Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА УИС 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

24. Класифікація програмного забезпечення економічного аналізу.

25.Охарактеризуйте найбільш розповсюдженні аналітичні програми.

26.Основні завдання бухгалтера-аналітика. Одну з провідних функцій в управлінні підприємством виконує сучасний бухгалтер-аналітик, який не тільки відповідає за ведення бухгалтерських рахунків, але й здійснює велику роботу щодо планування, контролю, оцінки та аналізу господарської діяльності підприємства щодо аудіювання та прийняття управлінських рішень.

27.Мета здійснення організації аналітичного процесу. Співвідношення різних операцій формує аналітичну інформаційну фазу, кілька аналітичних фаз формують етап аналітичного процесу. Організаційно аналітичний процес як технологічна сукупність складається з трьох етапів: підготовчого, аналітичної обробки та заключного (узагальнення результатів аналізу). Підготовчий етап аналітичного процесу передбачає комплекс робіт, під час яких здійснюється підготовка різної інформації до аналітичної обробки. У свою чергу, цей етап поділяють на кілька самостійних робіт. Другим етапом аналітичного процесу є аналітична обробка даних за допомогою різних методичних і технічних прийомів. На цьому етапі здійснюють комплекс розрахунків (арифметичних, логічних і т. ін.) і процедур, які дають змогу добути підсумкові дані для використання у підготовці управлінських рішень. Заключним етапом аналітичного процесу є узагальнення аналітичної інформації. На цьому етапі дають оцінку результату діяльності підприємства, об’єднання або їх підрозділів, готують висновки, пропозиції, спрямовані на поліпшення роботи. На кожному етапі об’єктами організації аналітичного процесу є аналітичні номенклатури, носії аналітичних номенклатур, рух носіїв аналітичної номенклатури у процесі обробки та формування показників, забезпечення аналітичного процесу.

28.Організація економічного аналізу. Головне завдання організації економічного аналізу – досягнення поставленої мети (пошук резервів підвищення ефективності господарювання) в найкоротші строки при найкращому використанні наявних ресурсів.Це вимагає чіткого розуміння суті, мети, завдань, об'єкта, предмета аналізу, дотримання його принципів, знання видів, уміння використовувати на практиці аналітичні методи і способи, збирати необхідну інформацію, робити відповідні розрахунки та висновки. Отже, для раціонального проведення аналітичного дослідження слід дотримуватися низки умов щодо науково-методичного, організаційного, ресурсного, кадрового, інформаційного забезпечення тощо.Основними вимогами до організації економічного аналізу є такі:

– плановість;– науковість;– економічність;– динамічність і гнучкість форм аналізу;

– правильне розставлення виконавців аналізу;– забезпеченість кваліфікованими кадрами;

– методичне та інформаційне забезпечення;– організація робочого місця аналітика.

29.Організаційні етапи аналітичної роботи на підприємстві. Підготовчий етап: * Визначення мети й об'єктів аналізу. * Планування аналітичної роботи, складання плану аналізу, програми та графіка його проведення. * Виділення суб'єктів аналізу, вибір організаційної форми та розподіл обов'язків між окремимидослідниками.*Інформаційне та методичне забезпечення економічного аналізу; розробка системи показників, щохарактеризують об'єкт аналізу, побудова макетів аналітичних таблиць, графіків, схем; перевіркадостовірності джерел інформації, ознайомлення з матеріалами попередніх досліджень. * Інші організаційні питання

Основний (аналітичний) етап: * Збирання, перевірка достовірності та повноти інформації. *Оформлення результатів аналітичної роботи; розробка висновків та пропозицій щодо прийняттявідповідних управлінських рішень, належних організаційно-технічних заходів

Систематизація й опрацювання необхідної інформації, аналітичне оброблення даних про хід тарезультати господарювання. * Вивчення напрямів і причин відхилення фактичних значень показників від прогнозних. * Виявлення взаємодіючих факторів і обчислення їх впливу на зміну показників; визначеннярезервів підвищення ефективності діяльності тощо.

Завершальний (підсумковий) етап: *Підсумкове оцінювання діяльності й узагальнення отриманих результатів аналізу. *Оформлення результатів аналітичної роботи; розробка висновків та пропозицій щодо прийняттявідповідних управлінських рішень, належних організаційно-технічних заходів. * Систематичний контроль за виконанням рішень, прийнятих на підставі результатів аналізу.

30.Класифікація економічної інформації залежно від поставленої мети. Класифікація – важливий засіб у процесах обробки економічної інформації, яка характеризується великими обсягами, різнома-нітністю та відмінністю інтересів користувачів до одних і тих же даних в інформаційних потоках. Відмінність інтересів користувачів визначається ознаками, які виступають основними критеріями для класифікації. Класифіка-ція, як правило, проводиться після попереднього упорядкування, що в умовах використання ЕОМ називають процедурою сортуван-ня даних, яка може виконуватися «за зростанням» чи «зменшен-ням». Таким чином, при використанні ЕОМ для обробки економічної інформації доцільно розрізняти два види класифікації – до машин-ну (ручну) та машинну (автоматичну). Процес класифікації прийнято називати групуванням, в резуль-таті якого формується угруповання. Класифікація є важливим засобом у процесах обробки інформа-ційних сукупностей, бо надає можливість більш детально вивчити ознаки та властивості, які притаманні окремим об’єктам номенкла-тури чи їх сукупностям. Наприклад, якщо ви маєте справу з деякою номенклатурою за-мовників ваших послуг, то для організації роботи з ними необхідно мати уявлення про такі їх загальні характеристики: належність до конкретної території (континент, країна, область, місто тощо); статевої групи (чоловіки. жінки), вікової групи (діти, молодь, се-реднього віку, зрілого віку, ін.), соціальної групи (службовці, ро-бітники, бізнесмени та ін.) тощо. При цьому кожному замовнику, крім загальних, притаманні специфічні (індивідуальні) характеристики, тобто їх реквізити: вік, соціальний стан, рід занять, адреса, телефон, прізвище, ім’я, по батькові тощо.

31.Поняття документ, класифікація документів за ознаками. Документ - це матеріальний об'єкт, що містить у зафіксованому вигляді інформацію, оформлений у зведеному порядку і має відповідно до чинного законодавства юридичну силу. Класифікація документів - це поділ їх на класи за найбільш загальними ознаками схожості та відмінності. Мета класифікації полягає в підвищенні оперативності роботи апарату управління та відповідальності виконавців. У поточній роботі класифікацію документів здійснюють на етапі групування їх у справи. Документи класифікуються за такими ознаками: спосіб фіксації інформації(письмові,графічні,друковані), зміст, назва, вид, складність, місце складання, термін виконання, походженні, гласність, юридична сила, стадія виготовлення, термін зберігання, рід діяльності та інше.

32.Процес введення документа в комп’ютер. Процес введення документа в комп'ютер можна розділити на два етапи:

1. Сканування. На першому етапі сканер відіграє роль «ока» Вашого комп'ютера: «переглядає» зображення і передає його комп'ютеру. При цьому отримане зображення є не чим іншим, як набором чорних, білих або кольорових крапок, картинкою, яку неможливо відредагувати в жодному текстовому редакторі

2. Розпізнавання. Обробка зображення OCR-системою. Зупинимося на другому кроці більш докладно.Обробка зображення системою ABBYY FineReader містить у собі аналіз графічного зображення, переданого сканером, і розпізнавання кожного символу. Процеси аналізу макета сторінки (визначення областей розпізнавання, таблиць, зображень, виділення в тексті рядків і окремих символів) і розпізнавання зображення тісно пов'язані між собою: алгоритм пошуку блоків використовує інформацію про розпізнаний текст для більш точного аналізу сторінки.

· Цілісність - об'єкт описується як ціле за допомогою значимих елементів і відношень між ними.

· Цілеспрямованість - розпізнавання будується як процес висування і цілеспрямованої перевірки гіпотез.

· Адаптивність - здатність OCR-системи до самонавчання.

Відповідно до цих трьох принципів система спочатку висуває гіпотезу про об'єкт розпізнавання (символ, частину символу або декілька склеєних символів), а потім підтверджує або спростовує її, намагаючись послідовно знайти всі структурні елементи і відношення, що їх пов'язують. Наслідком роботи у вікні ABBYY FineReader з'явиться розпізнаний текст, який Ви можете редагувати і записати у найзручнішому для Вас форматі.

33.Передумови здійснення електронного документообігу. Електронний документообіг - високотехнологічний і прогресивний підхід до суттєвого підвищення ефективності роботи органів державної влади і місцевого самоврядування. . Гарантією успішної роботи органів влади завжди є ефективна діяльність державних службовців. Але дляякісного обслуговування потреб громадян вчорашні методи обробки інформації вже не є найкращими. Сьогодні необхідно мати доступ до інформаційних ресурсів і скоротити часові витрати на розв'язання задач, не пов'язаних з обслуговуванням громадян. Відсутність необхідності вручну розмножувати документи, відслідковувати переміщення паперових документів всередині організації, контролювати порядок передачі конфіденційної інформації істотним образом знижує трудовитрати діловодів. Наскрізний автоматичний контроль виконання на всіх етапах роботи з документами кардинально підвищує якість роботи виконавців, робить терміни підготовки документів більш прогнозованими і керованими. Системи електронного діловодства і документообігу можуть сприяти створенню нової організаційної культури в органах влади, зробивши роботу державних службовців більш легкою, цікавою і значимою. Саме тому ефективність управління підприємствами й організаціями не в останню чергу залежить від коректного рішення задач оперативного і якісного формування електронних документів, контролю їхнього виконання, а також продуманої організації їхнього збереження, пошуку і використання.

34. Модульний принцип побудови подібних систем полегшує їх прив’язку можливістю використання універсальних модулів (управління кадрами тощо). Постає потреба доробляти лише ті модулі, в яких відсутня реалізація специфіки об’єкта (скажімо, специфіка рослинництва і тваринництва у сільському господарстві). Оскільки системи досить дорогі (особливо мережні варіанти), то замовники окремі модулі можуть не закуповувати. Так, з системи ГАЛАКТИКА в контурі бухгалтерського обліку можна використовувати на невеликих підприємствах і організаціях лише базові модулі ( каса, фінансово-розрахункові операції, облік ТМЦ, облік малоцінних і швидкозношуваних предметів, облік основних засобів, валютні операції, мультивалютний облік, дебітори-кредитори, заробітна плата, бухгалтерська звітність. До того ж система відкрита і може доповнюватися розробками самих замовників. Важливе значення при функціонуванні системи надається автоматизації документообігу. При цьому суттєвим є поділ документів, якими звичайно оформляються господарські операції, на документи-основи і супроводжуючі документи. Документи-основи включають рахунки, вимоги, рахунки-фактури, гарантійні листи, договори тощо і додатково класифікуються згідно з життєвим циклом на оформлювані, виконувані і виконані, а згідно з видом розрахунків на розрахунково-гривневі, валютні, валютно-гривневі.Супроводжуючі документи, як правило, зв’язані з документами-основами і відображають суть виконуваних операцій. Вони поділяються на документи, що підтверджують переміщення ТМЦ чи виконання робіт та послуг (накладні, акти) і фінансово-супровідні документи (банківські і касові документи). Такий поділ документації, що формується і зберігається на електронній основі, забезпечує одноразовість введення даних в БД, дозволяє управлінським службам використовувати інформацію з них з чітким знанням стану оформлення, терміновості обробки і призначення документів.

35. Методи контролю в УІС. Для ефективного і результативного функціонування підприємство має визначити взаємопов’язані види діяльності і організувати управління ними як системою. Проблема відповідальності за управління якістю зачіпає цікаві питання і змушує замислитися над ефективністю чи якістю самої системи управління підприємством. Тобто, відсутність відповідальності працівника за якість кінцевої продукції говорить про те, що зацікавленість окремих виконавців в результатах своєї праці залишається низькою. Проблема ІТ-забезпеченості для виробничих підприємств має бути принциповою, не зважаючи на слабку забезпеченість інформаційно-обчислювальною технікою. Адже від своєчасності та повноти отриманої інформації прямопропорційно залежить прийняття управлінських рішень, рівень професійного управління і забезпечення фінансовими ресурсами. Типовими методами прийняття рішення в комплексі за допомогою всіх вищезазначених категорій будуть якісні методи прогнозування стану підприємства в поєднанні з системним аналізом управлінської діяльності. До найбільш розповсюджених якісних методів можна віднести: «думка жюрі» - середня величина думок експертів; «мозковий штурм» - генерація великої кількості ідей та їх оцінка; прогнозування майбутнього попиту на продукцію; модель опитування споживача; метод експертних оцінок. Процес прийняття рішення – це основна ланка в управлінській діяльності, яка є складною та багато етапною: 1) збирання та опрацювання інформації, необхідної для прийняття рішення; 2) розроблення варіантів управлінських рішень; 3) перевірка прийнятого управлінського рішення, тобто це функціонуюча система управління. В автоматичних інформаційних системах усі функції управління й обробки даних здійснюють технічними засобами без участі людини (наприклад, автоматичне управління технологічними процесами).

36. Джерела інформації для здійснення аудиту. Джерела інформації — законодавство з питань фінансово-господарської діяльності, обліку і контролю, нормативні документи про бухгалтерські звіти і баланси, державну контрольно-ревізійну службу, нормативно-методичні документи з інвентаризації, обліку, звітності і контролю, матеріали контрольних перевірок і рішень щодо них, рішення за результатами господарської діяльності, первинні документи і облікові регістри, поточна та річна звітність підприємства. Особливості методичних прийомів аудиту, узагальнення і реалізації його результатів полягають у суцільних і вибіркових перевірках стану оперативного (внутрішньогосподарського, управлінського), бухгалтерського і статистичного обліку, його організації і методології, а також безпосереднього контролю якості стану обліку і звітності. Використовуються такі нормативні документи: План рахунків бухгалтерського обліку та Інструкція щодо його застосування; Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні, затверджене Кабінетом Міністрів України, нормативні документи (стандарти) з обліку основних засобів, інвентаризації коштів, товарно-матеріальних цінностей та розрахунків, обліку праці та заробітної плати, обліку і калькулювання витрат на виробництво продукції (робіт, послуг); Порядок ведення касових операцій у народному господарстві України, затверджений Національним банком України; Інструкція про порядок заповнення форм річного бухгалтерського звіту підприємств, об'єднань і організацій, затверджена Міністерством фінансів України, та нормативні документи з питань складання статистичної звітності…»

37. Відмінність внутрішнього аудиту від зовнішнього. Згідно з прийнятими в Україні стандартами, аудит - це незалежнаекспертиза і вираження думки про фінансову звітність підприємства на підставіперевірки дотримання порядку ведення бухгалтерського обліку, відповідностігосподарських і фінансових операцій чинному законодавству, повноти іточності відображення у фінансовій звітності діяльності підприємства.Умова незалежності є обов'язковою і поширюється на існуючі видиаудиту - аудит зовнішній та внутрішній. Вона виявляється в тому, щозовнішній аудит виконується сторонньою незалежною фірмою згідно зукладеним контрактом, а внутрішній - незалежною групою спеціалістів, якіпрацюють на цьому підприємстві за замовленням адміністрації. Зміст внутрішнього аудиту, на відміну від зовнішнього,орієнтовано на певного користувача - адміністрацію підприємства. На перший погляд здається, що завдання зовнішнього тавнутрішнього аудиту схожі. Але це не так. Схожі за формою, вони різковідрізняються за глибиною обстеження та спрямованістю. Зовнішній аудитвідносно поверховий, оскільки грунтується в основному на „відкритій"звітності. Внутрішній аудит ураховуєспецифіку підпри-ємства та його не публіковані форми звітності. Зовнішній аудит здійснюється періодично (один раз на рік).Внутрішній проводиться частіше, що істотно підвищує ефективністьдіяльності підприємства.Аудит, як і будь-яка діяльність, пов'язана із законодавством,стандартизується і нормується. Але це стосується лише зовнішнього аудиту.Для внутрішнього аудиту стандартів і норм не існує, що суттєво знижуєтемпи розширення передового досвіду такої діяльності на інші підприємства.

38. Форми організації інформаційної бази. Організація комп’ютерних аудиторських систем залежить від мети, для досягнення якої вони призначені. Відповідно до класифікації аудиторських задач такі системи можна розподілити на два класи:

- системи для комп’ютеризації зовнішнього аудиту (КСЗА);

- системи для комп’ютеризації внутрішнього аудиту — КСВА.

Зазначені системи можуть створюватися за різними формами, які залежать від способу організації їхньої інформаційної бази. Інформаційна база комп’ютерних систем аудиторської діяльності може формуватись у вигляді:

- сукупності локальних масивів, що відбиває однорідну множину звітних документів, які обробляються стандартними засобами операційних систем і прикладних програм;

- бази даних, яка містить відомості первинних документів, що обробляються програмами системи управління базами даних;

- бази правил, в якій відображаються знання експерта-аудитора у формі правил, оброблюваних засобами логічного програмування чи іншими програмними продуктами.

39. Комп’ютерна система зовнішнього аудиту. Комп’ютерна система зовнішнього аудиту (КСЗА), як і будь-яка інформаційна система, орієнтована на використання в процесах оброблення інформації обчислювальної техніки, складається з функціональної та забезпечувальної частин.Функціональна частина  це сукупність задач, методик, методів і способів виконання зовнішнього аудиту, які відображені в інформаційних і математичних моделях, стандартах, нормах.Забезпечувальна частинастворює умови для організації і впровадження процесу автоматизації зовнішнього аудиту. Вона складається з інформаційного, технічного, програмного (математичного), правового, методичного, організаційного, лінгвістичного та ергономічного видів забезпечення. Відповідно до національних стандартів у сфері автоматизації процесів управління будь-яка комп’ютерна система складається із компонент (підсистем) або комплексів задач, які виокремлюються за певними ознаками.У комп’ютерній системі зовнішнього аудиту як такі ознаки можна розглядати його функції (контрольно-ревізійна, оціночно-консультаційна, консультативно-прогнозна) та дільниці (обліковий персонал, система обліку, дільниця обліку, звітна документація, керівництво).Структуру комп'ютерної системи, призначеної для розв'язування розглянутих вище комплексів задач, наведено на рис. Вона складається з восьми блоків.

40. Комп'ютерна система внутрішнього аудиту - це експертна система,яка складається з таких блоків

  • діагнозу фінансового стану підприємства;

  • в ироблення загальних рекомендацій;

  • вироблення кількісних рекомендацій;

  • розрахунків;

  • бази даних і бази правил;

  • введення і коригування даних;

  • коригування правил.

Рис.Комп'ютерна система

внутрішнього аудиту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]