпні – жовтні. Насіння достигає досить пізно. Розмножується насінням, якого одна рослина може утворити близько 100 тисяч. Насіння проростає з глибини 1 см, а деяке навіть 6-8 см.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]